Hämmentävä ääninäyttelykiista varjostaa Borderlands 3:n lähestymistä

Borderlands 3:a odotetaan kuumeisesti, mutta Gearbox-pomo Randy Pitchfordin julkisuuskuva tekee siitä välillä vaikeaa.

8.5.2019 10:36

Borderlands 3 tekee monien iloksi tuloaan syyskuuksi, mutta sen lähestymistä on viime aikoina varjostanut eriskummallinen välienselvittely. Viimeisimpänä toisistaan ovat ottaneet mittaa niin kehittäjä Gearbox Softwaren toimitusjohtaja Randy Pitchford kuin yhtiön entinen liiketoiminnan johtaja David Eddings, jotka ovat päätyneet käsittelemään heidän välillään ilmeisesti jo pidemmänkin aikaa paisunutta draamaa nyt julkisesti Twitterissä.

Eddingsin ja Pitchfordin huutelu sai alkunsa viime viikolla, kun Borderlands 3:n Claptrap-hahmon huomattiin hyödyntäneen uutta ääninäyttelijää. Eddings toimi hahmon äänenä aiemmissa peleissä, mutta teki sen hieman epätavanomaisella tavalla varsinaisen työnsä yhteydessä käytännössä ilmaiseksi. Eddingsin mukaan hän ei päätynyt mukaan Borderlands 3:een, sillä hänelle ei oltu valmiita maksamaan hänen pyytämäänsä hintaa uudesta työstä.

Pitchford vastasi väitökseen todeten, että Eddingsille tarjottiin kaksinkertaista palkkaa näyttelijöiden ammattiliittojen tekemiin suosituksiin nähden, mistä tämä oli kieltäytynyt. Hämmentävästi tässä vaiheessa Pitchford kuvaili Eddingsia samalla katkeraksi ja nyrpeäksi siitä, että tämän työsuhde oli lopetettu Gearboxilla vuonna 2017.

Pitchfordin heittoon Eddings vastasi tällä viikolla pitkällä tviittiketjulla, jonka mukaan Eddings tarkalleen ottaen olisi suostunut palaamaan Claptrapin rooliin ”ilmaiseksi”, vanhoja rojalteja sekä tietynlaista anteeksipyyntöä vastaan. Eddingsin maininta anteeksipyynnöstä toikin kertomukseen vielä yhden yllättävän käänteen lisää, sillä hänen mukaansa Pitchford pahoinpiteli hänet maaliskuussa 2017 GDC-tapahtuman yhteydessä Marriott Marquis -hotellissa. 

Eddings on samalla halunnut korostaa, että hänellä on ongelmallinen suhde nimenomaan Pitchfordin kanssa, ei muun Gearboxin väen.

– Gearbox on täynnä mahtavan taidokkaita pelinkehittäjiä. Ei ole reilua syyttää työntekijöitä yhden henkilön teoista. Olkaa kilttejä. He ovat niitä, jotka joutuvat irvistämään ja kestämään joka kerta, kun pomo ampuu itseään jalkaan, Eddings jatkoi Twitterissä.

Pitchford on ollut erikoisessa valossa esillä ennenkin ja erityisesti juuri viimeisinä kuukausina. Ääninäyttelijöiden osalta hämmentyä on ehtinyt myös  Troy Baker, joka olisi mielellään ollut osa Borderlands 3:a, mutta ei koskaan saanut työtarjousta siitä huolimatta, että Pitchford antoi ymmärtää aluksi muuta. Hämmennystä aiheutti vähän aikaa sitten myös Pitchfordin inttävä asenne, kun muun muassa lehdistö korjasi tämän kommentteja koskien Borderlands 3:sta lyötyviä mikromaksuja. 

Meneilläänhän Pitchfordilla on parhaillaan myös oikeuskiista Gearboxin entisen asianajajan ja Pitchfordin pitkäaikaisen tutun Wade Callenderin kanssa. Callender on syyttänyt Pitchfordia muun muassa sopimusrikkeistä ja salaisen 12 miljoonan dollarin bonuksen antamisesta itselleen. Gearbox ja Pitchford ovat vuorostaan väittäneet Callenderin kavaltaneen rahaa yhtiöltä.

Lähde: David Eddings (Twitter), Randy Pitchford (Twitter), GamesIndustry 

Lisää luettavaa