HDMI 2.1 on saapunut – tukee 10K-resoluutiota ja dynaamista HDR:ää / Uutiset / pelaaja.fi

HDMI 2.1 on saapunut – tukee 10K-resoluutiota ja dynaamista HDR:ää

29.11.2017 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
11

4K-termi on ollut viime aikoina kovassa käytössä pelialan markkinointipuolella, mutta tietenkåän teknologian kehittyminen ei ole jäämässä vain siihen.

HDMI-kaapeleiden standardeja hallinnoiva HDMI Forum on julkaissut nyt määritykset koskien alkuvuodesta alunperin paljastettua HDMI 2.1:tä. HDMI 2.1:n lippulaivaominaisuuksiin lukeutuvat tuki 120 hertsin 4K-videolle, 60 hertsin 8K-videolle sekä dynaamiselle HDR:lle. Mikäli tarve vielä joskus tulee, pystyy se periaatteessa myös käsittelemään 10K-resoluutiota.

Pelikuvan pätkimistä ja viivästystä vastaan kamppaileva Variable Refresh Rate -ominaisuus kuuluu sekin toki myös osaksi pakettia. Jo ennalta Microsoft onkin jo ehtinyt hehkuttaa Xbox One X:n kanssa, että sen uusin konsolimalli pystyy vielä käyttämään hyödyksi VRR:ää.

Tuore HDMI-standardiversio on suunniteltu niin sanotun Ultra High Speed -kaapelin varaan, joka tiedonsiirtokapasiteeltiltaan tukee 48 Gb/s:n kaistanleveyttä. Kaapeleista luvataan taaksepäin yhteensopivia vanhempien HDMI-laitteiden kanssa, eli erityisempää kikkailua uusien letkujen kanssa ei pitäisi olla luvassa.

Standardien julkaisun myötä HDMI 2.0.-laitteita tekevät yhtiöt voivat valmistaa tuotteitaan nyt uusimpaan standardiversioon perustuen.

Lähde: HDMI Forum

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Kyllä aivan liian nopeaan tahtiin tulee nyt koko ajan uutta jopa teknonörtin makuun. Hyvä kun saanut 4K telkkrin hommattua eikä edes HDR sellaista ja uutta pukkaa. Antaisivat nyt edes muutaman vuoden jonkin muuttua standardiksi asti.

Käyttäjän teemu96 kuva
teemu96

miks ne ei vaa laita tv:seen display port litäntää koska display port tukee tällähetkellä 8k asti

Käyttäjän Hugejorma kuva
Hugejorma
Lainaus snaketus

Kyllä aivan liian nopeaan tahtiin tulee nyt koko ajan uutta jopa teknonörtin makuun. Hyvä kun saanut 4K telkkrin hommattua eikä edes HDR sellaista ja uutta pukkaa. Antaisivat nyt edes muutaman vuoden jonkin muuttua standardiksi asti.

Siis HDMI-on raahannut monta vuotta perässä. Vihdoinkin aika lisätä tiedonsiirtokapasiteettia. Vielä kun tuo on täysin yhteensopiva vanhojen porttien kanssa. Ei ole mitään haittapuolia, mutta positiivisia sitäkin enemmän.

Käyttäjän laurihon kuva
laurihon

10K tarvii jo jonkin verran kaistaa strematessa. Taitaa loppua jopa kaapelista puhti.
En ole vielä hypännyt edes 4K kelkkaan sisällön puutteen vuoksi, joten miksi ostaisin 8K teeveen? Tuntuu, että on löydetty jokin helppo tapa kasvattaa resoluutiota, mutta kaikki muu laahaa perässä esim konsolit ja sisällön tuotto.
Jos nyt jo 4K pelien tekeminen maksaa hunajaa valmistajien mielestä. Mitäköhän se maksaa 10K laadulla?

Käyttäjän Jonppe kuva
Jonppe
Lainaus laurihon

En ole vielä hypännyt edes 4K kelkkaan sisällön puutteen vuoksi

Sisältöähan on saatavilla mielestäni erinomaisesti! Netflix, iTunes, Amazon, 4K-blurayt ja lista jatkuu. Jos kenties toivot normaaleiden telkkarilähetysten siirtyvän 4K-aikaan, niin sitä ei kannata edes miettiä tällä hetkellä.

Ja niin kuin Hugejorma asian jo mainitsi, niin oli myös HDMI:lle korkea aika nostaa itsensä takaisin enemmän tai vähemmän nykyaikaan. Itselle ei tämä "nykyinen" HDMI mikään ongelma kylläkään ole koskaan ollut, mutta tulevaa vuosikymmentä ajatellen erittäin tervetullut uudistus, joka olisi jossain vaiheessa tullut vastaan kuitenkin.

Käyttäjän Hugejorma kuva
Hugejorma

Itse huomasin ensimmäiset ongelmat, kun Variable Refresh Rate ominaisuus ei ole ollut mahdollista HDMI:llä. Melkeenpä pakko käyttää display porttia, mutta ongelma tulee siinä, kun televisioissa ei tuota tuota löydy. Tämä pitäisi saada jollain tavalla standardiksi kaikkiin televisiomalleihin tavalla tai toisella.

Lisksi suurin osa tuntuu keskittyvän noihin 8k ja 10k resoluutioihin liikaa. Eiköhän tämän kaapelin suurin ominaisuus ole tuo tiedonsiirtomäärän lisäys, joka vihdoinkin mahdollistaa 120 Hz 4k näytöt pelaamiseen. Ei mikään ihme, jos display port on vakiintunut näyttöihin, kun HDMI on laahustanut pahasti perässä jo vuosikausia.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

En hirveästi näistä tiedä, mutta jos 4K-television suositeltu tuumakoko on 55-65 katsontaetäisyyden takia niin meinaako tämä että 8K tuumakoko pitää olla yli 100 että saa parhaimman elämyksen irti? 8K kuulostaa hyvältä elokuvateattereita varten, mutta ei kotikäyttöä. 120hz 4K onkin sitten jo paljon parempi juttu ihan kotikäyttöönkin kuin nykyinen 60hz.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus snaketus

Kyllä aivan liian nopeaan tahtiin tulee nyt koko ajan uutta jopa teknonörtin makuun. Hyvä kun saanut 4K telkkrin hommattua eikä edes HDR sellaista ja uutta pukkaa. Antaisivat nyt edes muutaman vuoden jonkin muuttua standardiksi asti.

Eihän nuo tuet tarkoita että sitä käyttävät laitteet olisi heti huomenna kaupoissa asti. Niin kuin itse sanot, pitäisi ensin saada se 4K + HDR vähän yleisemmäksi.

Itselläni ei ole edes 4K-kuvaa näyttäviä laitteita vielä eikä oikein mitään himoja ostaakaan.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus Hugejorma

[quote="snaketus"]Kyllä aivan liian nopeaan tahtiin tulee nyt koko ajan uutta jopa teknonörtin makuun. Hyvä kun saanut 4K telkkrin hommattua eikä edes HDR sellaista ja uutta pukkaa. Antaisivat nyt edes muutaman vuoden jonkin muuttua standardiksi asti.[/quote]Siis HDMI-on raahannut monta vuotta perässä. Vihdoinkin aika lisätä tiedonsiirtokapasiteettia. Vielä kun tuo on täysin yhteensopiva vanhojen porttien kanssa. Ei ole mitään haittapuolia, mutta positiivisia sitäkin enemmän.

No mihin sitä kapasiteettia tarvitaan jos aiota myydä kohta jotain 8K telkkareita? Muutenkin tuo HDMI on täysi vitsi ja rahastus. Olen samaa mieltä, että DP telkkareihin. Vaikka se liitin onkin fyysisesti todella vammainen. Jättäisin mieluusti HDMI-lisenssin maksamatta laitteita ostaessa.

Lainaus zappah

[quote="snaketus"]Kyllä aivan liian nopeaan tahtiin tulee nyt koko ajan uutta jopa teknonörtin makuun. Hyvä kun saanut 4K telkkrin hommattua eikä edes HDR sellaista ja uutta pukkaa. Antaisivat nyt edes muutaman vuoden jonkin muuttua standardiksi asti.[/quote]Eihän nuo tuet tarkoita että sitä käyttävät laitteet olisi heti huomenna kaupoissa asti. Niin kuin itse sanot, pitäisi ensin saada se 4K + HDR vähän yleisemmäksi.

Itselläni ei ole edes 4K-kuvaa näyttäviä laitteita vielä eikä oikein mitään himoja ostaakaan.

No joo ei ollut tarkoitus sanoa, että teknologia ei saisi kehittyä, mutta kuluttajan näkökulmasta se on todella perseestä, että joka vuosi tulee joku uusi gimmickki joka puuttuu edellisen vuoden mallista.

Päätänkin, että pitäköön tunkkinsa saatana. Aion ostaa viime vuoden OLED 4K HDR-telkkarin vielä kun sitä saa, koska se tukee 3D:tä ja satun olemaan yksi weirdo, joka siitä efektistä tykkää. Joten haluan saada parhaan mahdollisen television katsoa 3D Blu-ray -kokoelmaani ja se on 2016 LG:n OLED ja passiivi 3D -tekniikka. Sinänsä ironista, että heti kun siitä tuli oikeasti hyvä, niin se dropataan.

Vitut 4K UHD BD:stä ja HDR:stä. 3D is where its at, kunhan ruutu on 4K OLED. Ette osaa tehdä standardeja enää ja pitää niitä edes viittä vuotta niin, että jotain uutta paskaa ei tungeta joka väliin joka renderöi edellisen vuoden tuhansien eurojen sijoituksen vanhaksi, niin aivan sama. Ostin 2015 tammikuussa 4K-telkkarin, joka on käytännössä vanhentunut tässä kohtaa. Se ei ollut halpa = vituttaa. Ei muuta kun 10K telkkarit kauppoihin ensi vuonna, ei kiinnosta pätkääkään. /rant

Käyttäjän Hugejorma kuva
Hugejorma

@Snaketus Onpahat katkeraa tekstiä, joka ei liity edes aiheeseen. Tässä uutisessa oli kyse HDMI 2.1 standardin käyttöönotosta, joka nimenomaan helpottaa kuluttajien arkea. Tuon avulla saadaan vihdoinkin se Freesync telkkareihin ja pystytään tekemään pelaamiseen otollisempia 100/120 Hz naatiivi paneleita ilman displayport kaapelia. TV-valmistajat ovat kammoksuneet muita kaapeleita ja liittimiä, joten hyvä kun vihdoinkin saadaan HDMI ajantasalle. Tässä on ainoastaan positiivisia puolia. En löydä negatiivista näkökulmaa mitenkään. Vielä kun kyseinen kaapeli on yhteensopiva vanhojen liitäntöjen kanssa.

Nostoja