Kilpapelaaja Chung ”Blitzchung” Ng Wai on saanut Blizzardilta vuoden porttikiellon virallisiin Hearthstone-turnauksiin tämän osoitettua viikonlopun suorassa kisalähetykessä tukensa Hongkongin mielenosoittajille.

Hongkongista myöskin kotoisin oleva Blitzchung huusi haastattelutilanteessa naamaria pidellen ”Vapauttakaa Hongkong. Aikamme vallankumous”, joka on ollut suosittu iskulause kesästä asti jatkuneissa mielenosoituksissa. Lähetys vietiin tämän jälkeen nopeasti mainoksien pariin ja virallinen tallenne tapahtuneesta poistettiin ajan myötä sekin saatavilta.

Porttikiellon antamisen lisäksi Blizzard ei ole maksamassa Blitzchungille palkintorahoja, jotka tämä olisi muuten ansainnut parhaillaan käynnissä oleva Grandmaster-kisakauden aikana. Blizzard kertoo myös lopettaneensa välittömästi työskentelyn haastattelutilanteessa mukana olleen kahden selostajan kanssa.

– Vaikka tuemme kaikkien oikeutta ilmaista yksilöllisiä ajatuksia ja mielipiteitä, täytyy esports-kilpailujen osallistujen noudattaa virallisia kilpasääntöjä, Blizzard perusteli tiedotteessaan.

Blizzardin mukaan Blitzchung ja selostajat olivat rikkoneet sääntöä, jonka mukaan osallistujat eivät saa harjoittaa tekoja, jotka ajavat nämä joko julkisen halveksunnan kohteeksi, loukkaavat jonkinlaista ihmisryhmää tai muulla tavalla vahingoittavat Blizzardin julkisuudenkuvaa.

Blizzardin antama porttikielto ei ole tosin sekään auttanut yhtiön julkisuuskuvan suhteen, sillä esimerkiksi pääsyä Reddit-sivu r/Blizzardiin on jouduttu ainakin toistaiseksi rajoittamaan Blizzardin keräämään negatiivisen huomion myötä. Blizzardin on muun muassa kritisoitu siitä, että se ryhtyi toimiin vain kumartaakseen kiinalaisen rahan suuntaan.

Blitzchung on kommentoinut tapahtunutta InvenGlobal-sivustolle toteamalla, kuinka hän on tietoinen  mahdollisista ongelmista, joita hänen tempauksensa voi vielä aiheuttaa aina hänen henkilökohtaista turvallisuuttaan myöten. Hän kokee kuitenkin velvollisuudekseen puhua asiasta.

Blizzardin sisällä porttikielto on sekin kyllä herättänyt huomiota. Yhtiön kampuksella esillä olevien ”Ajattele globaalisti”- ja ”Jokainen ääni merkitsee” -sloganien on kerrottu joutuneen peitetyksi reaktiona tapahtuneelle.

Tempaus osui sopivasti samoihin aikoihin julkisuuteen tuoreen NBA-kohun kanssa. Yhdysvaltalaisen koripalloseura Houston Rocketsin toimitusjohtaja Daryl Morey osoitti nimittäin myös tukeaan viime viikolla Hongkongin mielenosoittajille twiitissä, jonka tämä on sittemmin poistanut anteeksipyyntöjen kera. Muun muassa NBA itse on irtisanoutunut Moreyn sanomisista, mutta Kiinan suurella markkina-alueella twiittien aiheuttaman kohun myötä on lähdetty silti jo perumaan NBA:n preseason-pelien lähetyksiä, vaikka koripallo on maassa suosittu laji.

NBA:n siivellä vielä myös South Parkin virallinen Twitter-tili on ottanut tällä viikolla kantaa Kiinaan ja sen taloudelliseen vaikutusvaltaan. Twiitti on vastaus raporteille, joiden mukaan Kiina olisi käytännössä bannannut koko sarjan sen uusimman jakson takia. Band in China -niminen jakso käsitteli kiinalaista sensuuria ja sen vaikutusta amerikkalaiseen viihdeteollisuuteen.

Lähde: Blizzard, InvenGlobal

Lisää luettavaa