Hearthstone-kilpapelaaja osoitti tukensa Hongkongin mielenosoittajille, Blizzard antoi porttikiellon ja vei palkintorahat / Uutiset / pelaaja.fi

Hearthstone-kilpapelaaja osoitti tukensa Hongkongin mielenosoittajille, Blizzard antoi porttikiellon ja vei palkintorahat

8.10.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
6
Hearthstone, Kiina, Hongkong, Hongkongin mielenosoitukset, South Park, NBA, Blizzard, Blizzard Entertainment,

Kilpapelaaja Chung "Blitzchung" Ng Wai on saanut Blizzardilta vuoden porttikiellon virallisiin Hearthstone-turnauksiin tämän osoitettua viikonlopun suorassa kisalähetykessä tukensa Hongkongin mielenosoittajille.

Hongkongista myöskin kotoisin oleva Blitzchung huusi haastattelutilanteessa naamaria pidellen "Vapauttakaa Hongkong. Aikamme vallankumous", joka on ollut suosittu iskulause kesästä asti jatkuneissa mielenosoituksissa. Lähetys vietiin tämän jälkeen nopeasti mainoksien pariin ja virallinen tallenne tapahtuneesta poistettiin ajan myötä sekin saatavilta.

Porttikiellon antamisen lisäksi Blizzard ei ole maksamassa Blitzchungille palkintorahoja, jotka tämä olisi muuten ansainnut parhaillaan käynnissä oleva Grandmaster-kisakauden aikana. Blizzard kertoo myös lopettaneensa välittömästi työskentelyn haastattelutilanteessa mukana olleen kahden selostajan kanssa.

– Vaikka tuemme kaikkien oikeutta ilmaista yksilöllisiä ajatuksia ja mielipiteitä, täytyy esports-kilpailujen osallistujen noudattaa virallisia kilpasääntöjä, Blizzard perusteli tiedotteessaan.

Blizzardin mukaan Blitzchung ja selostajat olivat rikkoneet sääntöä, jonka mukaan osallistujat eivät saa harjoittaa tekoja, jotka ajavat nämä joko julkisen halveksunnan kohteeksi, loukkaavat jonkinlaista ihmisryhmää tai muulla tavalla vahingoittavat Blizzardin julkisuudenkuvaa.

Blizzardin antama porttikielto ei ole tosin sekään auttanut yhtiön julkisuuskuvan suhteen, sillä esimerkiksi pääsyä Reddit-sivu r/Blizzardiin on jouduttu ainakin toistaiseksi rajoittamaan Blizzardin keräämään negatiivisen huomion myötä. Blizzardin on muun muassa kritisoitu siitä, että se ryhtyi toimiin vain kumartaakseen kiinalaisen rahan suuntaan.

Blitzchung on kommentoinut tapahtunutta InvenGlobal-sivustolle toteamalla, kuinka hän on tietoinen  mahdollisista ongelmista, joita hänen tempauksensa voi vielä aiheuttaa aina hänen henkilökohtaista turvallisuuttaan myöten. Hän kokee kuitenkin velvollisuudekseen puhua asiasta.

Blizzardin sisällä porttikielto on sekin kyllä herättänyt huomiota. Yhtiön kampuksella esillä olevien "Ajattele globaalisti"- ja "Jokainen ääni merkitsee" -sloganien on kerrottu joutuneen peitetyksi reaktiona tapahtuneelle.

Tempaus osui sopivasti samoihin aikoihin julkisuuteen tuoreen NBA-kohun kanssa. Yhdysvaltalaisen koripalloseura Houston Rocketsin toimitusjohtaja Daryl Morey osoitti nimittäin myös tukeaan viime viikolla Hongkongin mielenosoittajille twiitissä, jonka tämä on sittemmin poistanut anteeksipyyntöjen kera. Muun muassa NBA itse on irtisanoutunut Moreyn sanomisista, mutta Kiinan suurella markkina-alueella twiittien aiheuttaman kohun myötä on lähdetty silti jo perumaan NBA:n preseason-pelien lähetyksiä, vaikka koripallo on maassa suosittu laji.

NBA:n siivellä vielä myös South Parkin virallinen Twitter-tili on ottanut tällä viikolla kantaa Kiinaan ja sen taloudelliseen vaikutusvaltaan. Twiitti on vastaus raporteille, joiden mukaan Kiina olisi käytännössä bannannut koko sarjan sen uusimman jakson takia. Band in China -niminen jakso käsitteli kiinalaista sensuuria ja sen vaikutusta amerikkalaiseen viihdeteollisuuteen.

Lähde: Blizzard, InvenGlobal

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Lahis kuva
Lahis

Korporaatioita kiinnostaa raha ja Kiinassa on paljon rahaa. Turha antaa Hong Kongin kaltaisten pikkujuttujen häiritä tuon rahan keräämistä.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Laittakaa sinne kilpailujen sääntöihin vaikka kohta, joka kieltää poliittiset kannanotot niiden aikana ja niiden varjolla. Silloin ymmärrän täysin mistä tuulee, mutta nyt tämä tosiaan kuulostaa siltä, että Kiinan Iso Nalle Xi on vain soittanut vihaisen puhelun Blizzardin toimistolle ja nämä ovat paniikissa raapineet jotain epämääräisiä sääntörikkomuksia kasaan. Mikään noista perusteista ei oikein istu minun nähdäkseni tähän tapaukseen.

Eipähän ole epäselvää missä maailman nykyinen valtakeskus todellisuudessa sijaitsee.

Käyttäjän Vaapukkamehuw kuva
Vaapukkamehuw

Duoda duoda, daidaa nämä olla niidä Vennamon kuvaamia sedeliselkärankaisia. Joku bodaniikkaa paremmin dundeva doveri korjadkoon, jos olen väärässä.

Sinällään on ymmärrettävää, jos kilpailunjärjestäjät haluavat pitää poissa kilpailijoiden poliittiset kannanotot, mutta kiellon pitäisi koskea tasapuolisesti kaikkia kannanottoja. Muussa tapauksessa kilpailunjärjestäjät itse muuttuvat poliittisiksi toimijoiksi, jotka päättävät mitä agendaa heidän avullaan saa edistää ja mitä ei.

Mielenkiintoista olisi tietää mikä olisi ollut Blizzardin reaktio, jos Chung Ng Wai olisi ottanut kantaa esimerkiksi Xianpingin provinssissa sijaitsevia uiguurien keskitysleirejä vastaan. Olisivatko ne vielä myötäilleet kiinalaisten ja Kiinan valtionjohdon näkemyksiä, vaikka puhutaan rikoksista ihmisyyttä vastaan?

"... osallistujat eivät saa harjoittaa tekoja, jotka ajavat nämä joko julkisen halveksunnan kohteeksi, loukkaavat jonkinlaista ihmisryhmää tai muulla tavalla vahingoittavat Blizzardin julkisuudenkuvaa."

Kieltämättä Chung Ng Wain kannanotto täyttää nuo kriteerit, sillä mikäpä ei kiinalaisia loukkaisi. He eivät ole koskaan tehneet mitään väärää – ja jos ovatkin, niin joku muu on tehnyt ihan samalla tavalla joskus aikaisemmin, jonka takia se mitä he tekevät on oikein.

Käyttäjän taistelujake kuva
taistelujake

Ei sinänsä yllätä kun kyseessä on kiina odotan jo innolla kuinka nopeasti se tulee taas hajoamaan niin kuin se on jo monta kertaa historiassansa tehnyt. Tämä tulee toki satuttamaan kulutusyhteiskuntia lyhyellä aikavälillä mutta mielestäni auttaa esimerkiksi ilmastonmuutoksessa ja todennäköisesti palauttaa maailman kulutustuotteiden tuotannon länteen mikä näin länsimaalaisena on vain hyvä. Ellei käy sillein että tuotanto siirretään vain afrikkaan mikä on taas hyvä afrikkalaisille mikä ei myöskään minua haittaa kunhan ei anneta yhdelle valtiolle samanlaista valtaa mikä kiinalla nyt on.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus Vaapukkamehuw

[i]"... osallistujat eivät saa harjoittaa tekoja, jotka ajavat nämä joko julkisen halveksunnan kohteeksi, loukkaavat jonkinlaista ihmisryhmää tai muulla tavalla vahingoittavat Blizzardin julkisuudenkuvaa."[/i]

Kieltämättä Chung Ng Wain kannanotto täyttää nuo kriteerit, sillä mikäpä ei kiinalaisia loukkaisi.

Niinpä, itse jotenkin ajattelin, että "julkisen halveksunnan aiheuttaminen" vaatisi jotain kikkelin heiluttelua kameralle tms. epäsovinnaista käytöstä, mutta ilmeisesti siihen sitten riittää, että tämä muuan Puolen hehtaarin metsän asukki pahoittaa jostain mielensä.

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Blizzardin työntekijöitä kävellyt ulos myös protestiksi ja erinnäisiä ihmisiä myös eronnut kun eivät tykkää mihin suuntaan Blizzard on mennyt

Blizzard employees walked out in protest following pro-Hong Kong player ban

Nostoja