Historia toistaa itseään: Crysis- ja CryEngine-kehittäjä Crytek on jälleen pulassa / Uutiset / pelaaja.fi

Historia toistaa itseään: Crysis- ja CryEngine-kehittäjä Crytek on jälleen pulassa

13.12.2016 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
17

Saksalaistaustainen peliyhtiö Crytek näyttää olevan jälleen ongelmissa. Ensin viikonlopun aikana keskustelusivusto Reddit täyttyi raporteista, joiden mukaan yhtiö ei ole onnistunut kuukausiin maksamaan palkkoja työntekijöilleen ajallaan, minkä pelisivusto Eurogamer kertoo myöhemmin vahvistaneen omien lähteidensä kautta.

Tapaus antaa erittäin huolestuttavan kuvan Crytekin nykytilanteesta, sillä yhtiö oli täsmälleen samanlaisessa jamassa vuonna 2014. Tuolloin se onnistui onkimaan itsensä ahdingosta löytämällä tuekseen rahakkaan bisneskumppanin. Ilmeisesti se on yrittänyt tehdä vastaavaa tempaus nyt nykyisessäkin tilanteessa, joskin raporttien mukaan prosessiin on mennyt aiottua kauemmin.

Eurogamerin mukaan Crytekin työntekijät syyttävät yhtiötä jälleen huonosta kommunikaatiosta tapahtuneen suhteen. Mitä tulee myös julkisiin lausuntoihin, ei Crytek ole toistaiseksi kommentoinut raportteja millään tavoin.

Viimeisin Crytekilta ulos saatu peli oli marraskuussa PlayStation VR:lle tuotu Robinson: The Journey. Yhtiö on muutenkin panostanut viime aikoina ennen kaikkea juuri virtuaalitodellisuuskehitykseen. Periaatteessa yhtiöllä on ollut pitkään työn alla myös MOBA-peli Arena of Fate, joskin sen nykytila ei vaikuta hyvältä. Eurogamerin tietojen mukaan Crytek yrittää parhaillaan saada peliä kehittänyt bulgarialaista tiimiään kaupattua pois.

Kun Crytek kaksi vuotta sitten ajautui talousongelmiin, päätyi se luopumaan brittiläisestä Crytek UK -kehitysstudiostaan ja Homefront -pelisarjan oikeuksista. Molemmat nappasi haltuunsa Deep Silver.

Lähde: Eurogamer, Reddit

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Villi ehdotus: Mitä jos kokeilisivat tehdä jossain välissä vaikka yhdenkin hyvän pelin?

Käyttäjän wlizer kuva
wlizer

Crysis 3 oli hyvä peli.

Käyttäjän antti_1986 kuva
antti_1986

Uutta Crysis peliä tulemaan. Itselleni ainakin kelpaisi hyvin.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Käsittämätöntä säätämistä Crytekilta....Crysis 2 ja 3 kun olivat vielä konsolirajoituksistaankin huolimatta varsin viihdyttäviä räiskintöjä ja Ryse: Son of Romesta olisi saanut paremmalla pelattavuudella saanut tehtailtua kenties jopa kelvollisen jatko-osan. Mutta sitten mentiin säätämään Homefrontin jatko-osan, ja ties minkä muun free2play roskan kanssa ja viimeisenä valitettavan surkuhupaisan tarinan päätteeksi tämä Robinson peli....

Miten olisi vain ollut "back to basics" ja firma olisi vain tehnyt sitä mitä osasi parhaiten eli pirun näyttävän näköistä räiskintää....vaan liekö sekin jo liian möyhäistä ja kohta firman täytyy pistää lappu luukulle...

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Ei olisi myöskään kannattanu alkaa sekoilemaan free to play pelien kanssa

Käyttäjän Provenmental kuva
Provenmental

Saa nähdä miten tässä käy. Viimeisin firman peli, jota olen pelannut, oli Crysis 2. Crysis 3 tuli tosin ostettua tuossa Originista kahdella eurolla, pitäisi jossain välissä testata sitäkin. Tykkäsin kyllä sarjan ensimmäisestä pelistä ja sen lisäristä aikanaan, ja kakkonenkin oli ihan mukiinmenevä räiskintä, joskin turhan kapeaksi putkeksi supistettu. Kolmonen tuskin on kakkosta pelillisesti parempi, mutta pitää sitä ainakin kokeilla.

Käyttäjän Fortzon kuva
Fortzon

"Hei pojat, mitäs jos hylätään nää AAA-pelit ja aletaan tekemään mobiilipelejä? Ne on ne tämän päivän rahasammot!" -Crytek 2012

And now we're here...

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

Cevat Yerlin aiempien puheiden perusteella Crysiskään ei missään vaiheessa ollut mikään kassamenestys. Ja menestyikö Rysekään mitenkään ihmeellisesti?

Pelibisnes se vasta vaikea bisnes onkin kun studio voi kaatua yhteen epäonnistuneeseen peliin. AAA pelien myynti pitää olla miljoonia, että omat saadaan takaisin. Puhumattakaan voitoista. Jälkiviisaana on toki aina hyvä sanoa mitä olisi pitänyt tehdä. Vääriä valintoja on selvästi tehty, se on toki selvää, mutta panostus AAA peleihin ei välttämättä olisi ollut sen kannattavampaa, jos ei ole taitoa tehdä kassamenestystä.

Käyttäjän Hellridah kuva
Hellridah

Uusi Crysis voisi piristää kassavirtaa. Tietty se vaatisi oikean markkinoinnin ja laadukkaan pelin. Toivotaan nyt ettei Crytek mene konkkaan, liikaa huonoja uutisia tullut peliyrityksistä lähiaikoina, en halua enempää niitä.

Käyttäjän lindario kuva
lindario

Omasta näkökulmasta yhtiön (taiteellinen) alamäki alkoi heti ensimmäisen Far Cryn jälkeen. Kaikki sen jälkeen tullut on tuntunut teknisestä esimerkillisyydestä huolimatta sieluttomalta perusmättämiseltä.