Huhu: Sony työstää "PlayStation 4.5:tä" / Uutiset / pelaaja.fi

Huhu: Sony työstää "PlayStation 4.5:tä"

18.03.2016 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
32

Sony on työstämässä uutta aiempaa tehokkaampaa versiota PlayStation 4:stä, mikäli peliblogi Kotakun kuulemia huhuja on uskominen.

Niin Kotakun Patrick Klepek, Stephen Totilo kuin Jason Schreier kertovat kuulleensa varsin luotettavaksi vuosien varrella osoittautuneilta kehittäjälähteiltään, että Sonylla olisi mahdollisesti työn olla "PlayStation 4.5", joka nykyisiin PlayStation 4 -malleihin nähden hyödyntäisi ainakin tehokkaampaa grafiikkaprosessoria. Uudistuksen on tarkoitus tehostaa erityisesti PlayStation VR -virtuaalitodellisuuspelien pyörimistä laitteella sekä auttaa PlayStation 4:ää tukemaan myös 4K-resoluutiolla pyöriviä pelejä.

Myös Kotaku UK -sivuston päätoimittaja Keza MacDonald on kertonut kuulleensa Game Developers Conference -tapahtumaan osallistuneiden kehittäjien puhuneen ohimennen laitteesta edellä mainituista ominaisuuksista mainiten.

Varmuutta ei toistaiseksi ole siitä, onko PlayStation 4.5 miten virallinen nimi mahdolliselle laitteelle ja millä tavoin Sony on laitetta mahdollisesti tuomassa vielä markkinoille, jos se tosiaan on sellaista suunnittelemassa. Kahden eritehoisen PlayStation 4 -mallin olemassaolo voisi pahimmassa tapauksessa pirstaloida konsolin käyttäjäkuntaa ikävästi, sillä tehokkaamman mallin myötä kaikki tulevat PS4-pelit eivät ole välttämättä enää tukemassa vanhempia konsolimalleja.

Yksi Kotakun lähteistä on toki ilmaissut, että hänen kokemuksensa PlayStation 4.5:stä ovat toistaiseksi saaneet laitteen tuntumaan varsin "kokeelliselta" projektilta, joka tuskin näkisi julkaisua ainakaan vielä tämän vuoden puolella.

Sony ei ole suostunut kommentoimaan huhuja.

Aiemmin tänä vuonna myös Microsoft on nostanut esiin puheita siitä, kuinka se on tutkinut "kehittyvän laitteiston" mahdollisuuksia Xboxin kanssa. Täysin selvää ei kuitenkaan ole, mitä Microsoft on tällä idealla tarkalleen tarkoittanut.

Lähde: Kotaku

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän JayeizH kuva
JayeizH

Aika kova huhu. Lähteet tuntuu kuitenkin olevan huhulle ihan luotettavat, joten uskoisin jotain Sony varmasti touhuaa. Mutta se mitä sielä oikeasti tehdään ja onko se tulossa ikinä markkinoille, on toinen juttu. En nyt heti usko että Sony toisi tälläisen kesken PS4:n elinkaaren. Se voisi syödä aika paljon PS4:n myyntilukuja samantien ja konsoliraudan elinkaari on kuitenkin niin lyhyt, että kiire tulee. Yksi vaihtoehto tietysti olisi että tuleva PS4.5 olisi täysin yhteensopiva pelien puolesta molempiin suuntiin, mutta PS4.5 sisältäisi 4k ja VR tuen. PS4.5:llä saisi siis peleistä enemmän irti.

Ja tietty Sony voi juurikin yrittää pidentää tällä PS4:n raudan elinikää, julkaisemalla päivitetyn version, niin kehitys- ja valmistuskustannukset jäisivät pienemmäksi. Tosin tämä alkaa kuulostamaan jo vähän Nintendolta. Nintendon konsolithan ovat olleet GC:n jälkeen kaikki toistensa päivitettyjä versioita. Sillä kustannukset, hinta ja voitot (tai tappiot) ovat olleet sen suuruisia mitä ovat olleet.

No joo... alkaa olemaan huhut lisääntymään päin taas kun E3:t lähenee. Tosin yllättävän aikaisin niitä alkaa olemaan, kun on vasta maaliskuu ja NX:stä on ollut jo vaikka mitä ja nyt jo PS4.5.

Käyttäjän kokkobill kuva
kokkobill

Hirveetä paskaa! Ei kyllä heru respectiä enää sonylle jos lähtevät samaan kun nintendo 3dsnew3ds2/3 2ds- sekoiluun mukaan. Tuo on niin kuluttajan muroihin kusemista ja hämmentämistä. Ovat varmaan haistaneet, että tavara menee kuumille kiville.. joten ei muutaku rahat pois kuluttajilta..

Käyttäjän lindario kuva
lindario

5/5 toi vitonen PS4:n logon perässä.

Käyttäjän Atomi kuva
Atomi

PS4.5 voisi olla ihan tervetullut, jos KAIKKI PS4-pelit toimisivat molemmilla konsoliversioilla. Jos tulisi PS4.5 eksclusive pelejä, homma kusisi täydellisesti.

Eli jokaisesta pelistä vain ja ainoastaan yksi versio: on se sitten fyysinen tai digitaalinen peli, toimisi se PS4-konsolilla 1080p ja PS4.5-konsolilla 4K.

Käyttäjän Galactus kuva
Galactus

Toivottavasti ei tapahdu. Olo olisi todella petetty jos tulevat pelit eivät enää toimisi PS4:llä.

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax
Lainaus käyttäjältä Atomi

PS4.5 voisi olla ihan tervetullut, jos KAIKKI PS4-pelit toimisivat molemmilla konsoliversioilla.

Tämähän se on aika hyvin kiteytettynä ja itseasiassa olisin itse hyvinkin avoin jos tälle linjalle lähdetään. Halvempaa rautaa niille jotka haluavat vain pelata pelejään, kalliimpaa niille jotka haluavat pelata pelejään hieman paremmin, olettaen että samat jutut pelittävät kuitenkin kummassakin. Antaisi vaihtoehtoja, mutta pitäisi edelleen sen konsolin pääidean samana.

Tosin en sitten tiedä kuinka perus pleikkarin pelaaja asiaan suhtautuu, kun he ovat ostaneet sen ns. huonomman ja vanhemman version, koska aiemminhan mallipäivitykset ovat kuitenkin pyörittäneet samoja pelejä täysin samanlailla, aiemmat mallit vain sisältäneet kovempaa tuulettimien tuskanhuutoa. Sitten käytännössä kuinka paljon hyötyä tuollaisesta päivityksestä edes olisi, 3DS tilanteessa oli kuitenkin muita pikku ominaisuuksia jotka oli päivitetty laitteessa.

Käyttäjän edqe kuva
edqe

Nykyiset konsolit ovat kuitenkin hyvin pitkälti vain täysin suljettuja PC:tä. Toisessa pyörii FreeBSD variaatio ja toisessa Windows, hieman custom PC-raudalla. Nämä uudistukset linjassa mitä PC:llä tehty alusta asti; grafiikka-asetukset koneen tehojen mukaan.

Mielenkiintoista nähdä miten "konsolikansa" ottaa nämä muutokset vastaan, jos todella tapahtuvat.

Käyttäjän Bloob kuva
Bloob

Eiköhän kyse ole ihan PS5:sta. Tulee vain käyttämään samankaltaista rautaa kuin 4:nkin. Julkaisua en odottaisi ennen 2019. Toki välistä voi tulla jokin Slim-malli 4:sta, mutta tuskin siinä juuri tehoeroja tulee olemaan.

Käyttäjän SinnGamer kuva
SinnGamer

Kelpaa, tänne vaan!

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Kertonee hyvin paljon siitä, kuinka alitehoisia nuo vehkeet olivat jo julkaisussa. Tosin, alitehoisia mihin? Itse olen saanut varmasti yli puolet mieleenpainuvista pelikokemuksistani sellaisista peleistä, jotka olisivat toimineet, jos ei jo PS2:lla ja Xboxilla, niin vähintään PS3:lla ja Xbox 360:llä. Enemmän vääntöä vaativat pelit taas ovat riittäneet nykyisilläkin silmäkarkeilla. Hitto, minulle riitti jo aiempikin sukupolvi.

Indie-pelit erityisesti todistavat ettei rauta/silmäkarkki ole pakko hyvälle pelille. Tuskin nyt vaikkapa kehuttu Witness tai Ori and the Blind Forest mitään järeintä rautaa vaativat, näin esimerkkeinä. Kyllä minulle kelpaa hienommankin näköiset teokset kunhan alla muutakin kuin ulkokuori. Nyt vasta tuli samoiltua 'Metro Redux'-pelien maailmassa ja olisi varmasti menettänyt tehoaan tehottamammalla raudalla pelattuna.

Mitäkö tässä yritän sanoa? En oikeastaan edes tiedä. Ehkä sen, että aina on hyvää pelattavaa eikä olisi tarvetta tavoitella niitä tehoja. Niiden mukana kuitenkin tulee suuri vastuu... ei kun isompi hintalappu. Nyt tosin tuo tehokkaampi versio on oikeasti joko PS5 tai sitten noita VR-hommia varten. Se, onko tuo "PS 4.5" sitten hyvä vai huono asia, riippuu niin monesta seikasta, etten jaksa edes spekuloida asiaa.