Huhu: Sony valmistautuu sulkemaan PlayStation 3:n, PSP:n ja PS Vitan pelikauppapaikat / Uutiset / pelaaja.fi

Huhu: Sony valmistautuu sulkemaan PlayStation 3:n, PSP:n ja PS Vitan pelikauppapaikat

22.03.2021 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
19
sony, Sony Interactive Entertainment, PlayStation Store, playstation, PSP, ps3, vita, PS Vita, PlayStation Vita, playstation 3, PlayStation Portable

Sony on valmistautumassa sulkemaan PlayStation 3:n, PlayStation Portablen ja PlayStation Vitan kauppapaikat myöhemmin kesän aikana, tuore raportti huhuilee.

Huhun on laittanut liikkelle TheGamer-sivusto, jonka nimettömänä pidetyn lähteen mukaan PS3:n ja PSP:n kauppapaikat sulkeutuisivat 2. päivä heinäkuuta ja PS Vitan oma vastine vuorostaan 27. elokuuta. Sulkeutumisen jälkeen digitaalisten PS3-, PSP- ja Vita-pelien ostamisen ei pitäisi olla raportin mukaan enää mahdollista.

Huhu ei toistaiseksi kerro, pystyisivätkö konsoleiden käyttäjät jotenkin uudelleenlataamaan silti aiemmin ostamiaan pelejä.

Ilmeisesti virallisesti Sonyn olisi määrä ilmoittaa sulkeutumisista vielä maaliskuun päätteeksi. Kirjoitushetkellä Sony ei ole kommentoinut huhua millään tavalla.

PS3-, PSP- ja Vita-pelien digitaalinen ostaminen vaikeutui jo aiemmin viime vuonna, kun Sony uusi verkkoselaimilla ja mobiililaitteilla käytettävän version PlayStation Storesta keskittämällä sen toiminnan PS5- ja PS4-pelejä. Vanhempien PlayStation-konsolien pelejä on kuitenkin yhä voinut ostaa suoraan konsoleiden sisäisen PlayStation Storen kautta. Vanha selainversio ei ole sekään vielä täysin kadonnut maailmasta.

Lähde: TheGamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Spaiku kuva
Spaiku

Toivottavasti jää vain huhuksi. Vitan digitaalinen kauppa itsellä ainakin vielä kovassa käytössä.

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu

Toivottavasti ei sulkeudu vaikka hirveä määrä pelejä onkin jo kadonnut sieltä.
Yhtä paljon huolettaa nettipelien servereiden lopettaminen koska siinä katoaa samalla iso osa koettavaa videopelihistoriaa

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Huolestuttava huhu minullekin, mikäli se osoittautuu todeksi. Pitääpä seurata tilannetta.

Mikäli Sony vahvistaa tämän väitteen, täytyy minunkin ruveta käymään läpi omaa kokoelmaani. Tarkistaa, mitä mahdollisia bugipäivityksiä, tarina-DLC:tä yms. haluan vielä ladata talteen. Ja mitä halpoja, yksinomaan digitaalisia pikkupelejä minun kannattaisi vielä pelastaa pleikkarilleni.

Esimerkiksi uutiskuvassa näkyvään Tokyo Jungleen upotin aikoinaan roppakaupalla aikaa. Brothers: Tale of two Sons oli alkujaan vain digitaalinen PS3-peli (jonka saattoi tosin ladata muillekin konsoleille), vaikka siitä ilmestyi myöhemmin ihan fyysinen PS4-versio. Rain on digitaalinen PS3:n yksinoikeus, jossa on helkutan nätti soundtrack ja kiehtova, melankolinen tarina sekä maailma. Sitten oli satukirjamainen Unfinished Swan, Trine-pelit, Entwined...

Osan noista saa toki muillekin konsoleille, mutta esim. Tokyo Jungle on vaan PS3:lle ja Vitalle. Rain on yksistään PS3:lle. Ajatus siitä, että niiden saatavuus loppuu (kenties jopa pysyvästi) on hyvin surullinen. Osa niistä voi toki palata uudemmille alustoille, mutta mitään 100% takuuta siitä ei tietenkään ole.

On totta, että esim. Tokyo Junglea ei välttämättä olisi raaskittu lokalisoida laisinkaan, mikäli se olisi vaatinut yksinomaan fyysisen pelilevyn. Digitaalisuus on laskenut kynnystä julkaista tai edes lokalisoida pelejä, vähentäen niistä aiheutuvia kustannuksia. Pienemmän budjetin taikka muuten vaan "arveluttavat" pelit ovat päässeet helpommin läpi ja olen siitä hyvin kiitollinen.

Mutta kolikon kääntöpuolena on juuri tämä; digitaalisen pelikaupan kuollessa, pelit ja palvelut häviävät sen mukana. Osa jopa pysyvästi. Mikäli havahdut kiinnostavaan peliin vasta vuosia myöhemmin, voi olla, ettet saa sitä englanniksi yhtään mistään. Moni alkujaan japanilainen pikkupeli voi hyvinkin löytyä fyysisenä julkaisuna pelkästään japaniksi, mutta kielitaidottomalle retropelaajalle se on laiha lohtu.

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou

Voisi nousta aikamoinen paskamyrsky jos omistamiaan pelejä ei enää voisi ladata uudelleen konsolille. Esim. Wii:n Shop Channel lakkautettiin jo 2019 alussa, mutta käsittääkseni omistamansa pelit voi edelleen udelleenladata konsolille kauppapaikalta.

Käyttäjän Andzerx kuva
Andzerx

Jännityksellä odotan virallisia lähteitä. Olihan tämä tietysti vain ajan kysymys, mutta toivon että sulkeutuminen ei tapahtuisi noinkin lyhyellä varoitusajalla, ja omaan latauslistaan tulisi myös jatkossakin päästä käsiksi.

Käyttäjän RediWolff kuva
RediWolff

Aika paska juttu jos pelejä ei voisi ladata uusiksi mitkä on ostanutkin.

Käyttäjän Nelia19 kuva
Nelia19

Ja nyt hemmetin äkkiä lataamaan kaikki halutut DLC:t ja Ps1-pelit!

Käyttäjän Portable kuva
Portable

Kiva, hirvee määrä pelejä oli toivelistalla, jota sitäkään ei enään ole. Eikä noita pelejä olellaan vuosiin ollut alessa.

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus
Lainaus Izmou

Voisi nousta aikamoinen paskamyrsky jos omistamiaan pelejä ei enää voisi ladata uudelleen konsolille. Esim. Wii:n Shop Channel lakkautettiin jo 2019 alussa, mutta käsittääkseni omistamansa pelit voi edelleen udelleenladata konsolille kauppapaikalta.

Wiin kanssa tosin on sitten se ongelma, että sillä ei ole käyttäjätiliä vaan ne ostokset on sidottu siihen konsoliin.
Joten jos se kone hajoaa ja ostat uuden niin niitä ostettuja pelejä ei sille voi nykyään enää ladata.

Käyttäjän Pauli4x4 kuva
Pauli4x4

No sittenhän se on vaan waretettava kaikki pelit, mitä ei enään muuten saa rehellisesti hommattua, jos ne niin kerran haluavat... Ei ongelmaa sinänsä.

PSP:n pelejä löytyy fyysisenä aika helposti, mutta Vitan pelejä on vähän hankalampi keräillä.