Hyvästit Stadialle – Google sulkee pelisuoratoistopalvelunsa / Uutiset / pelaaja.fi

Hyvästit Stadialle – Google sulkee pelisuoratoistopalvelunsa

29.09.2022 // Kirjoittanut: Toimitus
11

Google on vahvistanut sulkevansa Stadia-pelipalvelun.

Yhtiö on kertonut asiasta tänään Stadia-johtaja Phil Harrisonin nimissä yhtiön blogissa julkaistussa viestissä. Harrisonin mukaan Stadian teknologinen pohja oli vahva, mutta palvelu ei siitä huolimatta kyennyt saavuttamaan Googlen odotuksia käyttäjämäärien suhteen. Tämän vuoksi yhtiö on päätynyt sulkemaan palvelun.

Harrisonin mukaan Google hyvittää kaikki Google Storen kautta tehdyt Stadia-laitehankinnat sekä kaikki Stadia-kaupasta tehdyt peli- ja lisäsisältö-ostokset. Stadia Pro -tilauksia ei hyvitetä, mutta Stadia Pro -käyttäjien jäsenyyksiä jatketaan ilmaiseksi sulkemisajan loppuun saakka. Yhtiö uskoo saavansa valtaosan hyvityksistä suoritettua tammikuun puoliväliin mennessä. Stadia-käyttäjät pääsevät käsiksi pelikirjastoonsa tammikuun 18. päivään saakka. Yhtiö on kuitenkin sulkenut Stadia-kaupan, eli pelaajat eivät voi enää hankkia uusia pelejä palvelusta. 

Harrison kertoo Googlen näkevän edelleen potentiaalia Stadian teknologian hyödyntämisessä. Esimerkiksi YouTuben, Google Playn ja lisätyn todellisuuden sovellusten lisäksi yhtiö aikoo tarjota teknologiaansa myös pelialalla toimiville kumppaneilleen. Kuluttajille suunnatun Stadia-palvelun taival päättyy kuitenkin tammikuussa.

Google lanseerasi Stadia-palvelun 19. marraskuuta vuonna 2019. Palvelun pitkäikäisyydestä liikkui julkisuudessa spekulaatioita säännöllisesti Stadian elinkaaren varrella, eikä palvelun pelinkehitys oikein missään vaiheessa ottanut tuulta alleen. Vielä heinäkuussa Google kuitenkin kertoi, ettei se suunnittele Stadian sulkemista.

Lähde: Google

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni

Vasta kaksi kuukautta sitten vannoivat, että ei me mitään suljeta ja lisää hienoja pelejä on tulossa (katso suositeltu uutinen yllä).

Ihme että kesti näin pitkään. Stadia oli tuomittu alusta alkaen. Asiakkaiksi kaivattiin tyyppejä, joilla on huippunopea netti ja kiinnostusta isoja pelejä kohtaan, mutta ei yhtään kunnollista pelilaitetta, ja jotka olivat valmiita maksamaan kuukausimaksua ja ostamaan silti pelit erikseen.

Vaikka molemmat heistä olisivat Stadian suurfaneja, sillä rahamäärällä ei vain pyöritetä tämänkokoista palvelua.

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou

Sinällään ei yllätä, kun kyseessä on Google, joka lopettelee projektejaan aika tiuhaan. Toisaalta, olisiko tässä Googlen ollut järkevää jatkaa alustan ja tekniikan kehittämistä eteenpäin ja mahdollisesti esim. lisensoida sitä muille tulevaisuudessa. Kun tulevaisuudessa kuitenkin kaikki pelaaminen saattaa tapahtua pilvessä. Mene ja tiedä.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Pelialalla lupaukset on pitäviä, mutta toisinaan lyhytikäisiä.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus Refloni

Vasta kaksi kuukautta sitten vannoivat, että ei me mitään suljeta ja lisää hienoja pelejä on tulossa (katso suositeltu uutinen yllä).

Heh, näinpä juuri. Tuolla suositellussa uutisessa olinkin kommentoinut että ei kauheasti vakuuta ja varmaan kohta suljetaan. Osuin oikeaan mutta eipä tuota ollut vaikea arvata. Mitä enemmän vakuutellaan, sitä todennäköisempää että päinvastainen tapahtuu.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Väittäminen ettei Stadiaa olla lopettamassa vaikka lopulta tehtiin näin oli kyseenalaista, mutta itselle tuli yllätyksenä että ostetut pelit maksetaan takaisin. Olin varma että jossain satasivuisessa hyväksyttävässä käyttöehdoissa olisi ollut joku pienellä painettu maininta siitä ettei pelejä osteta ja Googlella ei ole velvollisuutta maksaa rahoja takaisin, mutta toisin kävi.

Itse harkitsin Stadiaa, mutta peliien uudelleen ostaminen oli ylittämätön este ja päädyin GeForce Nown pariin. Striimaus ei oikeastaan paljon kiinnosta, mutta se on kätevä toissijaisena alustana uuteen pelikoneeseen säästäessä.

Stadian lopettaminen ei ollut myöskään yllätys, mutta se oli että näinkin pitkään sitä pidettiin pystyssä.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus Angel of Death

Väittäminen ettei Stadiaa olla lopettamassa vaikka lopulta tehtiin näin oli kyseenalaista, mutta itselle tuli yllätyksenä että ostetut pelit maksetaan takaisin. Olin varma että jossain satasivuisessa hyväksyttävässä käyttöehdoissa olisi ollut joku pienellä painittu maininta siitä ettei pelejä osteta ja Googlella ei ole velvollisuutta maksaa rahoja takaisin, mutta toisin kävi.

[--]

Myyntimäärät saattoi olla niin olemattomia, että laskivat kannattavammaksi hyvittää ne suoraan, eikä jäädä odottamaan muuten melkein väistämättä seuraavaa ryhmäkannetta.

Striimauspelien "myyminen omaksi" oli alunperinkin aika kyseenalainen konsepti ja nyt kaikki siihen kohdistuneet epäluulot kävi toteen.

Käyttäjän Seppo_Hovi kuva
Seppo_Hovi

Oho tuli ihan puskista. Geforce now on paljon parempi palvelun miks kukaan ois stadiaa käyttäny.

Käyttäjän Augustus kuva
Augustus

"We literally slept for a few hours..."

RIBS.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death
Lainaus Haerski

Myyntimäärät saattoi olla niin olemattomia, että laskivat kannattavammaksi hyvittää ne suoraan, eikä jäädä odottamaan muuten melkein väistämättä seuraavaa ryhmäkannetta.

Mielestäni saattoi olla melkein ainoa fiksu liike mitä alustan kanssa tehtiin, kanne vältettiin ja bonuksena palautukset lievittänevät tilaajien katkeruutta hitusen...ainakin siihen asti jos peleihin käytetyt pelitunnit menetetään sulun johdosta.

Lainaus Haerski

Striimauspelien "myyminen omaksi" oli alunperinkin aika kyseenalainen konsepti ja nyt kaikki siihen kohdistuneet epäluulot kävi toteen.

Toivottavasti tästä tuli varoittava esimerkki miten hommaa ei pidä tehdä ja tällaista ratkaisua ei tulevaisuudessa edes harkita.

Miksiköhän Google jääräpäisesti puski tätä mallia vaikka Stadian syöksykierre oli mielestäni nähtävissä jo kaukaa? Ei GeForce Nown taival myöskään ruusuinen ollut kun iso osa julkaisijoista kaikkosi, mutta tulos on kuitenkin oletettavasti ihan muuta kuin Stadialla. Olisikohan nyt vihdoin toivoa sillä että vaikkapa RDR2 nähtäisiin GFN-puolella?

Juttuja myös on että Google käytti kymmeniä miljoonia esimerkiksi RDR2 yksinoikeuteen ja että osa kehittäjistä olivat kehittämässä Stadialle peliä kunnes kuulivat sulusta Twitterin kautta. Melkoista meininkiä jos osoittautuu todeksi.

Tehdäänköhän Stadia teknologialla mitään?