Ikoninen rakennus jäi pois uudesta Spider-Man-pelistä – syynä 90-vuotiaan tönön tekijänoikeudet / Uutiset / pelaaja.fi

Ikoninen rakennus jäi pois uudesta Spider-Man-pelistä – syynä 90-vuotiaan tönön tekijänoikeudet

21.11.2020 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
5

Näin marraskuussa julkaisunsa saanut Spider-Man: Miles Morales on menettänyt virtuaalisesta Manhattanistaan ikonisen yksityiskohdan. Pelaajat ovat viimeisen parin viikon aikana huomanneet nimittäin, että vuonna 1930 alkujaan avattu Chrysler Building loistaa katukuvassa tyystin poissaolollaan ja tilalla on huomattavasti tylsempi pilvenpiirtäjän kuvatus.

Muutos on siitä erityisen huomattava, sillä sekä PlayStation 4:n parin vuoden takainen Spider-Man-peli että siitä nyt marraskuussa myöskin julkaistu Spider-Man Remastered pitävät molemmat Chrysler Buildingin sisällään. Se on itse asiassa jopa osa pelien valokuvaussivutehtävää.

[Spider-Man Miles Morales] [Screenshot] Just noticed that the iconic Chrysler building has been removed in Spider-man Miles Morales. its actually ridiculous that a 90 year old building can no longer be replicated due to copyright infringment. from r/PS5

Pelilehti Game Informer on syventynyt asiaan tarkemmin ja saanut selville, että syypäänä asiaan ovat rakennukseen liittyvät tekijänoikeudet.

– Luodessamme omaa tulkintaamme kaupungista, halusimme sisällyttää mukaan niin monta maamerkkiä kuin pystyimme immersion lisäämiseksi. Joskus neuvottelut näistä sijainneista eivät onnistuneet, mitä tapahtui Chrysler Buildingin kanssa Spider-Man: Miles Moralesissa, Insomniac Gamesin yhteisövastaava James Stevenson kertoo.

Ero kahden eri pelin virtuaali-Manhattanin välillä perustuu siihen, kuinka Chrysler Buoldingin omistusoikeudet vaihtoivat vasta aiemmin viime vuonna omistajaa. Vielä vuonna 2018 rakennuksen omistivat niin Abu Dhabin hallitus kuin newyorkilainen kiinteistösijoitusyhtiö Tishman Speyer Properties. Vuonna 2019 uusiksi omistajiksi vaihtuivat sen sijaan itävaltalainen SIGNA Group sekä amerikkalainen kiinteistökehitysyhtiö RFR Holding, joiden kanssa Insomniac ja kumppanit eivät onnistuneet neuvotteluissa.

Yksityiskohtaisemmin Game Informerin selvityksen tapauksesta voi lukaista lähdelinkistä.

Lähde: Game Informer, Eurogamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Sundance Kid kuva
Sundance Kid

Tästä innostuneena ajattelin etsiä Trump Towerin, kun seuraavan kerran käynnistän Spider-man: Miles Moralesin. Olen kyseisen rakennuksen nähnyt livenä, mutta en tiedä, sisältyykö tönö myös pelin maailmaan.

Käyttäjän Vaapukkamehuw kuva
Vaapukkamehuw

Tämä on minusta aina ollut aika naurettavaa, että julkisessa paikassa sijaitsevat ja kaupunkikuvaan olennaisesti kuuluvat rakennukset tai rakennelmat voivat olla tekijänoikeuksien alaisia.

Käyttäjän peliukk0 kuva
peliukk0
Lainaus Vaapukkamehuw

Tämä on minusta aina ollut aika naurettavaa, että julkisessa paikassa sijaitsevat ja kaupunkikuvaan olennaisesti kuuluvat rakennukset tai rakennelmat voivat olla tekijänoikeuksien alaisia.

Ja näissähän on vielä kaikenmaailman koukeroita. Taisi olla niin että itse eiffel-tornin tekijänoikeudet ovat vanhentuneet, mutta sen valaistuksen ei. Ja täten siitä yöllä otetut kuvat ovat tekijänoikeuksilla suojattuja kun taas päivällä otetut eivät ole.

Käyttäjän Galactus kuva
Galactus

Hölmöä. Myös uusi One World Trade Center esiintyi ykkösosan trailereissa mutta joutuivat poistamaan sen lopullisesta pelistä jostain syystä.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

On kyllä yksi tyhmimmistä asioista, mitä olen tekijänoikeuksiin liittyen ikinä kuullut. Niin kuin kuluttajat ostaisivat sen pelin, tv-sarjan jne. pelkästään joidenkin taustalla vilahtavien, julkisten rakennusten takia.

Sen vielä ymmärtäisin, että tekijänoikeudet estäisivät plagioimasta jotain hyvin omaperäistä, hyvin tunnettua rakennelmaa jonnekin toisaalle. Niin että yritys A maksaa itsensä kipeäksi jostain oikein taiteellisesta yliopistosta jollekin huippuarkkitehdille. Ja sitten rakennuksen valmistuttua, yritys B lähettää vaan jonkun napsimaan siitä kuvia, jonka jälkeen he pyöräyttävät yks yhteen kopion jonnekin toisaalle.

En siis ole mikään expertti rakennusten tekijänoikeuksista, kun kyseessä on nimenomaan varsinaisten rakennusten suunnittelu ihan oikeassa elämässä. Mutta tämmöisissä tilanteissa tämä tosiaan on hyvin typerää, varsinkin kun kyseessä on lähes 100-vuotias rakennus.

Mistä vetoa, että joku fani vääntää tästä vielä modin PS5:lle, palauttaen Chryslerin takas paikalleen ja näyttäen keskaria SIGNA Groupille sekä RFR Holdingille.