Jalkapallon suurseura Manchester United syyttää Football Manageria tekijänoikeusrikkomuksesta / Uutiset / pelaaja.fi

Jalkapallon suurseura Manchester United syyttää Football Manageria tekijänoikeusrikkomuksesta

23.05.2020 // Kirjoittanut: Teo Scheepstra
0
Football Manager 2020

Jalkapallon suurseuroihin kuuluva Manchester United on haastanut suositun Football Manager -sarjan tekijät oikeuteen nimensä käytöstä pelisarjassa. Haasteen kohteena ovat niin kustantaja Sega Publishing kuin kehittäjä Sports Interactive.

United väittää myös, että tekijät ovat riistäneet tekijänoikeuden haltijalta mahdollisuuden käyttää oikeuttaan korvaamalla seuran logon yksinkertaistetulla punavalkoisella logolla. Seuran asianajaja Simon Malynicz väitti kuluttajien odottavan näkevänsä seuran nimen vieressä myös sen logon, ja tässä epäonnistumisen olevan nimen väärinkäyttöä. Malynicz pyysi myös oikeudelta lupaa muokata kannetta sisältämään kolmannen osapuolen lisäämät logot, joiden avulla Football Manageriin voi saada myös lisensoimattomien seurojen tunnukset maksamatta luvasta käyttää niitä. Oikeus tekee päätöksen muutoksen sallimisesta myöhempänä ajankohtana.

Malynicz huomautti perjantaisessa käsittelyssä Manchester Unitedin olevan maailman tunnetuimpia brändejä, joka saa merkittävän määrän rahaa nimensä ja logonsa lisensoimisesta. Lisensoidut tuotteet ja palvelut hyötyvät Malyniczin mukaan niiden yhdistämisestä Manchester Unitedin voittamisen kulttuuriin ja brändin arvoihin.

Puolustuksekseen Sega ja Sports Interactive sanoivat, että Manchester Unitedin nimen käyttö peleissä on viittaus Manchester Unitedin jalkapallojoukkueeseen puhtaasti jalkapallokontekstissa. Tekijät huomauttivat myös, että seuran nimeä on käytetty jo vuodesta 1992 lähtien, pelisarjan nimen ollessa vielä Championship Manager, ilman valituksia Unitedin puolelta. Nimen käyttöön myöntyminen aikaisemmin riistäisi yhtiöiden ja asianajaja Roger Wyandin mukaan oikeuden valittaa siitä nyt.

Wyand huomautti myös, että lukuisia kopioita Football Managerista lähetetään vuosittain Manchester Unitedin pelaajille ja työntekijöille, ja palaute on aina ollut positiivista. Seura on myös pyytänyt pääsyä Sports Interactiven tietokantaan kykyjenetsinnän ja tutkimuksen auttamiseksi. Manchester Unitedin nykyinen päävalmentaja Ole Gunnar Solskjaer sanoi itse Manchester Evening Newsille vuonna 2019 käyttäneensä peliä apuna tehtäväänsä valmistautumiseen.

Samalla yhtiöt syyttivät Unitedia aidon kilpailun estämisestä videopelialalla kieltämällä lisensoimattomia osapuolia käyttämästä Manchester United -nimeä peleissään, ja kiellon asettavan kohtuuttomia rajoitteita ilmaisunvapauteen koskien sanoja 'Manchester' ja 'United'.

Wyandin mukaan Segan ja Sports Interactiven toiminnasta ei ole haittaa Manchester Unitedin EU:n tekijänoikeuksille.

Manchester United on ollut myös hiljattain otsikoissa kasvaneen velkansa vuoksi. Viimeisen vuoden aikana seuran nettovelka kasvoi 127,4 miljoonasta punnasta 429,1 miljoonaan puntaan. Suurimpana syynä velan lisääntymiselle ovat koronaviruspandemian aiheuttamat tappiot.

Lähteet: The Guardian (1), (2), Manchester Evening News

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.