Joukko Codemastersin ajopelejä poistettiin pelilatauskaupoista / Uutiset / pelaaja.fi

Joukko Codemastersin ajopelejä poistettiin pelilatauskaupoista

31.12.2016 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
5

Brittistudio Codemastersin pelit Grid, Dirt 3 ja F1 2013 ovat ryhtyneet nostamaan kytkintä erilaisista latauspalveluista. Kukin peli on alkanut tehdä katoamista niin Steamissa, PlayStation Storessa kuin Xbox-kauppapaikallakin, minkä lisäksi GOG on erikseen ilmoittanut, että Grid poistuu sen valikoimista vielä ennen uudenvuodenpäivää.

Näin vuodenvaihteen alla tapahtuma ei ole mitenkään erikoinen. Näihin aikoihin monet peleihin sidotut linsessisopimukset saavuttavat tavanomaisesti päätöksensä, eikä niitä välttämättä uusita. Tämä on todennäköisesti syy myös edellä mainittujen nimikkeiden katoamiseen. Mitään virallista selvitystä pelien poistosta ei ole tosin annettu.

Vielä jatkossakin kunkin pelin lataamisen pitäisi olla mahdollista eri latauspalveluista, kunhan ne on vain ostanut ennen poistotapahtumaa.

Lähde: GOG, Steam (cache), Xbox Games Store (cached), PlayStation Store

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Huvittava kun noissa lähdelinkeissä marketplacessa $24,99 perusversio ja Steamissä 2,99 euroa Complete Edition. Siinä onkin kiteytettynä aika hyvin syy siihen, miksi konsolipelaajana ostan yleensä kaiken digitaalisen vasta alennuksesta. Pääsee vähän lähemmäs järkeviä hintoja.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Dirtistä ja F1:stä on tätä nykyä olemassa paremmatkin versiot, joten niitä tuskin monikaan jää kaipaamaan. Ne jotka kaipaavat, todennäköisesti jo omistavat nämä, mutta uusilla pelaajilla tuskin on syytä enää hypätä kelkkaan.

Ensimmäinen GRID oli sen sijaan mielestäni sarjassaan ylittämätön. Varsinkin sen driftaus-pelimuoto oli ainakin omassa peliporukassa parasta saman sohvan hupia, vaikkei jaetun ruudun moninpeliä ollutkaan: Vuorotellen vaan baanalle parhaiden pisteiden toivossa. GRID 2 ei sytyttänyt läheskään samalla tavalla, vaikka teoriassa molemmat ovatkin hyvin geneerisiä kaahailupelejä ilman sen kuumempaa persoonallisuutta. Jokin siinä alkuperäisen tuntumassa ja hyvin kiteytetyssä peruspelattavuudessa vain osui silti isosti makuhermoon.

Käyttäjän Kapache kuva
Kapache
Lainaus käyttäjältä zappah

Huvittava kun noissa lähdelinkeissä marketplacessa $24,99 perusversio ja Steamissä 2,99 euroa Complete Edition. Siinä onkin kiteytettynä aika hyvin syy siihen, miksi konsolipelaajana ostan yleensä kaiken digitaalisen vasta alennuksesta. Pääsee vähän lähemmäs järkeviä hintoja.

Olis todella mielenkiintoista nähdä jos joku testaisi mitä käteen jää jos esim joku gta v tasonen peli julkaistaisiin esim 20€ hintaan. Vois olla ihan positiivinen yllätys pelitalolle.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus käyttäjältä Kapache

Olis todella mielenkiintoista nähdä jos joku testaisi mitä käteen jää jos esim joku gta v tasonen peli julkaistaisiin esim 20€ hintaan. Vois olla ihan positiivinen yllätys pelitalolle.

En usko, että olisi kovinkaan positiivinen yllätys. Ainakin jos verrokiksi otat sen GTA V:n. On jo tätä nykyä yksi kaikkien aikojen myydyimpiä pelejä ja tuskin tuota on koskaan saanut edes alennuksista noin juhlalliseen parin kybän hintaan.

Muutenkin tuollainen hintakikkailu olisi pelijulkaisijoiden tulojen kannalta lähestulkoon kaupallinen itsemurha. Kun teet hyvän pelin, niin se myy lähes hintaan kuin hintaan. Keskivertopelaaja on jo päälle 30-vuotias, todennäköisesti työssäkäyvä ja ihan ok:sti tienaava aikuinen, joten raha ei ole useinkaan esteenä ostopäätöksen teossa. Enpä muista, että kukaan olisi koskaan uuden pelin kohdalla hehkuttanut, että "ostin, kun oli niin halpa". Hinnalla ei ole tasan mitään merkitystä, jos pelin oikeasti haluaa. Jos se taas ei ole mikään pakkohankinta, niin se on ihan sama, onko hinta 59,99 vai 19,99: Alelaarihankinnaksi se jää siitä huolimatta, koska "täysihintaisena" sitä ei suostuta ostamaan. Julkaisija vain menettää jälkimmäisessä tapauksessa aikamoisen siivun tuloistaan.

Lisäksi tähän vaikuttaa sellainen hassu juttu kuin psykologia: Usko tai älä, mutta usein halvaksi hinnoittelu ei ole fiksu tai myyntiä edistävä ratkaisu, koska se voi myös herättää kuluttajassa mielikuvan laaduttomuudesta. Huomaan tämän itsessäni varsinkin elektroniikkaostoksilla: Usein plärään tietyn hintaluokan tuotteiden ohi ihan suoralta kädeltä, koska en usko löytäväni sieltä itselleni tyydyttävää tuotetta. Jos siis hinnoittelet vaikkapa laatutelevision halpishintaluokkaan, niin saatat hyvinkin menettää kokonaan sen ostajaryhmän, joka olisi valmis maksamaan enemmän. Sen lisäksi asetat tällöin tuotteesi kilpailemaan kaiken mahdollisen kiinanrihkaman kanssa, jolloin massasta erottuminen on huomattavasti haastavampaa, kun tähän hintaluokkaan tähtäävällä kuluttajalla on todennköisesti päällimmäisenä mielessä ainoastaan penninvenytys.

Toisin sanoen: 60 €:n hinta on myös kuluttajalle ja medialle tae AAA-luokan ns. premium-pelistä, jolloin se saa sen mukaisen arvostuksen, kohtelun ja näkyvyyden. Kahden kympin hinta herättäisi ennemminkin mielikuvan indie-tekeleestä ja pahimmassa tapauksessa aletaan myös pohtia mikä pelissä on vikana, kun sitä noin halvalla kaupataan.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Niinpä. Olen nyt ostanut GTA V:n kolmesti. Kerran PS3:lle, sitten pc:lle (molemmat day one täyteen hintaan) ja nyt ostin veljelle joululahjaksi pelin pc-version (PC retail 43 euroa, koodi veljelle ja 7 DVD:tä ja hienoa art workia omaan hyllyyn = win win), jotta voimme aiheuttaa yhdessä pahennusta pelin eeppisessä online-tilassa. Myös veljeni omistaa pelistä jo ennestään PS3-version, maksoi sen sentään itse.

Hyvät pelit myy vaikka hinta ei olisi puoli-ilmainen. Negatiivinen puoli tässä on se, että tulevat mitä todennäköisimmin tekemään samat Red Dead Redemption 2:sen kanssa. Onneksi se ei sentään kiinnosta niin paljoa, kun GTA. Joten yritän parhaani mukaan odottamaan sitä parasta versiota sitten parin vuoden päästä konsolijulkaisusta. Kaikki me tiedetään miten siinä käy.