
Silmänkääntötemput ovat tunnesti iso osa esimerkiksi elokuvien tekemistä, mutta yhtälailla niitä voidaan käyttää tehokkaasti hyödyksi tietysti pelienkin suunnittelussa. Viime viikonloppuna Australiassa asusteleva pelinkehittäjä Jennifer Scheurle aloitti Twitterissä kiehtovan keskustelun, jossa tämä pyysi kehittäjiä nostamaan esiin nerokkaita keinoja, joilla pelaajia voidaan johdatella tuntemaan pelatessaan tietynlaisia asioita.
Kirjoitushetkellä keskustelu on kerännyt kasaan satoja vastauksia ja näin ollen useita esimerkkejä siitä, miten hienovaraisilla suunnitteluratkaisuilla peleissä voidaan saada aikaan suuriakin asioita. Tunne niukasta selviytymisestä nousee erityisesti esille, sillä monet pelit käsittelevät pelihahmon elinvoimaa eri tavalla tämän ollessa henkihieverissä. Tekoälyhahmojen käytöksen suhteen harrastetaan erityisesti myös kikkailua, sillä viholliset voivat tarkoituksella ampua ohi pelaajasta tai kohdistaa iskunsa nimenomaan tiettyihin hahmoihin ihan vain jännitystä lisätäkseen.
Assassin's Creed and Doom value the last bit of health as more hit points than the rest of it to encourage a feeling of *JUST* surviving.
— Jennifer Scheurle (@Gaohmee) 1. syyskuuta 2017
Oh and Left 4 Dead keeps you on edge by deliberately targeting the player either farthest from the group or who has received less aggro.
— Tommy Thompson (@GET_TUDA_CHOPPA) 1. syyskuuta 2017
First shots from an enemy against you in BioShock always missed...that was the design, think it got fully implemented. No "out of blue!"
— Ken Levine (@levine) 2. syyskuuta 2017
Kokonaisuudessaan Twitter-ketjua voi lukea läpi tästä. Kaikki ketjun temput eivät ole välttämättä täysin uusia ilmestyksiä jokaiselle lukijalle. Niihin tutustumalla voi silti oppia paljon pelien toiminnasta.
Kommentit
Nyt kunnon ysärinostalgia intensifies, jonnet ei muista Timo Taikuria!
Left4Deadissa oikeastaan tuli jossain määrin huomattua tuollainen temppu, liian hyvin pärjääville tiimikavereille tuntui sen verran usein nousevan äkkinäisiä tuskanhetkiä.
*Simo! Timokin on kyllä olemassa.
Mystisintä itselle on miten vanhoissa NHL peleissä tekoäly vaan päätti että nyt laitetaan ihmispelaaja kahville. Ottelu saattoi olla vaikka 3-0 itselle kunnes peli vain päätti että pelaajan veskari imee kaikki loput kiekot sisään tuli laukaukset mistäpäin kaukaloa tahansa. Tuli pentuna mitta sen verran täyteen että meni NHL 99 levy kahteen osaan:D
Ei ole totta. Muistan sen aina väärin
Jonnet ei muista heheh.
Simohan kyllä esiintyy yhä vaimonsa kanssa: http://www.taikurisimoaalto.com/
Toki sitä tv-ohjelmaa ei ole, jota varmaan enemmän tarkoitit nostalgialla. Tyypillä muuten 40 v. juhlakiertue, että sinne vain jos on jonne eikä muista tai tiedä.
Timo tai Simo, itse muistan kuvan hepun Taikuri Luttisena.
Eli siis päin honkia kun on kyseessä täysin eri tyyppi.
Aivan totta. :D Olisin voinut vaikka vannoa kautta kuolleen konsolini että kyseessä Luttinen. Mutta Simohan se siinä.
Jokeripokeribox :D! Ja taikuri Luttinenkin on mulle tuttu (joskin kyseessä siis on ihan eri taikuri), mutta Simo on näistä kahdesta se nostalgisempi. Tyypin kyyhkyt ja liinatemput jaksoivat aina viihdyttää. Senkin jälkeen, kun sain kuulla lapsena, että taikuutta ei olekaan olemassa (oli muuten karvas pettymys 8-vuotiaalle). Totuus selvisi sillä, kun erehdyin toivomaan "taikatemppulaatikkoa" lahjaksi ja sain sellaisen...
Oi niitä petettyjä lupauksia ja rikottuja unelmia...
Mutta se siitä nostalgiasta ja lapsuuden tragediasta. Mitä noihin pelien kikkailuihin tulee, niin ainoa minkä itse tiedän ennakkoon on ns. "kuminauha-tekoäly". Eli kun pelissä on ajetaan kilpaa tai on meneillään takaa-ajo, vastustajasi hidastaa tai kiihdyttää nopeutta suorituksesi mukaan. Varsinkin vanhemmissa peleissä on tullut bongailtua aika räikeitä esimerkkejä tuosta. Siinä vaiheessa ei oikein tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun alat vihdoinkin saavuttaa edellä menijää ja yllättäen se ampaiseekin vauhtiin kuin arojänis, vaikka äsken se suorastaan mateli edessäsi. Tilanteesta riippuen siinä vaiheessa saattaa myös joku ärräpääkin lennellä.
Pitääpä käydä katsomassa tuota listaa ja laajentaa tietouttani pelaajien kusetuk-, kröhöm, siis "pelien omista taikatempuista".