Verkkofantasia suuntaa pohjoiseen

Kokonaan uusittu Final Fantasy XIV: A Realm Reborn alkaa vähitellen olla jo kaksi vuotta vanha peli. Paljon on ehtinyt tapahtua tuona aikana, sillä massiiviverkkoroolipeli on lajityypille ominaiseen tapaan kasvanut kasvamistaan päivitysten muodossa, mutta vihdoin koittaa ensimmäisen varsinaisen laajennuksen aika.

Heavenswardin julkaisun kynnyksellä Final Fantasy XIV:llä meneekin paremmin kuin koskaan, sillä Square Enix julkisti hiljattain pelillä olevan tätä nykyä nelisen miljoona pelaajaa. Ja toisin kuin monet muut kilpailevat MMO-pelit, A Realm Reborn ei ole joutunut hylkäämään kuukausimaksujaan ilmaismallien tieltä.

Heavensward on tekijöidensä mukaan varsin poikkeuksellinen MMO-laajennus lähinnä kokonsa ja sisältönsä ansiosta. Koko pelin uudelleenrakentamisesta ja tulevaisuudesta vastaavan tuottaja Naoki Yoshidan mukaan Heavenswardissa onkin mukana niin paljon koko sarjaa määrittäviä lisäyksiä ja roolipelielementtejä, että A Realm Rebornia voisi melkeinpä kutsua pelin ensimmäiseksi tuotantokaudeksi ja laajennusta toiseksi tuotantokaudeksi.

Totuus suurten sanojen takaa paljastuu lähiviikkoina, mutta kyllä sisältöä tuntuu riittävän. Mukana on muun muassa entistä laajempia uusia pelialueita, luolastoja, lentäviä ratsuja, kuuteenkymmeneen nostettu tasokatto, tuoreita Primal-yhteenottoja, uusia Limit Break -liikkeitä, uusia hahmoluokkia, kokonaan uusi rotu ja jopa rakentelijoille mahdollisuus väkertää omaan tyyliin sopiva ilmalaiva.

Final Fantasy XIV: Heavensward

Heavensward laajentaa pelialuetta Eorzean pohjoisosiin aina lohikäärmeiden kanssa sodassa olevaan Ishgardiin asti. Se tietää tyylillisesti melko erilaisia alueita, ja ennakkotilaisuudessa pääsimmekin testaamaan sekä leijuvista mantereista koostuvaa taivasaluetta että kirjastomaista luolastoa. Sen lisäksi maisemakattaukseen lukeutuu muun muassa lumikenttiä sekä sodan runtelemia goottilaislinnoituksia. Uusia alueita on kaiken kaikkiaan yhdeksän, ja ne ovat suurimmaksi osaksi kooltaan jopa suurempia kuin A Realm Rebornin alkuperäiset alueet.

Mielenkiintoisin ilmestys oli lentävien mantereiden valloittama taivas, sillä sen sisällä uutuuttaan kiiltelevät lentoratsut pääsivät toden teolla oikeuksiinsa. Massiivista aluetta ei voinut tutkia kokonaisuudessaan pelkästään jalan tai perusratsulla, vaan saarelta toiselle pääseminen vaatii siivekkään kumppanin. Lähestymistapa on varsin virkistävä, sillä se ei ole vain yksi etenemistapa muiden joukossa, vaan välttämätön ja syventävä lisäys pelimaailmaan. Lentoratoja tai -aikoja ei rajoiteta, vaan lennokkailla kumppaneilla voi vaivatta pyrähdellä ympäriinsä jopa pystysuunnassa. Ratsut toimivat toistaiseksi vain Heavenswardin uusilla alueilla, eikä vanhoille alueille lentolupaa olla ainakaan ihan heti saamassa.

Testisyistä ennakkoversion ratsut olivat heti käytössä, mutta Yoshida lupaili lopullisessa pelissä otusten ja varsinaisen lentoluvan hankkimisessa olevan monia haasteita.

– Lentoratsujen hankkiminen on luonnollisesti oma prosessinsa. Joskus voi olla melkoisen työlästä saada lentolupa tietylle alueelle, mutta rohkaisemme pelaajia yrittämään mahdollisimman monen alueen lentoluvan hankkimista. Se on hauska tapa lisätä tutkimisen ja löytämisen iloa peliin, sillä alueista voi lentoratsun avulla löytää paljon uusia salaisuuksia ja piirteitä, Yoshida tarkensi kysyttäessä Heavenswardin tärkeimmistä uudistuksista.

Final Fantasy XIV: Heavensward

Alueita pääsi tutkimaan myös täysin uudella au ra -rodulla, jonka edustajia voisi kuvailla hieman liskomaisiksi ihmisiksi suomuisine ihoineen ja ulokkeineen. Uudesta rodusta löytyy tuttuun tapaan kaksi eri klaania, Raen ja Xaela, joiden ulkoiset erot ovat suomujen värissä. Käytössä olivat myös pelin uudet hahmoluokat, joihin lukeutuu tankin virkaa toimittava Dark Knight, pistooleihin turvautuva etätaistelija Machinist sekä tukiroolissa oleva Astrologian, jotka varsinaisessa Heavenswardissa aloittavat taipaleensa tasolta 30.

Määrä ei paperilla kuulosta paljolta, mutta uuden tasokaton saavuttamisen sekä uusien liikkeiden ja taistelutaktiikoiden opettelemisen luvataan tuovan kuvioihin tarpeeksi uudenlaisia lähestymistapoja vanhojen rinnalle. Itse tein lähimmin tuttavuutta Machinist-luokkaan, joka voi etätulituksen lisäksi asettaa ympäristöön vihollisten kiusaksi asetorneja. Luokan tehokkaimmat hyökkäykset kuitenkin kuluttavat ammuksia, mikä jäi vielä testiversiossa astetta vähemmälle huomiolle asetusten takia. Lopullisessa pelissä panoksiaan onkin syytä tarkkailla huolellisesti.

Dark Knight vuorostaan on ensivaikutelman perusteella melko perinteisen oloinen tankkihahmo, joka latoo mustan magian lisäksi tehokkaita fyysisiä hyökkäyksiä, ottaa vastaan suurimman osan vihollisten hyökkäyksistä ja ylläpitää omaa kestävyyttään eri liikkein. Astrologian sen sijaan keskittyy muiden hahmojen voimien ja hyökkäysten tehostamiseen, mutta käytössä on myös erilaisia kortteja, jotka voivat joko parantaa tai heikentää pelaajien asemia. Pakasta voi tietojen mukaan nostaa viisi erilaista positiivista korttia tai yhden negatiivisen kortin, joka heikentää kumppaneiden kestävyyttä.

Kahden testattavissa olleen luolaston uumeniin hyppääminen kylmiltään luonnistui valmiiksi tappiin asti kehitetyillä hahmoilla suhteellisen sujuvasti, muuta juuri samaisesta syystä haasteiden vaikeustasosta ja tasapainosta on vaikea antaa ennakkotuomiota. Pomotaistelut ainakin pitivät ryhmän jatkuvasti varpaillaan, sillä ilman kunnollista taktiikkaa tai vastustajan liikkeiden tuntemusta maksimitason kokoonpanokin saattoi ottaa helposti selkäänsä.

Lisäyksillä pyritään tuomaan massiiviroolipeliin runsaasti nostalgisiakin elementtejä, jotka saavat pelin tuntumaan Final Fantasylta fanien silmissä. A Realm Rebornin tavoitteena oli rakentaa katastrofaalinen alkuperäinen Final Fantasy XIV pelattavaan kuntoon, minkä takia hulluimmat ja sarjan pitkäikäisiin faneihin vetoavat piirteet eivät olleet vielä tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Näitä elementtejä pyritään lisäämään myös tulevissa ilmaispäivityksissä, joista Alexander-raid nähdään vain muutaman viikon jälkeen Heavenswardin julkaisusta. Yoshidan mukaan tulevaisuutta on kartoitettu runsaastikin eteenpäin, mutta liikkumavaraa improvisoimisellekin pitäisi riittää. Siitä toimii esimerkkinä itse Heavensward.

– Meillä on totta kai yleinen suunnitelma päivitettävää sisältöä varten, mutta tietyt yksityiskohdat pidetään avoinna tarkoituksella, koska haluamme nähdä pelaajien reaktioita lisäyksiin ja saada palautetta niistä. Päivityksen 2.1 jälkeen meillä oli hieman enemmän varaa tehdä juuri näin. Esimerkiksi Free Company -craftausta kaavailtiin alkujaan 2.5-päivitykseen, mutta tiimi piti sitä niin suurena ja merkittävänä lisäyksenä, että näimme parhaaksi hioa kaiken huolella loppuun asti ja siirtää sen varsinaiseen laajennukseen. Se oli kieltämättä melko harvinainen poikkeus, sillä yritämme pysytellä mahdollisimman tarkasti suunnittelemassamme aikataulussa, Yoshida taustoitti.

Samankaltainen prosessi koskee Yoshidan kertoman perusteella myös Heavenswardista käynnistyvää 3.X-päivityssarjaa, joka on kaavoitettu jo hyvin pitkälle.  Vaikuttaa siis siltä, ettei Square Enix ole todellakaan hylkäämässä sisältörikasta suuntaustaan uusitussa Eorzeassa.

Final Fantasy XIV:n maksullinen Heavensward-laajennus julkaistaan 23. kesäkuuta pc:lle, Macille, PS3:lle ja PS4:lle.

Final Fantasy XIV: HeavenswardFinal Fantasy XIV: HeavenswardFinal Fantasy XIV: Heavensward

Naoki Yoshidan haastattelun voi lukea kokonaisuudessaan heinäkuun alussa ilmestyvästä Pelaaja-lehdestä.

Ville Arvekari

Lisää luettavaa