Kehittäjäveteraanin kehuttu räiskintäpeli keskelle tekijänoikeuskiistaa / Uutiset / pelaaja.fi

Kehittäjäveteraanin kehuttu räiskintäpeli keskelle tekijänoikeuskiistaa

18.03.2015 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
2

Kehittäjäveteraani Jeff Minter on ajautunut tukkanuottasille Atarin kanssa TxK-pelinsä johdosta. Viime vuonna Vitalle kehujen saattelemana julkaistu peli ei Minterin mukaan voi enää saapua suunnitellusti pc:lle, PlayStation 4:lle ja Android-laitteille, sillä Atari on syyttänyt pelin muistuttavan liikaa sen pitkää hiljaiseloa viettänyttä Tempest-räiskintäsarjaa.

Minterin mukaan Atari on mennyt syytöksillään jopa niin pitkälle, että se väittää Minterin hyödyntäneen muun muassa yhtiön lähdekoodien salaisuuksia TxK:n kehityksessä. Minter – joka itse asiassa vastasi aikoinaan Atarin vuonna 1994 julkaiseman Tempest 2000:n luonnista – ei myönnä mitään tällaista kuitenkaan tapahtuneen, sillä hänellä ei ole edes Tempest 2000:n lähdekoodia hallussaan.

Ilmeisesti kädenvääntö TxK:sta on jatkunut jo jonkin aikaa. Minter kertoo tuoneensa asian julkisuuteen vasta nyt, sillä hän toivoi alkujaan pystyvänsä selvittämään tilanteen Atarin kanssa esimerkiksi jonkinlaisen yhteistyön muodossa. Nyt tilanne näyttää kuitenkin siltä, etteivät neuvottelut ole menneet putkeen, eikä Minter pysty taloudellisista syistä haastamaan Atarin syytöksiä.

Minter on jo aiemminkin tullut tunnetuksi peleistä, jotka tavalla jos toisella ovat ottaneet inspiraatiota alkujaan vuonna 1981 julkaistusta Tempestista. Ennen TxK:ta mies muun muassa työsti vuonna 2007 kepeän kulttimaineen saaneen Space Giraffen, jota Atari ei ole ainakaan vielä jyrännyt alleen.

Atari itse on vastannut julkisesti Minterin kertomuksiin toteamalla, että sitä on kauhistuttanut heti alusta alkaen TxK:n samankaltaisuus Tempest-sarjan kanssa. Yhtiö on myös vedonnut esimerkiksi IGN- ja GameSpot-sivuston Tempestiin viittaaviin TxK-arvosteluihin osoittaakseen, ettei se ole pelien samankaltaisuudesta yksin tätä mieltä.

Atarin mukaan yhtiö on ollut Minterin kanssa yhteydessä suojellakseen tekijänoikeuksiaan, joskaan minkäänlaista oikeusjuttua asiasta ei ole sen mukaan nostettu. Minterin tähän antaman vastauksen perusteella Atarin kaikki yhteenotot hänen kanssaan ovat tapahtuneet kuitenkin vain lakimiesten tekemien uhkailujen kautta. Minteria myös ihmetyttää, miksi Atari on jahdannut vain häntä, eikä esimerkiksi myös Androidin Tempest-klooneja, kuten Cyclone 2000:ta.

Yhden Minterin vastaanottamista Atarin syytösdokumenteista voi selata läpi tästä. Parhaillaan TxK on vielä saatavilla PlayStation Storesta vastoin kyseisessä dokumentissa esitettyä Atarin vaatimusta.

Pelaaja-lehdessa TxK arvosteltiin aika tarkalleen vuosi sitten ja se todettiin yhdeksikön arvoiseksi kokemukseksi.

Lähde: YakYakKotaku

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän SinnGamer kuva
SinnGamer

Pelin nimi jo kertoo että on jatkoa Tempest 2000 pelille. TxK: T=Tempest, x=10 ja K=1000, eli Tempest 10000. Molemmat tekeleet on kehitetty Llamasoftilla. Joten mitä suotta päätään puhkomaan. Kehittäjä teki jatkoa ilman oikeutta peliin. Outoa vain ettei Atari vaatinut kieltoa silloin kun Minter työsti Tempest 3000 pelin Nuon alustalle.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

No onhan tuo selvä kopio tuosta ja sen huomaa jos omaa silmät ja katsoo nuo videot.

Nostoja