Keskustelu hylättyjen pelien toimivuuden turvaamisesta kuumenee Amerikassa / Uutiset / pelaaja.fi

Keskustelu hylättyjen pelien toimivuuden turvaamisesta kuumenee Amerikassa

12.04.2015 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
5

Erilaisista verkko-ominaisuuksista on tullut kasvavissa määrin merkittävä osa pelaamista, mutta monien etujen ohella ne ovat luoneet oman annoksensa myös kokonaan uusia ongelmia alalle. Tämän tästä julkaisijoilta kuulee uutisia esimerkiksi palvelimien sulkeutumisesta, mikä pahimmissa tapauksissa on johtanut jopa monien maksullistenkin pelien täydelliseen rampautumiseen.

Asia on noussut hiljattain jälleen kovaksi puheenaiheeksi Amerikassa, jossa tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuksia ajava Electronic Frontier Foundation (EFF) on viime aikoina yrittänyt turvata hylättyjen pelien säilyvyyttä. Viime vuoden marraskuussa järjestö teki muutosehdotuksen liittyen Yhdysvaltain Digital Millennium Copyright Act -tekijänoikeuslakiin (DMCA) toivoen, että peli-intoilijat, museot ja tutkijat voisivat tulevaisuudessa laillisesti muokata toimintakuntoon sellaisia pelejä, jotka ovat menettäneet niiden toiminnoille tärkeitä palvelimia elämänsä aikana.

Hiljattain Yhdysvaltain pelijulkaisijoiden etujärjestö Electronic Software Association (ESA) on kuitenkin yhdessä elokuvateollisuuden etuja ajavan Motion Picture Association of American (MPAA) ja levy-yhtiöiden etuja ajavan Recording Industry Association of American (RIAA) kanssa ilmaissut vastustavansa ehdotusta. ESA ja kumppanit ovat erityisesti nostaneet esiin huolen siitä, että muutos edistäisi piratismia ja ylipäätänsä välittäisi hyväksyttävää viestiä hakkeroinnista. ESA:lla uskotaan esimerkiksi, että joidenkin hylättyjen pelien toimivuuden palauttaminen vaatisi muokkaajilta konsoleiden modifikointia, jota tultaisiin lopulta käyttämään lähinnä hyväksi vain piraattipelien pelaamiseen.

Vastauksena etujärjestöjen huoliin EFF on muistuttanut, että merkittävä osa hakkeroinnista on tällä hetkellä laillista ja ettei koko videopeliteollisuutta olisi välttämättä edes olemassa ilman kyseistä harrastusta. EFF:n mukaan viihdeteollisuus on muutenkin käyttänyt DMCA-lakia hyödykseen enemmän markkinoiden kontrollointiin ja kilpailun säätelyyn kuin tekijänoikeuksien puolustamiseen. 

EFF:n alkuperäisen muutosehdotuksen DMCA-lakiin liittyen löytää tästä. ESA:n ja kumppaneiden vastauksen siihen voi katsastaa vuorostaan tästä. Aiheesta on tarkoitus järjestää julkisia kuulemisia toukokuun lopulla.

Lähde: EFF, GameSpot, Ars Technica

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax

Siis nyt puhutaan siitä että jo julkaisijoiden hylkäämät tuotokset saataisiin pelittävään kuntoon niille joita peli saattaakin vielä kiinnostaa, vastaväitteet aivan järkyttävää jossittelua. Eikä myöskään se että uudempi sarjan peli on saatavilla jota voi pelata ole myöskään kauhean hyvä perustelu.

Kyllähän tuo pitää myöntää että konsolien tilanteessa, se modaaminen on vaadittua että saa ne hakkeroidut jutut pyörimään, jolloin suurin osa käyttää tilannetta piraattikopioiden pelaamiseen, mutta niinhän on ollut jo iät ja ajat. Nuoruudessa muistan nähneeni tasan yhden pleikkarin jota ei oltu modattu ja kaikilla muilla oli aina modattu malli ja pelattiin niin aitoja kuin poltettuja pelejä. Toinen asia mikä on ikävää on käännösprojektit, jotka myös vaativat modatun laitteen tai emulaattorin, että voi pelata peliä jota ei olla, eikä välttämättä ikinä tulla, julkaisemaan länsimaissa. Jotkut oikeasti tykkäävät jostain pelistä niin paljon että ovat valmiit kääntämään sen muillekin pelattavaksi, samalla peläten sitä että pelin tekijä vetää perseet oikeussaliin.

Tietokonepeleissähän tämä olisi vielä naurettavampaa väittelyä. Lasketaanko esimerkiksi GameSpyn serverien muuttaminen hosts filussa hakkeroinniksi?

Käyttäjän BlazeAce kuva
BlazeAce

Jotenkin ei taas yllättänyt mitkä tahot on kuluttajaa vastaan. Jos joltakin peliltä poistetaan virallinen tuki niin aivan varmasti joku tekee siitä toimivan version jos pelillä on ollut mitään arvoa. Ja jos sillä on arvoa se saavuttaa kyllä pelaajia. Jos tuollainen toiminta säilytetään kriminalisoituna niin se omalta osaltaan laskee potentiaalisten asiakkaiden moraalia ja koska he ovat jo valmiiksi ns. rikollisissa puuhissa niin on paljon helpompi siirtyä muuhunkin piratismiin.

Täytyy näköjään säilyttää hyvässä tallessa kaikki vanhat kunnon paikallisesti pelattavat pelit kun tekijänoikeusasioilla saadaan nettipeleihin panostamisesta vähemmän kannattavaa jos on sitä tyyppiä joka haluaa pelata pelejä vielä vuosienkin jälkeen.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Yllätys, että tekijänoikeusjärjestöt taas hankaamassa vastaan. Pikemminkinhän tässä pitäisi keskustella siitä millä oikeudella julkaisijat/kehittäjät terminoivat pelin, josta kuluttaja on jossain vaiheessa sen täyden hinnan maksanut, mutta sujuvasti kääntyi taas keskustelu siihen miten kyseisten firmojen asiakas, tuo kaiken pahan alku ja juuri, eli tavallinen pelaaja kuitenkin taas käyttää jokaisen porsaanreiän hyväksi sortaakseen jo ennestään ahdingossa kipristeleviä sisällöntuottajia...

Käyttäjän frozen kuva
frozen

kait sielä ollaan huolissaan kun koko ajan uudempien pelien kohdalla otetaan online mahdollisuudet pois ja näin saadaan uudet versiot myydyksi

Käyttäjän onnistunyt kuva
onnistunyt

Eli kuopattu jo lähdössään.