EU on laittanut kritisoidun Anti-Counterfeiting Trade Agreementin eli niin sanotun ACTA-sopimuksen vahvistusprosessin jäihin. Seuraavaksi kansainvälinen väärennösten vastainen sopimus matkaakin EU-tuomioistuimen eteen, jossa punnitaan, josko sopimus rikkoo sananvapautta ja EU:n perusoikeuksia.

ACTA:n on erityisesti pelätty vahingoittavan juurikin sananvapautta ja yksityisyyden suojaa, minkä lisäksi sen uskotaan johtavan jopa internetin sensuroimiseen. Moni nettisivusto voikin sopimuksen johdosta joutua ongelmiin, mikäli näiltä vain sattuu löytymään tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia, kuten niinkin simppeleitä asioita kuin tietynlaisia kuvia ja videoita. Tämä vastaavasti voi myös heijastua useisiin peliaiheisiin sivustoihin sekä vahingoittaa monia pelialan alakulttuureja.

Muun muassa Suomi on jo ehtinyt allekirjoittamaan sopimuksen, mutta myös vastustusta on nähtävissä usean maan johtoportaikossa. Esimerkiksi EU-maista Saksa, Puola, Bulgaria, Slovakia, Latvia, Viro, Kypros, Tsekki ja Hollanti eivät ole suostuneet sopimuksen allekirjoittamiseen.

ACTA ei ole kuitenkaan ensimmäinen tekijänoikeuslaki, joka on herättänyt viime aikoina puhetta. Vasta hiljattain Yhdysvalloissa ajettiin vastaavia SOPA- ja PIPA-lakeja läpi, mutta ne myös päätyivät jäihin muun muassa suuren vastustuksen johdosta.

Mikäli ACTA-sopimuksesta halajaa lukeaa lisää, tarjoaa erityisesti Wired UK näppärän summauksen sopimuksen sisällöstä. Myös Pelaajacastissa aihetta sivuttiin jaksossa numero 80.

Lähde: HS.fi

Lisää luettavaa