Kommenttiosio-blogi: Liian hieno grafiikka / Uutiset / pelaaja.fi

Kommenttiosio-blogi: Liian hieno grafiikka

27.05.2017 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
8
Kommenttiosio-blogi: Liian hieno grafiikka

Liian hieno grafiikka

Blogipestini on kestänyt vasta kolmanneksen vuotta, mutta kun arkistoja selailee läpi, voi teksteissä nähdä jo toistuvia teemoja ja aiheita. Ponnekkaimmin pinnalle nousee pelaajien mieltä kalvava ajatus linssiin viilaamisesta, suurten pelistudioiden tyhjistä lupauksista ja lahjotun lehdistön sanahelinästä. Harrastajaryhmänä pelaajat ovat äärimmäisen kiihkeitä epäilemään ja hätäisiä tulistumaan pienimmästäkin oletetusta epärehellisyydestä.

Vaikka olen käsitellyt aihetta jo useammasta eri kulmasta, menneellä viikolla ilmiö toteutui jälleen tavalla, joka saa otsasuoneni pullistumaan poikkeuksetta joka ikinen kerta. Vuosia huhutun ja toivotun Red Dead Redemption 2:n ilmoitettiin maanantaina myöhästyvän reippaasti, mutta suru-uutisten sanansaattajaksi lähetettiin vino pino värisyttäviä kuvia pelistä. Sen sijaan, että murheen murtamien fanien olisi annettu rauhassa pyyhkiä kyyneleitään tuoreilla otoksilla, herkän hetken riensivät pilaamaan verkkosalapoliisit suurennuslasit kourissaan.

Koska Pelaaja on pohjimmiltaan koko perheen viihdejulkaisu, en voi tässä lauseessa käyttää tarpeeksi voimakkaita sanoja kuvaamaan tunteitani näitä tapauksia kohtaan. Erinäisiltä keskustelufoorumeilta löytyy parhaillaan monen sivun mittaisia väittelyitä, joiden osapuolet syynäävät Rockstarin otoksia pikseli pikseliltä selvittääkseen, ovatko ne todella pelissä otettuja – vai kenties julmasti ja juonikkaasti paranneltuja. Henkilökohtaisesti en voi ymmärtää, miksi moinen edes merkitsee tilanteessa, jossa lopullinen tuotos on vielä vuoden päässä. Mitkään kuvat eivät voi tässä vaiheessa kehityskaarta edustaa lopputulosta, joten niiden pääasiallinen tehtävä on toimia katalyyttinä yleiselle tunnelmoinnille.

Pelipalstojen poiroteille suurimpana johtolankana tuntuu toimivan siloteltu grafiikka, jota tuoreet kuvat ymmärrettävästi esittelevät anteliaasti. Totuus kuitenkin on, etteivät valtavan hienotkaan näkymät ole olleet itsessään aihe epäilykseen enää muutamaan vuoteen. Pc-pelaaminen kehittyy jatkuvasti huikeaa vauhtia, ja nykysukupolven konsolipelitkin näyttävät toinen toistaan herkullisemmilta. Hyvänä esimerkkinä jyrkästä noususuhdanteesta toimii tämän kevään Horizon Zero Dawn, jonka sisäänrakennetuilla valokuvatyökaluilla esteettisesti tumpelompikin pelaaja saa vähintään kehyskelpoisia otoksia mistä tahansa tilanteesta. Hulppeisiin promokuviin tarvitaan enää silmää asetelmille ja sopiva värisuodatin, ei kokonaisvaltaista Photoshop-käsittelyä.

Jos kuvien lavastaminen itsessään tuntuu ongelmalta, on median päällimmäinen tarkoitus hakusessa. Editoimattomien pelivideoiden kulta-aikana on absurdia hermostua siitä, että staattista mainosmateriaalia kuvataan muistakin kulmista kuin pelihahmon selän takaa. Sama pätee leiriin, jonka jäsenet peräänkuuluttavat alemmilla grafiikka-asetuksilla otettuja kuvia. Ethän itsekään menisi työhaastatteluun tai ensitreffeille reikäisissä verkkareissa? On itsestäänselvyys, että peli kuin peli tahdotaan näyttää yleisölle parhaassa mahdollisessa valossa.

Hauskinta keskustelusta tekee Red Dead Redemptionin kohdalla se, ettei Rockstarin myöhästymisilmoituksessa alkuunkaan väitetä kuvien olevan lopullista pelikokemusta vastaavia. Pelistudiot kautta rantain vaikuttavat olettavan, että yleisö ymmärtää kaiken ennen julkaisupäivää näytettävän olevan vielä muutokselle altista, eivätkä lähde sen kummemmin selittelemään, mistä uusi materiaali tarkalleen kumpuaa.

Luvassa lienee siis huomennakin uusi päivä, uusi perusteeton kohu – ja uusi tunnetta täynnä oleva Kommenttiosio-avautuminen. Ensi viikkoon!

Johanna Puustinen

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Pelaajan sivuilla ei tuollaista ole näkynyt, joten en edes muistanut tuon porukan olemassaoloa. Toki itsekin ihastelin Wild West Onlinen maisemia ja pohdin onko RDR2 yhtä hieno mutta ei sillä lopulta minulle mitään pikselintarkkaa merkitystä ole. Joku Witcher 3:n "downgrade" ei tuntunut missään ja konsolilla pelasin. Tuskin oli kovin vakaa fps ja silti ehkä paras peli ikinä.

Toisaalta nämä asiasta jauhavat ovat ehkä niin sisällä tuossa RDR2:ssa, että ihan kaikesta jauhetaan pikseliä myöten. On se ihan ymmärrettävää, ihmiset tekevät sitä lapsesta lähtien, jos ovat jossain asiassa kunnolla sisällä.

Käyttäjän velor85 kuva
velor85

Grafiikka on yksi niistä asiosta mitkä tekee pelien tekemisestä kallista.jos eletään jotain vaikka mgs 1 aikaa, Niin pelien tekeminen oli puolet halvempaa.

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

Pelaajan sivuillakin on tuollaista näkynyt. Ei välttämättä kuviin liittyen, mutta ensimmäisessä kappaleessa mainittu "äärimmäisen kiihkeitä epäilemään" kuvaa hyvin monia suomalaisiakin, jotka tarkastelevat uutuuspelejä, jopa lempipelisarjojensa pelejä, armottomalla suurennuslasilla. Milloin epäillään Mario Odysseyn outoa reaalimaailmaa ja milloin mitäkin. Joskus voisi vain sokeasti luottaa, että kokeneet tekijät osaavat asiansa. Ylikriittinen ilmapiiri tympii.

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

Tosin eipä se Rockstar myöskään väitä, että ne EIVÄT olisi pelikuvaa. Parempi siis kun annetaan ihmisten käsittää ne pelikuviksi ihan omin nokkinensa. Sitä niiltä promokuvilla lopulta kuitenkin halutaan tekijöiden/julkaisijan toimesta. Miksi muuten edes vaivautua. Grafiikka kun valitettavasti on se mikä myy pelejä. Vähän samaan tyyliin kuin seksi mainostuksessa.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

En näe mitään huonoa siinä, että vaaditaan avoimuttaa myös pelimarkkinoinnissa. Pelibisnes on ollut villi länsi, jossa on saanut harhaanjohtaa kuluttajaa niin kuin mieli tekee. RDR2:nkaan tapauksessa ei olisi ollut vaiva eikä mikään kirjoittaa kuvien kulmaan, että kyseessä ovat vain konseptitason kuvat, eikä peli todennäköisesti tule tuolta lopullisessa muodossaan näyttämään, mutta sitä ei haluta kertoa ja syyt lienee selvät: Spekulaatio ja ihmisten toiveikkuus halutaan pitää elossa.

Tämä tuntuu ongelmalta siksi, että maailman on täynnä höpönassuja, jotka tälläkin hetkellä tappi tanassa naputtelevat ennakkotilauksiaan RDR2:sta vain näiden konseptikuvien ja -trailerin perusteella. Toki siinä on mukana aikaisemman pelin ja Rockstarin mainetta, eikä peli mitä todennäköisimmin huono tule olemaan, mutta en käsitä miten voimme silti hyväksyä valheellisen mainonnan vain sillä perusteella, että me ehkä vähän perehtyneemmät (lue: moneen kertaan petetyt) pelaajat kyllä tasantarkkaan tiedämme miten tämä bisnes toimii ja osaamme kompensoida odotuksiamme?

Ei elokuvankaan teaseriin palkata Brad Pittiä viideksi sekunniksi ja sitten varsinaisessa elokuvassa tämä korvataan jollain kahden koulunäytelmän veteraanilla: "No mutku meidän ohjaajalla oli sellainen visio Brad Pittistä tässä roolissa ja haluttiin vaan välittää sitä visiota tällä meidän traikulla..."

Keskustelu uusien pelien materiaalin ympärillä on itsessään todiste siitä, että keskustelua tarvitaan: Iso osa ihmisistä ei tiedä, eikä ole kykenevä realistisesti arvioimaan mikä on tai ei ole mahdollista nykylaitteilla. On lisäksi täysin absurdia, ettei monista peleistä pystyisi virallisen kuvamateriaalin perusteella päättelemän edes onko kyseessä FPS vai lintuperspektiivista kuvattu toimintarope.

Kun tietyt pelitalot ovat lisäksi luopumassa median ennakkoversioiden jakelusta, minusta tämä keskustelu on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan: Pelitalot haluavat kontrolloida tasantarkkaan mitä näemme ja milloin näemme ja siihen yhtälöön rehelliset kuvat ja arviot eivät selkeästi sovi. Median edustajana taistelisin vastaan, enkä hymistelisi hiljaa mukana.

EDIT: Ja kameramoodiargumenttiin vastatakseni: Ostetaanko se peli kameramoodin vai sen oikean gameplayn takia? Kummasta siis mieluummin katselisit kuvia ja videoita?

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic
Lainaus

Ethän itsekään menisi työhaastatteluun tai ensitreffeille reikäisissä verkkareissa?

Osuvampi vertaus olisi esimerkiksi, että menet treffeille naisen kanssa, joka paksun meikkikerroksen takia näyttää 5/5:ltä, mutta meikkikerroksen alta paljastuukin 2/5 rumilus, jonka iho on orastavan alkoholismin pilaama.

Käyttäjän Johanna Puustinen kuva
Johanna Puustinen
Lainaus käyttäjältä Haerski

Ja kameramoodiargumenttiin vastatakseni: Ostetaanko se peli kameramoodin vai sen oikean gameplayn takia? Kummasta siis mieluummin katselisit kuvia ja videoita?

Henkilökohtaisesti asennoidun otoksiin (etenkin näin aikaisessa vaiheessa) nimenomaan tunnelman asettajana ja välittäjänä, jollaisina RDR2:n moiset tekevät tehtävänsä mainiosti. Jos tahdon nähdä, miltä peli todella näyttää toiminnassa, käännyn videoiden puoleen. Staattisen kuvan perusteella on mahdotonta arvioida, miltä esimerkiksi rankkaa motion bluria käyttävät tekeleet näyttävät liikkeessä.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus käyttäjältä Johanna Puustinen

Henkilökohtaisesti asennoidun otoksiin (etenkin näin aikaisessa vaiheessa) nimenomaan tunnelman asettajana ja välittäjänä, jollaisina RDD2:n moiset tekevät tehtävänsä mainiosti. Jos tahdon nähdä, miltä peli todella näyttää toiminnassa, käännyn videoiden puoleen. Staattisen kuvan perusteella on mahdotonta arvioida, miltä esimerkiksi rankkaa motion bluria käyttävät tekeleet näyttävät liikkeessä.

Tunnelmointiotoksille on toki paikkansa, mutta pitäisikö niitä sitten kutsua sillä nimellä, eikä "ruutukaappauksina", kuten Rockstar omalla sivullaan tekee ja jota media myös antaumuksella toistelee? Tai no, kyllähän sen ruutukaappauksen toki voi ottaa vaikka Photoshopista, mutta eiköhän ole harvinaisen selvää, mitä tuolla tässä tapauksessa halutaan antaa ymmärtää.

Ei RDR2 ole tietysti millään tavalla alan normista poikkeava, eikä lähelläkään törkeimpiä tapauksia, kuten Aliens: Colonial Marines tai No Man's Sky ja varmaan siksi hommaan suhtaudutaan vähättelevästi tai tässä tapauksessa blogisi perusteella vaikutat peräti hieman hiiltyneeltä asiasta huomautteleviin tahoihin. Mutta normit on tehty rikottaviksi ja nämä ns. bullshotit on minusta yksi asia, jotka joutaa jo historian hämärään. Puhuttaisiin edes asioista niiden oikeilla nimillä, jos ne oikeat screenshotit ei kestä päivänvaloa.

Nostoja