Japanilaisen Nikkei -sanomalehden uunituore artikkeli maalailee kauhukuvia pelitalo Konamin työolosuhteista.

Konami on keikkunut viime kuukausina tiuhaan otsikoissa Metal Gear -sarjan luoneen Hideo Kojiman kohtelusta nousseen kohun takia, mutta jos Nikkeitä on uskominen, ovat tavallisten rivityöntekijöiden asiat yhtiössä vielä huonommin. 

Nikkei listaa artikkelissaan käytäntöjä, jotka tuntuvat käsittämättömiltä jopa brutaalin japanilaisen bisneskulttuurin valossa. Sanomalehden mukaan yhtiö seuraa työntekijöidensä liikkeitä ja ajankäyttöä kameroin ja kellokortein, ja esimerkiksi pitkiksi venähtäneitä lounaita viettävien alaisten nimet julkaistaan kaikkien nähtäville. Yhteyksiä ulkomaailmaan ja muiden yhtiöiden värväysjaostoihin rajoitetaan satunnaisesti generoiduin, alati vaihtuvin työsähköpostiosoittein ja rajatuin internetyhteyksin.

Lehden mukaan yhtiön johdon ”hyödyttömiksi” määrittelemät työntekijät ohjataan usein liukuhihnatyön, järjestyksenvalvonnan ja siivouksen kaltaisiin hanttihommiin heidän edellisestä työnkuvastaan huolimatta. Raportti kertoo vastaavan kohtalon uhkaavan jatkuvasti myös tuottajien kaltaisia suurempia nimiä.

Konami valvoo työntekijöidensä käyttäytymistä myös työajan ulkopuolella. Erään nimettömän työntekijän mukaan kollegansa irtisanoutumisilmoituksesta Facebookissa tykänneet löysivät itsensä uusista tehtävistä alta aikayksikön.

Raportin mukaan Konamin sisäinen kelkka kääntyi alamäkeen pian mobiilimenestys Dragon Collectionin ilmestymisen jälkeen vuonna 2010, kun konsolipeleihin aiemmin keskittynyt yhtiö sai maistiaisia ilmaispelimarkkinoiden helposta rahasta. Nikkei kertoo odotetun, ja ennen kaikkea kalliin, Metal Gear Solid V:n kehityksen venymisen pahentaneen olosuhteita tahollaan entisestään.

Kojimaa itseään ei artikkelissa juuri mainita, mutta miehen Kojima Productions -studio on raportin mukaan nimetty uudelleen mitäänsanomattomaksi Number 8 Production Departmentiksi. Jaoston työntekijät eivät Nikkein mukaan voi kommunikoida työverkkonsa kautta muiden osastojen kanssa.

Nikkei on maailman suurin talousaiheinen sanomalehti, joten täydestä lööperistä tuskin on kyse, mutta vihaisten työntekijöiden tarinoihin perustuvaan raporttiin kannattaa kaikesta huolimatta suhtautua varauksella. Konami ei ole kommentoinut artikkelin väitteitä. 

Lähde: Nikkei, Kotaku, Eurogamer

Lisää luettavaa