Kouluammuskelusimulaattori kerää kritiikkiä

Kesäkuussa ilmestyvä Active Shooter tarjoaa mahdollisuuden pelata SWAT-tiimin lisäksi myös kouluammuskelijana. Yhdysvalloissa on ollut vuonna 2018 yli 20 kouluammuskelua, ja pelin ilmestymistä pidetään mauttomana.

29.5.2018 18:14

Revived Gamesin kehittämässä Active Shooter -räiskyttelyssä isketään kipeään aiheeseen: pelissä on mahdollisuus astua myös kouluampujan saappaisiin.

Pelissä voi Steam-sivun kuvauksen mukaan valita oman roolinsa: SWAT-tiimin jäsenenä pelastetaan ihmisiä ja metsästetään kouluampujaa, kouluampujana kylvetään tuhoa ja ammutaan SWAT-tiimiläisiä ja opiskelijoita. Sivulla puhutaan myös myöhemmin mukaan tulevasta selviytymismuodosta, jossa pelataan siviilinä tulitaistelun keskellä.

Pelin kuvauksessa lukee myös, ettei peliä tule ottaa vakavasti. Tekijät kehottavatkin heitä, jotka haluavat oikeassa elämässä satuttaa ympäröiviä ihmisiä, hakeutumaan psykiatriseen hoitoon tai soittamaan hätänumeroon.

Julkisessa keskustelussa jotkut kannustavat pelin tekijöitä sananvapauden nimissä julkaisemaan teoksen sellaisenaan. Toiset vaativat sensuuria ja kouluammuskelijaominaisuuden poistamista.

Peli on herättänyt närkästystä esimerkiksi britannialaisessa aseiden vastaisessa Infer Trust hyväntekeväisyysjärjestössä. BBC:n haastattelussa järjestö kertoo pelin edustavan äärimmäisen huonoa makua, varsinkin kun Yhdysvalloissa on ollut vuoden 2018 aikana jo yli 20 kouluammuskelua.

Active Shooterista ovat uutisoineet esimerkiksi CNN, Daily Mail ja Forbes, eli se on saanut rutkasti ilmaista näkyvyyttä. Uutisoinneissa pidetään mauttomana, että kehittäjät haluavat hyötyä rahallisesti kouluammuskelujen kaltaisilla tragedioilla.

Pelin julkaisija ACID reagoi keskusteluun, ja kertoi tiedotteessaan harkitsevansa palautteen vuoksi kouluampujaroolin poistamista pelistä.

Samassa tiedotteessa julkaisija pohtii pelin saamaa huonoa mainetta. Pelissä pääpaino olisi julkaisijan mukaan SWAT-tiimillä pelaamisessa, kun taas pelit kuten Hatred, Postal, Carmageddon perustuvat pelkkään massasurmaamiseen. Kouluampujarooli olisi vain yksi osa peliä, ja se antaisi oman lisänsä pelattavuudelle.

Active Shooterin julkaisupäiväksi on merkitty 6.6.2018.

Lähteet: Steam, Steam: ACID, BBC

 

Lisää luettavaa