Koulussako kivaa? / Uutiset / pelaaja.fi

Koulussako kivaa?

5.09.2006 // Kirjoittanut: Riot
43

Lataa alta uusi traileri tulevasta pelistä.

VMW-versio (4mb)
Quicktime-versio (80mb)

Sitä saa miettiä hetken jos toisenkin, kunnes mieleen tulee toinen lähivuosina julkaistu peli, joka pelkällä nimellään aiheuttaa niin paljon negatiivisia reaktioita, kuin Rockstarin Bully (Suomeksi kiusaaja, pahantekijä), jonka kustantaja paljasti keväällä 2005.

Peli päätyi erilaisten järjestöjen ja poliitikkojen silmätikuksi, vaikka sen näki tähän kesään asti Rockstarin työntekijäide ohella alle 20 ihmistä. Pelaaja oli yksin pelin viime vuonna nähneistä ja esitteli Bullyn numerossaan 34 (heinäkuu 2005). Jos luki tämän jutun tai yleensä jonkin jutun, jonka kirjoitti pelin demon nähnyt henkilö, on vaikea ymmärtää sitä mediahysteriaa joka ”koulukiusauspelistä” syntyi. Pelaajan julkaiseman jutun voi lukea tästä.

Kerrotaan heti alkuun: tässä pelissä ei tapeta ketään, eikä siinä kiroilla tai nähdä verta.

Nyt vuosi myöhemmin Rockstarin seuraava peli on lähes valmis ja se kokee nimen muutoksen Euroopassa. Syystä tai toisesta peli julkaistaan täällä nimellä Canis Canem Edit, joka on ainakin minun mielestäni huomattavasti huonompi nimi kuin Bully. Canis Canem Edit on latinaa ja tarkoittaa Englanniksi Dog Eat Dog. Rockstar ei vielä halunnut kertoa syitä nimen muutokseen, mutta on varmaa, ettei päätöstä ole tehty heppoisin syin.

Pelaaja pääsi taannoin pelaamaan nimihirviötä ja on vakuuttunut, että tässä voi olla yksi vuoden mielenkiintoisimmista ja hauskimmista PlayStation 2 –peleistä.

slick dude.jpg

Kukista kiusaajasi
Viime vuonna Ilta-sanomat omisti lähes kokonaisen sivun pelin tuomitsemiseen kiusaussimulaattorina, vaikkei ollut peliä liikkessä nähnytkään.

Totuus on lähes päinvastainen, kuin uhkakuvat joita pelistä on maalailtu. Pelaajan alter ego Jimmy Hopkins on enemmän uhri, kuin kiusaaja Bulworthin sisäoppilaitoksessa. Sinne hänet passittaa kolmatta avioliittoaan juhlimaan lähtevä alkoholisoitunut äiti. Peli sijoittuu Bulworthin fiktiiviseen sisäoppilaitokseen, joka tuntuu sekoitukselta amerikkalaista ja englantilaista kouluympäristöä. Merkittävää on sekin, että visuaalinen toteutus ja äänimaailma henkivät 1970-lukua, vaikka peli taitaakin sijoittua nykypäivään.

Jimmy on ongelmatapaus, joka saanut kenkää useista kouluista. Nyt hänen on yritettävä mukautua joukkoon Bulworthin omalaatuisessa ja ränsistyneessä koulussa. Jokainen koulun yli 200:sta oppilaasta on yksilöllinen hahmo. Koulun alueella ei ole lainkaan geneerisiä hahmoja. Bulworthin oppilaat kuuluvat yhteen viidestä ryhmästä: nörtit, urheilijat, hikarit, nahkatakkiset rasvaletit ja tietenkin, kiusaajat.

Helping bucky.jpgchuckles.jpg

Jokainen Bulworthin ryhmistä norkoilee tietyllä koulun alueella. Nörtit pitävät matalaa profiilia kirjaston uumenissa, baseball-takkiset urheilutyypit notkuvat liikuntasalin ja urheilukentän liepeillä, autoja rassaavat rasvaletit parkkipaikalla sekä koulun autokorjaamossa ja hikarit omassa talossaan. Vain kiusaajat ovat ilman paikkaa, joten he partioivat ympäri koulua etsien kohteita kiusattavaksi.

Ryhmien väliset suhteet ja sosiaalinen kanssakäyminen ovat pelin tärkeimpia osa-alueita. Kaikilla Jimmyn teoilla on vaikutus hänen ja ryhmien välisiin suhteisiin. Esimerkiksi nörttejä auttamalla, saadaan pluspisteitä heidän suuntaansa, mutta samalla pisteet hikariporukan suuntaan voivat laskea. Valtaosan oppilaiden pyytämistä palveluksista ovat vapaa-ehtoisia, mutta ne tuovat Jimmylle sekä pisteitä, että kokemusta. Tytöt palkitsevat teot usein terveyttä parantavilla suukolla.

Ryhmien- ja Jimmyn väliset suhteet vaikuttavat olennaisesti peliin. Jos hikarit vihaavat Jimmyä, niin näiden alueella on vaikea suorittaa tehtäviä hikareiden käydessä Jimmyn kimppuun tai kutsuessa opettajan paikalle.

Opiskeleminen kannattaa

Peli koostuu yhdestä lukuvuodesta, joka on jaettu viiteen kappaleeseen. Vuodenajan vaihtuminen näkyy graafisesti esimerkiksi oppilaiden pukeutumisessa. Pelin selkärangan muodostavat päivittäiset oppitunnit. Pinnaaminen on mahdollista, mutta siitä sakotetaan ja pidemmän päälle Jimmy lentää koulusta pihalle ja peli loppuu, jos pelaaja ei käy tunneilla.

Kuten oikeastikin, koulun penkillä käyminen on hyödyllistä ja kasvattaa taitoja. Koulupäivän muutamat oppitunnit ovat toteutettu minipeleinä. Kemiantunnilla pelataan hieman Parappa the Rapperin tyylistä rytmipeliä, joka edellyttää vain nappien oikea-aikaista painamista. Äidinkielentunnit puolestaan koostuvat sanapeleistä, joissa menestyminen tekee Jimmystä sosiaalisemman. Pärjääminen äikän tunnilla parantaa Jimmyn suullista antia, jolloin voi esimerkiksi vakuuttaa opettajille ettei todellakaan laittanut nipistänyt tyttö-oppilaan peppua!

failed again.jpg

Taidetunnit koostuvat yksinkertaisesta pulmaratkontapelistä, jossa menestyminen tuo Jimmyn keskusteluvaihtoehtoihin lisää valintoja. Sitä kautta pystyy teini-iän, tai oikeastaan miehen elämän tehtävistä vaikeimpaan… tytöille puhumiseen!

Yritin muutaman kerran puhella Bulworthin neitokaisille ja dialogi oli klassista “mennäänkö teille tai meille” -läppää Jimmyn tuijotellessa seinille ja mimmien katsellessa vaivaantuneina muualle tai haukkuvan Jimmyn pystyyn. Aah, mitä muistoja tulviikaan mieleeni.

Koulutuntien ulkopuolella Bulworthin laaja alue on pelaajien vapaasti koluttavissa aina kello 22:00 asti. Silloin on aika painua pehkuihin. Ulkona voi yrittää pysytellä, viimeistään 02:00 15-vuotias Jimmy uinahtaa väsymyksestä.

Koulun ulkopuolella on pieni kaupunki, jonne voi kävellä, kulkea bussilla tai pyörällä. Autoilla ei voi ajaa, eikä niitä voi kaapata, mutta Jimmylla on rullalauta, jolla voi liikkua kätevästi paikasta toiseen. Kaupungissa on useita kauppoja, josta voi ostaa vaatteita ja kaikenlaista muuta kivaa, kuten kukkia, joilla on hyvä muistaa koulun tyttöjä.

smooth locks.jpg

Koulun asuntolassa on tukikohtana toimiva Jimmy huone. Täällä voi tallentaa, ja vaihtaa vaatteita. Kouluvaatetus ei ole tärkeätä pelkästään tytöille. Jimmyn asut herättävät erilaisia reaktioita koulun oppilaissa. Viereisestä oleskeluhuoneesta voi ostaa limpparia, joka parantaa haavat, tiedotustaulu kertoo mitä koulussa tapahtuu ja täällä voi pelata viittä erilaista kolikkopeliä

Pelin aloittavassa kohtauksessa Jimmy saa kaverin henkisestä epätasapainoisesta Garysta, joka pidemmän päälle osoittautuu megalomaaniseksi kiusaajaksi, joka haluaa keinoilla millä hyvänsä koulun valtiaaksi. Gary hyödyntää Jimmyä likaisen työnsä tekemiseen ja duon sukset menevätkin pahasti ristiin, kun Jimmylle selviää mitä Gary oikein juonii.

Pelissä on pomotaistoksi kuvailtavia kohtauksia. Jouduin taistelemaan kellarissa Garyn kimppuuni usuttaman painijan kanssa. Hänen kanssaan kuitenkin ystävystytään matsin loputtua, kun selviää, että Gary on valehdellut painijalle Jimmystä. Tässä pelin teema tuntuukin piilevän – Jimmy tuo hylkiöt yhteen, jotka pistävät hanttiin kiusaajilleen.

Eniten Rockstarin perinteistä huumoria koettiin tehtävässä, jossa kaupungin ”aikuiskirjakaupan” ulkopuolella Jimmy törmää liikunnanopettajaansa. Tämä kertoo olleensa tekemässä “taustatyötä” ja tutkimassa millaisella roskalla nuorison mieltä oikein tuhotaan.

Hän pyytää Jimmyn hakemaan unohtamaansa likapyykkiä tyttöjen asuntolasta. Pyykki osoittautuu tyttöjen alushousuiksi, mutta minkäs teet, kun opettaja vaatii. Niinpä poljetaan takaisin koululle tyttöjen asuntolan vieressä olevalle kujalle. Roskiksen päältä kömmitään ikkunasta sisään ja tämä tehtävä perustuu häivepelaamiseen. Jimmyllä pitää varovasti hiippaillen kerätä viisi pöksyä ja varoa etteivät tytöt saati opettaja narauta Jimmyä.

Toisaalla tein vaikutuksen erääseen tyttöön voittamalla yhden rasvalettihepuista pyöräilykilpailussa. Polkeminen tapahtuu GTA: San Andreaksen tyyliin X-nappia rytmikkäästi painelemalla. Voiton ansiosta sain mojovan suukon vaikuttuneelta tytöltä.

Ready_Set_GO.jpgeat my dust.jpg

Kävin myös auttamassa kouluruokalasta vastaavaa vanhaa tanttaa, joka yski ruokaan ja karisti tupakan tomuja keittoon. Hän tarvitsi ruoka-aineita kaupungista, jotka pelaajan piti hakea aikarajan sisällä.

Kiusantekijä

Oppituntien ulkopuolella voi joko suorittaa tehtäviä tai palloilla vapaasti.Pelaaja voi tehdä kaikenlaista pikkujäynää. Oppilaiden selkään voi liimata “potkaise minua” lappusen, peppuja voi nipistellä, antaa litsareita ja jos on oikein pahalla tuulella, niin vessassa voi yrittää tunkea kaverin pää pönttöön. Se on pelin oikeastaan rankin liike. Merkittävää on se, että muut oppilaat voivat tehdä samoja jippoja Jimmylle tai muille opiskelijoille. Ja kyllä, oppilaita voi sulkea amerikkalaistyyliin kaappeihin.

Pelaaja voi käyttäytyä ikävästi, jos niin haluaa, mutta sikailu kostautuu ennemmin tai myöhemmin. Se ei kannata. Siinä missä oikeassa elämässä sikailemisesta selviää koulussa usein ilman rangaistuksia, on pahoilla teoilla pelissä synkät seuraukset.

Pelissä on oma sääntömaailmansa, joka pitää sikailemisen kurissa. GTA:sta tutussa pikkukartassa näkyvät punaiset täplät ovat oppilasvalvojia tai opettajia. Jos tekee jäynää jollekulle valvojan lähettyvillä, nämä lähtevät kiusantekijän kimppuun. Oppilaat voivat myös laverrella toisistaan.

you looking at me.jpg

Ainoa pitkän kantaman ase on ritsa. Ammuin kokeiluluontaisesti ritsalla puistossa kävelevää tyttöä. Tämän kirkuminen herätti lähistöllä olevan valvojan huomion, joka nappasi minut. Välillä joutuu tylsään jälki-istuntoon, mutta useimmiten joutuu suorittamaan rangaistuksena minipelin. Talvella se voi olla opettajan auton putsaamista lumesta ja kesällä koulun nurmikon ajamista. Kiinni jäädessään, nämä on pakko suorittaa.

Canis Canem Editissä ei ole tuliaseita, hahmoja ei voi tappaa ja pidemmän päälle väkivaltainen käyttäytyminen johtaa potkuihin koulusta. Tehtävissä nokkapokkaa näytti riittävän, mutta tappelut ovat juuri niin hölmön näköisiä, kuin ne ylä-asteen käytävillä ovat. Tappeluiden lopussa voi yrittää nöyryyttää vastustajaa esimerkiksi nappaamalla tämän käsistä kiinni ja läpsimällä niillä kaveria naamaan. Pelaamissani tehtävissä oli kuitenkin melko paljon tappelemista.

Old school

Canis Canem Editistä paistaa nostalgia. Se näyttää ja tuntuu tekijöiden kaiholla tekemältä peliltä, joka on kenties osoittautunut vakavammaksi aihepiiriksi kun alun perin luultiin. Sen maailma tuntuu omituisista hahmoista huolimatta lämpimältä ja juuri ihmiset tekevät koulukokemuksesta niin kiinnostavan.

Tämä ei ole hauska peli, koska siinä pääsee hieman kiusaamaan vaan hahmojensa ja humoristisen tarinan takia. Entisessä Bullyssä on sydäntä. Dialogi on usein hersyvän hauskaa. Se on juuri niin hyvin ja elävästi ääninäyteltyä, kuin Rockstarilta peleiltä odottaakin. Tarina ja dialogi ovat osittain GTA:sta tutun Dan Houserin käsialaa.

Canis Canem Edit ei riko rajoja pelimekaniikallaan eivätkä pelaamani tehtävät olleet ideoiltaan erityisiä, joka hieman huolestuttaa. Toivottavasti GTA:n kaltaisia tehtäviä ei kierrätetä liikaa.

Pelin omalaatuinen asetelma on viihdyttävä. Iso osa fiiliksestä muodostuu loistavan 1970-luvun funk-henkisen musiikin kautta, joka on varta vasten peliin sävellettyä. Svengaava soundtrack teki vaikutuksen kaikkiin toimittajiin, joiden kanssa peliin tutustuin.

Kokonainen peli voi tuoda mukanaan (ikäviäkin) yllätyksiä, mutta pelaamani perusteella Canis Canem Edit on kaukana siitä ”pahissimulaattorista”, jona sitä on pidetty. Itsekin runsaan koulukiusaamisen uhrina en ota pelin aihepiiriä kevyesti, mutta jos jotain, niin Canis Canem Edit tuntuu ennen kaikkea hauskalta ja jopa opettavaiselta.

Canis Canem Edit julkaistaan PlayStation 2:lle. Peli ilmestyy Yhdysvalloissa lokakuussa, mutta Euroopan julkaisupäivää ei ole toistaiseksi vahvistettu. Se on todennäköisesti lokakuun loppu.

Rockstarista ja seuraavasta Grand Theft Autosta voi lukea uusimmasta Pelaajasta.

picking my way around.jpgsnooping hey.jpg

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Pakko-Ostos..

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

pakkokopionti

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

VMW. Pitäisi kait olla WMV.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Eipä juuri kiinnosta röpögrafiikka-palikkapoikien seikkailut. Ei tee vaikutusta.

Käyttäjän Anaconda kuva
Anaconda

Tämä täytyy kyllä ostaa. Kiitos tästä pitkähköstä katsauksesta peliin!

Käyttäjän wiggerman kuva
wiggerman

Kyllä on sen verran menevän tuntuinen peli että löytää tiensä munkin hyllyyn.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Samaa mieltä kahden edellisen kanssa, taitaa löytyä minunkin hyllystäni!

Yllätyksenä tuli tuo "...eikä siinä kiroilla..." ;) ...

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Pakko ostos !!!

Käyttäjän Nazza kuva
Nazza

Näyttää kyllä todella herkulliselta.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Todella mielenkiitoinen peli, ainakin tuon arvostelusi mukaan. Kyllä tämä taitaa kohta löytyä minunkin hyllystäni. Toivottavasti peliin ei olla tehty liikaa The Sims -tyyliä, koska siitä en pidä, mutta tuo vaatteiden ostelu ja kaupungilla hengailu voipi olla ihan kivaa.

Nostoja