Kritiikki japanilaisia pelejä kohtaan jatkuu / Uutiset / pelaaja.fi

Kritiikki japanilaisia pelejä kohtaan jatkuu

6.03.2012 // Kirjoittanut: Paavo Niskala
14

Fezin juuri valmiiksi saanut Phil Fish kohahdutti Game Developers Conferencessa lyttäämällä japanilaiset pelit.

Fish puhui pelinkehittäjien kokoontumisessa juuri Indie Game the Movie -näytöksen jälkeen. Hän on yksi elokuvan tähdistä ja vastaili näin yleisön esittämiin kysymyksiin.

Leffa itsessään sai positiivisen vastaanoton, ja Fishin kommentteja sen jälkeen kiiteltiin aplodein. Tunnelma muuttui kuitenkin radikaalisti, kun eräs japanilainen kehittäjä sai puheenvuoron. Hän kertoi aluksi olleensa iloinen nähdessään, kuinka monet indie-kehittäjät ovat saaneet inspiraatiota japanilaisista peleistä kuten Super Mario tai Zelda.

Varsinaisessa kysymyksessään kehittäjä kuitenkin tiedusteli, mitä mieltä Fish on nykyajan japanilaisista peleistä. Miehen vastaus oli välitön ja yksinkertainen.

– Pelinne ovat vain syvältä, Fish tylytti.

Hän jatkoi luettelemalla suunnitteluvirheitä. Kysyjä kiitti ja istuutui, mutta esityksen jälkeen ihmiset alkoivat kyseenalaistaa Fishin lausunnon ja erityisesti tyylin. Osa tyytyi keskustelemaan privaatisti, kun taas toiset esittivät kritiikkinsä julkisesti.

Muun muassa Braid-suunnittelija Jonathan Blow'n esittämää kritiikkiä pidettiin perustellumpana ja tahdikkaampana. Myös Blow esiintyi dokumentissa uuden The Witness -projektinsa kera.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun japanilaisia pelejä kritisoidaan. Muun muassa Capcomin entinen tuottaja Keiji Inafune julisti äänekkäästi kotimaansa peliteollisuuden tuhoa.

Game Developers Conference järjestetään kuluvalla viikolla San Franciscossa.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Nesveri kuva
Nesveri

Niin, Bayonetta, Vanquish, Killer7, No More Heroes ja lukuisat tappelupelit ja japsiropet - kaikki sontaa. Ei ihme etten ole koskaan kuullutkaan Fishistä.

Käyttäjän Muksu kuva
Muksu

Olipahan taas hieno kommentti. Kerrassaan.

Käyttäjän Esatzu kuva
Esatzu

Neverdead, Army Corps of Hell, Ja kaikki grasshopperin pelit ovat paskaa... erilaisuus ei takaa loistaavuutta. Tulee idästä hyviä pelejäkin mutta jokaista hyvää peliä kohden tulee tuplasti sontaa

Käyttäjän Valtteri Hyttinen kuva
Valtteri Hyttinen
Lainaus käyttäjältä Esatzu

Neverdead, Army Corps of Hell, Ja kaikki grasshopperin pelit ovat paskaa... erilaisuus ei takaa loistaavuutta. Tulee idästä hyviä pelejäkin mutta jokaista hyvää peliä kohden tulee tuplasti sontaa

Tilannehan on täysin toisenlainen Ameriikassa ja Euroopassa, joissa jokainen julkaistu peli on timanttia ;) Sontaa on joka puolella, mutta kyllä sieltä idästäkin helmiä tippuu, kuten tuoreet Binary Domain ja Asura's Wrath jälleen osoittavat.

Käyttäjän frozen kuva
frozen

todella harvassa uudessa japsi pelissä on hyviä hahmoja tai yleensäkkin voice acting on vain kauheeta

Käyttäjän Valkoinenleijona kuva
Valkoinenleijona

No just. Itte olen japanista tulevien pelien fani ja kyllä tuon sanominen ottaa vähän päähän. En kyllä kiellä, että sieltä aina virheettömiä pelejä tulisi, mutta kuitenkin. Ainakin tossa alussa muut mainitsivat nuo Asura´s Wrath ja Binary Bomein, niin ovat nuo hyviä pelejä. Myös Wii:lle tuli Xenoblade ja The Last Story mitkä ovat myös huippu pelejä. Itse ainakin odotan Japanista näitä pelejä innolla: Gravity Rush, Final Fantasy Versus XIII ja Pandoras Tower.

Käyttäjän Dynamithix kuva
Dynamithix

Vaikka odotan hyvinkin innolla Feziä niin tuo Fish jätkä on kyllä täysi kusipää. Eikös se viime vuonnakin haistatellut Nintendolle, koska Wiillä ei ole mahdollista ladata demoja?

Käyttäjän VivaEmptiness kuva
VivaEmptiness

Mielipiteitä, kaikilla niitä on. Harvalla tuskin on pokkaa esittää niitä noin suoraan. En välttämättä ole samaa mieltä, mutta ei se mitään.

Käyttäjän Carpio kuva
Carpio

Neverdeadhan on länsipeli, tiedoksi vain. Tosin osa tekijöistä on japanilaisia, kuten tuottaja.

Kyllä japanista helmiä tulee siinä missä lännestäkin. Pelimaku on vain hieman erilaonen nykyään. En sanoisi myöskään mitään japanilaisten pelien hahmoista, kun länsimaisten pelian päähenkilöt on nykyään poikkeuksetta persoonattomia, harmaita rivisotilaita.

Ei esim. Souls-sarjakaan ole turhaan erilainen, saati Sudan pelit.

Käyttäjän DrCogs kuva
DrCogs
Lainaus käyttäjältä VivaEmptiness

Mielipiteitä, kaikilla niitä on. Harvalla tuskin on pokkaa esittää niitä noin suoraan. En välttämättä ole samaa mieltä, mutta ei se mitään.

samaa mieltä. Vaikka japanilaisten pelejen faninna tekee mieli tehdä jotain ikävää tuolle kaverille...