Mobiilisovelluskauppojen synkempi puoli on nostanut taas päätään näin alkuviikosta. Maanantaina Applen App Storessa kummastusta alkoi herättää sinne yllättäen ilmestynyt versio Cupheadista, jota myytiin pelin tehneen StudioMDHR:n nimellä noin viidella eurolla sitä mukailevien ruutukaappauksien ja tuotekuvausten voimin.

Pian selvisi, että iOS:n Cupheadissa oli jotain mätää. Tuotesivulla linkattu StudioMDHR:n verkkosivu ei esimerkiksi täsmännyt virallisen sivuston kanssa. He, jotka päätyivät pelin hankkimaan varmistivat myös nopeasti, että vaikka kyseessä oli periaatteessa Cupheadista, toimi se äärimmäisen heikosti ollakseen virallinen tuote.

StudioMDHR ilmoittikin lopulta Twitter-tilillään, että kyseessä on huijaus, jonka studio pyrkii saamaan pois kauppapaikalta niin nopeasti kuin mahdollista. Myöhemmin studio antoi pelisivusto Polygonille vielä tiedotteen, jonka mukaan se on ennenkin saanut jahdata erilaisilla kauppapaikoille myytyjä Cupheadin maineella ja taiteella ratsastaneita tuotoksia. Tämä oli kehittäjille kuitenkin ensimmäinen kerta, kun se kohtasi näinkin törkeän vilpillisen tuotteen.

Feikki-Cuphead ei ole enää kirjoitushetkellä saatavilla App Storesta.

Brittiläinen mobiilikehittäjä Benjamin Mayo päätyi tutustumaan tapahtuneeseen tarkemmin ja huomasi, että vilpilliselle pelille kotisivut tehnyt taho näyttäisi valmistelleen myös vastaavanlaisia nettisivuja myös muille peleille, kuten Spintiresille ja Gang Beastsille. Tarkemmin Mayon löydöksistä voi lukea tästä.

Tämä ei ole todellakaan ensimmäinen kerta, kun varsinkin Apple on päästänyt kauppapaikkaansa tuotteita, jotka ovat tehneet sekä törkeitä tekijänoikeusrikkomuksia että myös pyrkineet selvästi samalla viilaamaan kuluttajia linssiin. Yksi erikoisempia tapauksia oli esimerkiksi ”Minecraft Pocket Edition 2”, joka ehti nousta peräti Applen myyntilistojen kärkisijoille ennen kuin se poistettiin myynnistä.

Lähde: PolygonKotaku, Studio MDHR (Twitter)

Lisää luettavaa