Legendaaristen E.T.-pelien arvostus nousee - Kaatopaikalta museotavaraksi / Uutiset / pelaaja.fi

Legendaaristen E.T.-pelien arvostus nousee - Kaatopaikalta museotavaraksi

16.12.2014 // Kirjoittanut: Jarkko Fräntilä
3

Vuonna 1983 Atari hautasi tuhansia ja taas tuhansia E.T.-videopelejä New Mexicossa sijaitsevalle kaatopaikalle. Pelien hautausmaasta tuli eräs pelimaailman suurimpia urbaanilegendoja. Tänä vuonna hautapaikka kaivettiin auki, ja projektista tehtiin myös dokumentti Atari: Game Over.

Nyt osa E.T.-peleistä on löytänyt tiensä Smithsonian-insituutin hyllyille. Maailmankuulu Smithsonian on Yhdysvaltain valtion rahoittama koulutus- ja tutkimuslaitos, joka pyörittää myös museota.

Smithsonian-instituutin teknisen asiatuntijan Drew Robargen mukaan E.T.-pelit ovat osa Atarin ja videopelaamisen historiaa. 

- Koko tapahtumaketju on osa urbaanilegendaa. Se muistuttaa myös Atarin kulta-ajoista ja siitä, miten amerikkalaiset konsolivalmistajat olivat konsolimaailman huipulla. Kaikki tämä tekee koko tapauksesta niin mielenkiintoisen. Toisen ihmisen tarpeeton tavara on toisen aarre, Robarge kertoo Smithsonianin sivuilla.

Lähde: Polygon.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän k0nna kuva
k0nna

Tuo ET Pelihän siis "edustaa" Peliteollisuuden romahtamista noina vuosina. ei voi siis puhua mistään "Kulta-ajoista" Täällä lisää aiheesta

Käyttäjän Malone kuva
Malone

Niin, ne Atarin "kulta-ajat" olivat pikemminkin pari vuotta aiemmin. Sitten tulivatkin Nintendo & Sega ja elvyttivät koko kuoleman kielissä olleen viihdemuodon Yhdysvalloissa. Japanissa ja Euroopassa moisesta romahduksesta ei tiedetty mitään, täällä pitkälti Commodoren ansiosta.

Käyttäjän mur72 kuva
mur72

Commodore 64n ja Sinclairin Spectrumin vuoksi. Spectrum piti brittiläisen pelilehdistön hengissä lähes omakätisesti. Se oli se "oma" kone, vaikka teknisesti kuusnelosta huomattavasti heikompi. Silti ainakin itse saan suuremmat nostalgiafiilikset nimenomaan spektrumin peleista, vaikka vain kuusnepan omistinkin. Spectrum liittyy vahvasti siihen eri kaupoissa maleksemiseen mikä oli yleistä 80-luvun alkupuolella. (niiden graffut ja varsinkin äänet olivat aivan omanlaisiaan)

t. mikkosetä, joka aloitti maleksemisen jo mattel intellivisionilla :P

Nostoja