Lepää rauhassa PlayStation Vita – käsikonsolin valmistus ollaan aikeissa lopettaa pian Japanissa / Uutiset / pelaaja.fi

Lepää rauhassa PlayStation Vita – käsikonsolin valmistus ollaan aikeissa lopettaa pian Japanissa

19.02.2019 // Kirjoittanut: Joonas Pikkarainen
17
PS Vita RIP

Sony Interactive Entertainment on ilmoittanut päättävänsä jäljellä olevien PlayStation Vita -mallien tuotannon Japanissa.

Yhtiön japaninkielisillä kotisivuillaan on lisätty maininta kahden jäljellä olevan PS Vita -mallin, PCH-2000 ZA11:n ja PCH-2000 ZA23:n, kohdalle, että laitteiden ”toimittaminen päättyy pian.”

Valmistuksen lopettamisen tarkkaa päivää ei kuitenkaan vielä mainittu. PlayStation 3:n kohdalla vastaava ilmoitus lisättiin tuotteen sivuille kaksi kuukautta ennen tuotantolinjaston sulkemista.

Myös fyysisten PS Vita -pelien tuotanto on ollut määrä lopettaa alkuvuodesta 2019, joten Sonyn käsikonsolin taru näyttäisi viimein olevan tiensä päässä.

Varapuheenjohtaja Hiroyuki Oda ilmoitti jo syksyllä 2018, että yhtiö on aikeissa päättää PS Vitan tuotannon Japanissa vuoden 2019 aikana. Samassa yhteydessä Oda mainitsi, ettei Sonylla ole suunnitelmia uudelle käsikonsolille.

PlayStation Vita julkaistiin joulukuussa 2011.

Lähde: Gematsu

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus

Hemmetin hyvä laite joka kärsi sonyn typeryydestä muistikorttien hinnoittelun suhteen.
Nintendo sentään tajusi laskea 3ds:n hintaa rajusti kun laite ei myynyt, mutta sony ei koskaan tiputtanut vitan muistikorttien hintoja.
Itsekin lähinnä ostelin jostain alennuksista alle 20e hintaan niitä pelipaketteja joissa tuli 8gt kortti mukana ja muutama peli. Pelkkä kortti olisi ollut kalliimpi.

Käyttäjän Zhinarkos kuva
Zhinarkos

Komppaan partajeesusta. Laite on erinomainen ja sillä on ilo pelata. Omistin aikoinaan myös PSP:n ja Vitassa näkyvät PSPn ongelmat kahta isommalla magnitudilla. Kummallekin laitteelle löytyi toki kannettavia versioita "isoista" peleistä jotka pelittivät vallan mainiosti ja näyttivät verrattaen ihmeellisen hyviltä, mutta oikeaa kehitysalustaa kummastakaan kannettavasta konsolista ei koskaan syntynyt.

Nintendo näki vaivaa ja pohdintaa DS:n omien, sille varta vasten kehitettyjen, pelien eteen. Sony vain jotenkin kuvitteli, että alusta itsessään myisi pelejä kuten isot konsolit. Kannettaviin konsoleihin sijoittaminen, varsinkin lännessä, oli jo PSPn aikana riski. Se olisi vaatinut suurta alkusijoitusta, samaan tyyliin kuin Microsoft teki alkuperäisen Xboxin kanssa, joskin pienemmässä mittakaavassa.

Käyttäjän Carpio kuva
Carpio

Itsekin tuli mietittyä PS Vitan hankkimista aikoinaan. Itseasiassa Famitsu paljasti juuri viime vuoden Japanin myydyimmät pelit ja konsolit ja PS Vitan numerot näyttivät tältä:
2018 Sales: 181,728
Total Sales: 5,825,354

Verrattuna 3DS:ään:
2018 Sales: 566,420
Total Sales: 24,304,964

Toisaalta Vitalla mene hyvin verrattuna Xbox Oneen Japanissa:
2018 Sales: 15,339
Total Sales: 102,93

Olisi kiva saada myös tietoa PS Vitan myynneistä lännessä. En usko kuitenkaan, että PS Vita olisi myynyt ainakaan paljoa enempää kokonaisuudessaan, kuin Wii U.

Lähde

Käyttäjän Rabbitman kuva
Rabbitman

Itseä ei niinkään haitannut muistikortin hinnoittelu (joka tapauksessa olisin laittanut nopeimman mahdollisen SD-kortin), vaan se kun muistikortit olivat varsin hitaita hintaansa nähden. Myöskin ongelmana oli latauskaapeli, mikä ei alkuperäisessä ollut yleistä standardia
Myöskin harmitti, kun Sony ei tarpeeksi panostanut tähän. Omistan vieläpä PS TV:n, niin harmitti pelituki, kun ihan turhan takia PS TV ei tukenutkaan joitain pelejä.

Taitaa jäädä viimeiseksi Sonyn käsikonsoliksi. Ala on muuttunut liikaa, että näiden julkaiseminen on liian riski altista. Ihan hyvin sillä Nintendollakin pelkästään pärjäisi ja sen pahimmalla kilpailijalla, eli mobiilipelaamisella.

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman

Hitto ja mähän löysin koko konsolin vasta tuossa vajaa vuosi sitten. No, nyt on hyvä aika hamstrata helmiä Vitan katalogista.

Käyttäjän henkka007 kuva
henkka007

Tänään viimeksi pelasin Vitalla. Paras käsikonsoli ja hyviä pelejä, vaikka Vitan omia pelejä saisi olla enemmän. Nyt olen lähinnä pelannut Lego pelejä, mistä osa on saatavilla myös kotikonsoleille :). Osan Vita peleistä ajattelin myydä pois, mitkä on tullut ostettua vain kokoelmaan.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Itsellä ei ole kuin pari kertaa käynyt mielessä Vitan osto ja se on aina kaatunut siihen, kun on miettinyt laitteen pelejä: Golden Abyss ja... Öö... Oliko muuta? Tuokin on lopulta vain lite-versio isompien konsoleiden Unchartedeista, joten sekään ei tosiaan mikään must-have ole. Sama ongelma muidenkin pelien kohdalla kuten täällä onkin jo sanottu. Eli suunnilleen samat pelit käsikonsolille sovitettuna eli karsittuna.

Miten nuo mallit muuten eroavat toisistaan? Jotain perusjuttuja eli muistin kokoa vai onko vielä eri näyttätekniikan laitteita muka yhtä aikaa myynnissä?

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Vitan ongelma ja syy miksi en sitä koskaan hommannut oli se, että se oli pelitarjonnan puolesta vain sellainen pikkupleikkari, eikä sille oikein muodostunut omaa identiteettiä. Nintendo 3DS taas on täynnä uniikkia sisältöä ja kokemuksia, joita ei oikein muualta saa. Tehoissa Vita varmasti vei 3DS:ää 100-0, mutta Nintendon vahvuus on ollut aina se, että pelisuunnittelu loistaa yli teknisen ja graafisen briljeerauksen.

Kun käsikonsolien kilpailijoita ovat tätä nykyä lisäksi kännykät ja tabletit, niin tosissaan pitää tarjota jotain erikoista, että periaatteessa käyttötarkoitukseltaan rajoitetumpi laite lähtee kaupasta kantoon. Tosin edelleen harmittaa, että Persona 4 Golden on saatavilla vain Vitalle. Jos jollain ois myydä Vita ja P4:G, niin pari kybää voisin heittää...

Käyttäjän DuskTillDawn kuva
DuskTillDawn
Lainaus Haerski

Jos jollain ois myydä Vita ja P4:G, niin pari kybää voisin heittää...

Satasella lähtee.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Oli parisen vuotta se OLED-malli, muutaman kerran PS4:ää siihen striimasin. Möin pois kun sain lähes omani takasin ja en raaskinut sitä ryöstöhintaista muistikorttia koskaan ostaa. Edes niistä pelibundleista.

Nostoja