Lukijat antoivat arvosanan pelivuodelle 2018 / Uutiset / pelaaja.fi

Lukijat antoivat arvosanan pelivuodelle 2018

14.01.2019 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
19

Pelivuoteen 2018 mahtui paljon lukuisia hyviä pelejä, kuten vaikkapa tammikuun Pelaaja-lehden Vuoden parhaat pelit -listauksesta voi todeta.

Toimituksen näkemysten ohella myös lukijoiden painava ääni on tärkeä, joten päätimme ottaa selvää perinteisessä viikon kyselyssä, minkä kouluarvosanan lukijat antaisivat pelivuodelle 2018. Asteikoksi valittiin tälläkin kertaa  suomalaisille tuttu kouluarvosanajärjestelmä 4-10, jossa 7/10 tarkoittaa tyydyttävää.

Yhteensä 809 vastaajan keskiarvosanaksi tuli varsin positiivinen 7,8. Tulos on nokareen verran heikoimpi kuin edellisvuonna, sillä pelivuoden 2017 keskiarvosana oli tasan 8.

Vuoden 2018 tarkemmat tulokset olivat seuraavanlaiset.

4/10 2 %
 
5/10 2 %
 
6/10 10 %
 
7/10 17 %
 
8/10 26 %
 
9/10 30 %
 
10/10 13 %
 

Avoimissa vastauksissa pelivuotta 2018 kuvailtiin muun muassa seuraavanlaisesti.
 
- Semmonen 8. Kovat julkaisut God Of War sekä AC Odyssey kiitettäviä pelejä. Siihen päälle perinteinen adhd-räiskintä CoD ja hyvin ehostettu Spyro-trilogia. Näillä mentiin, mutta jotain jäi silti uupumaan, pohti Ripper.
 
- 5/10 on kaiketi arvosana minkä antaisinin 2018 vuodelle arvosanaksi. Kyllähän erityisesti PS4:lle tuli päteviä yksinpelejä (GoW, Spöndermän, RDR2), mutta koska ne eivät itseäni jaksaneet kiinnostaa (tuli jonkun verran pelattua) ei niitä omalla kohdallani plussaksi voi laskea, vastasi Boblick.
 
- En pidä lainkaan "live-elokuvamaisista" peleistä, joita viime vuoden parhaiksi valitut RDR2, God of War sekä Spiderman ynnä muut edustivat. Super Smash Bros. Ultimate ja Pokémon: LGPE pelastivat paljon loppuvuonna. Arvosanan sementöivät indiet - kuten Celeste, Hollow Knight ja The Messenger - joiden alustaksi Switch sopii täydellisesti, perusteli Hayarigami 7/10 -arvosanaansa.
 
Mikäli haluat jatkaa kädenvääntöä pelivuoden 2018 parhaista yksittäisistä peleistä, Pelaaja-lehdellä on parhaillaan käynnissä virallinen Vuoden peli 2018 -lukijaäänestys.

Äänestä vuoden peliä 2018 täällä!

Toimituksen oma Vuoden pelit -artikkeli on luettavissa tammikuun numerosta 196, joka on nyt saatavilla hyvin varustetuista Lehtipisteistä kautta maan.

Pelaaja-lehden tammikuun 2019 numero 196 nyt kaupoissa!

 

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ei kyllä voi ymmärtää mitä pitäisi olla että olisi edes ysi keskiarvona jos aiempi (2017) vuosikin oli "vain" kasi. Toisaalta ero viime vuoteen vain 0,2. Pelaajat tuntuvat olevan (ainakin osittain) tosi kriittistä porukkaa.

Itse äänestin viimeisintä vuotta kasin arvoiseksi. Runsaasti laadukasta pelattavaa, joista on vieläpä lukuisia ostamatta ja pelaamatta sekä varmasti helmiä löytämättäkin. Miten se voisi olla kasia vähemmän?

Toki, mielipidejuttuja samalla.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Annoin kutosen. Vaikka hyviä pelejä oli jopa poikkeuksellisen paljon seassa oli myös ennätyksellisen reilusti negatiivista. Bethesdan uskomaton romahdus, Telltalen loppu, Sonyn uusi sensuurintäyteinen suunta, Diablo-julkistus, EA:n töpeksiminen Battlefieldin kanssa, Last Night-pelin ongelmat, yleistynyt tapa myydä peliä mikromaksuitta ja lisätä ne patchin myötä jne, en varmasti edes muistanut kaikkea.

Käyttäjän edqe kuva
edqe

Oli jälleen huikea pelivuosi; Railway Empire, Pillars of Eternity II, ATOM RPG, Pathfinder: Kingmaker, Star Citizen, X4: Foundations, PDS:n strategiapelien DLC:t ja lukuisat muut pelit ja laajennukset. En pysty antamaan kuin huippuarvosanan.

Käyttäjän Brutal1ty kuva
Brutal1ty

Itse taisin äänestää 5/10, tämä oli vuosi jolloin "Tripla A" julkaisijat näyttivät millaisia liskoihmisiä he tosiaan ovat. Bethesda muunmuassa veti viime vuoden E3-messuilla saadut yksinpelaajien hyvän tahdon vessasta alas oikein kunnolla Fallout 76:lla, Activision myy punaista pistettä mikromaksuna dollarilla, EA on EA ja voin jatkaa ikuisesti, inhottaa katsoa kun kaikki vaihtoehdot pelien suhteen kapenee vuosi vuodelta. Jokaisesta pelistä tehdään nettiin kytkettävä "Live Service" jolle pitää omistaa henki ja terveys, tai maksaa tiensä huipulle, aivan niinkuin huonosti suunniteltu mobiilipeli. Kumma juttu että Pokemon GO on mobiilipeli ja silti vähemmän härski kun nämä "Tripla A" julkaisijat. Ihmiset sanovat että "pelaa jotain muuta", saanenko kysyä mitä? Vaihtoehdot alkaa tosiaan loppua, tällä menolla pelaan Pokemon GO:ta ikuisesti.

Lainaus Angel of Death

Annoin kutosen. Vaikka hyviä pelejä oli jopa poikkeuksellisen paljon seassa oli myös ennätyksellisen reilusti negatiivista. Bethesdan uskomaton romahdus, Telltalen loppu, Sonyn uusi sensuurintäyteinen suunta, Diablo-julkistus, EA:n töpeksiminen Battlefieldin kanssa, Lasti Night-pelin ongelmat, yleistynyt tapa myydä peliä mikromaksuitta ja lisätä ne patchin myötä jne, en varmasti edes muistanut kaikkea.

Sanoit paremmin kun minä.

Mega Man 11 nosti arvosanan nelosesta vitoseen, sitä halusin kauan ja nyt se tuli. Valitettavasti yksi peli jolta odotin paljon oli Let's Go Pikachu/Eevee, joka loppujen lopuksi petti niin pelinä kun Pokemon GO companion appinakin.

Jospa vuonna 2019 tulisi Doom Eternal, Marvel Ultimate Alliance 3 ja se Gen8 Pokemon, se pelastaisi paljon.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Nyt näiden kommenttien jälkeen ymmärrän paremmin ihmisten antamat huonot arvosanat (miksi se muuten on sana kun se on numero?).

Itse annoin arvosanan nimenomaan PELIvuodelle enkä sille, mitä pelaamisen ympärillä on tapahtunut. Annoin siis arvosanan vuonna 2018 ilmestyneille peleille ja pelivalikoimalle.

Paljon kaikkea älytöntä, kohuja sun muuta toki mahtui mukaan mutta mitä pelaamiseen tulee, oli tarjolla tosiaan niin paljon mielenkiintoista, loistavaa ja aikaa syövää pelaamista, ettei kaikkea ole ehtinyt edes hankkia. Osa on varmasti mennyt oman tutkan ohikin, joten arvosana korkeintaan nousee.

Ja jos 2018 olisikin sisältänyt normaalia enemmän huonoa tarjontaa, niin minusta tärkeintä on se, kuinka paljon on ollut hyvää pelattavaa. Aina sitä tauhkaa on mahtunut mukaan, ei tarvitse kuin katsoa jokaisen alustan kauppapaikkoja.

Toisaalta tuskin kukaan on vielä kyselyyn mennessä voinut koko 2018 vuoden tarjontaa käydä läpi, joten totta kai se oma kokemus on se päällimmäisin. Itse tosin otin omaan arvosanaani mukaan myös monet pelit, joita en itse edes osta. Joku Smash Ultimate lienee sarjansa parhaita, näin esimerkiksi, joten se on helppo huomioida mukaan omien kokemusten lomaan arvosanaa miettiessä.

Käyttäjän kribmeister kuva
kribmeister
Lainaus edqe

Oli jälleen huikea pelivuosi; Railway Empire, Pillars of Eternity II, ATOM RPG, Pathfinder: Kingmaker, Star Citizen, X4: Foundations, PDS:n strategiapelien DLC:t ja lukuisat muut pelit ja laajennukset. En pysty antamaan kuin huippuarvosanan.

Loistava lista mutta varmasti pekka perusjantterille monta neverheardia tossa. ATOM aivan huikeeta herkkua vanhojen fallouttien ystävälle.

Käyttäjän TelaKeiju kuva
TelaKeiju

Loppujen lopuksi yllättävänkin heikko vuosi vaikka aika monta peliä tulikin hankittua. Mutta olihan sielä paljon hyvääkin Rdr2, tomb raider, forza horizon 4 oli huippu ja on edelleen aktiivi peluussa.

Käyttäjän mur72 kuva
mur72

Vahva seiska, melkein kasi. Kaksi todella kovaa hyvää AAA peliä lähes täysin numeron takana. Taustatuki puuttui aika pahasti. Vielä kun kaikki urheilupelit uudistuivat ihan haistapaska suuntaan ja 2K osoittautui entistäkin ahneemmaksi, niin paskamainen vitutus jäi.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Äänestin 5/10 koska seassa oli reippaasti enemmän kuraa kuin kultaa. Brutal1ty sen kiteytti aika hyvin miksi.

Käyttäjän Antn kuva
Antn

Itse annoin 6/10. Suuri osa tulleista peleistä olivat pettymyksiä,suurimpana näistä RDR2. Lisäksi julkistukset tulevista suunnitelmista (esim. Diablo) laskivat arvosanaa myös hieman.

Nostoja