Lukijat ovat puhuneet: Helsingin GameXpo 2017 -pelimessut saivat tyrmäävän tuomion / Uutiset / pelaaja.fi

Lukijat ovat puhuneet: Helsingin GameXpo 2017 -pelimessut saivat tyrmäävän tuomion

13.11.2017 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
2
Helsingin GameXpo 2017 -pelimessut saivat tyrmäävän tuomion. Kuva: Ville Arvekari

Pelaajalehti.comin etusivulla olevissa kyselyissä tiedustellaan lukijoidemme mielipidettä milloin mistäkin aiheesta.

Viime viikolla kyselimme, kuinka moni lukijoista vieraili Helsingin Messukeskuksessa toissaviikonloppuna järjestetyillä GameXpo 2017 -pelimessuilla. Samalla udeltiin, mitä mieltä messuista oltiin - sekä syitä, miksi messuille ei tullut lähdettyä.

Yleisesti ottaen messut eivät tuntuneet kiinnostavan yleisöä, sillä yhteensä 74 prosenttia vastaajista ei vieraillut messuilla. Suurin ongelma oli selkeästi messujen sijainti, sillä kaikista kyselyyn vastanneista 38 prosentin enemmistö piti messujen sijaintia liian kaukaisena. Sen sijaan huomattavat 21 prosenttia vastaajista ei ollut lainkaan kiinnostunut kotimaisista pelimessuista.

Vastaajista toisin sanoen yhteensä 26 prosenttia saapui messuille, ja heidän tuomionsa tapahtumasta oli varsin tyly. Koko kyselyn vastaajista 2 prosenttia saapui paikalle lähinnä tottumuksesta ja vain 1 prosentti piti messujen tarjontaa laadukkaana ja monipuolisena. Avoimissa vastauksissa moitittiin tapahtuman vuosi vuodelta kutistunutta kokoa ja huonontunutta tarjontaa.

Vierailitko viikonloppuna GameXpo 2017 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa?

Kyllä, messujen tarjonta oli laadukasta ja monipuolista 1 %

 
Kyllä, mutta messujen tarjonta jätti toivomisen varaa 23 %
 
Kyllä, käyn joka vuosi lähinnä tottumuksesta 2 %
 
En, messut ovat liian kaukana 38 %
 
En, messujen tarjonta ja sisältö eivät tänä vuonna kuulostaneet kiinnostavilta 9 %
 
En, messulippujen hinta oli liian korkea 5 %
 
En, kotimaiset pelimessut eivät yleisesti ottaen kiinnosta 21 %
 
Poimintoja lukijakommenteista:
 
- Ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen kun jätin väliin. Messut ovat kolmena vuotena olleet niin huonot. Ei mitään mielenkiintoisia peliesittelyjä tai muutakaan. Ennen Hifiexpo pelasti huonot messut, nykyään ei sekään ole samaan aikaan, harmitteli Jaska Riuttama.
 
- En, kun ovat niin kaukana ja olisi mennyt enemmän rahaa kuin paikallisilla meno ja paluu lippuihin ja kuulemma oli aika meh tilaisuus, niin ei siitä satasia rupee makseleen, tyrmäsi Chadu.
 
- Yleisesti ottaen tapahtuma ei oikein sovi omaan pelaajaprofiiliini, koska suurimmalle jalustalle nostettavat pelit ovat lähinnä näitä Suomen "kansallispelejä", kuten ensimmäisen persoonan räiskintää (tapahtuman "vetonaula" Overwatch-turnaus) tai "änäriä" tai jalkapalloa, joita oli tarjolla monilla konsoleilla. Erittäin positiivinen yllätys oli kuitenkin Bandai Namcon japanilaisten pelien piste, jossa pääsi testaamaan ennen kaikkea Ni no kuni 2:ta, tuumi Hayarigami.
 
- Messuilla käymiseen ylipäätään on vain kaksi hyvää syytä: ensinnäkin ammattitapahtumissa voi verkostoitua, hioa asunto-, ajoneuvo- ja maatalouskonekauppoja sekä saada asiantuntijoilta neuvoa työhönsä liittyen. Lisäksi messuilta voi ostaa lähiruokaa, käsitöitä tai muuta krääsää, joita ei kivijalkakaupasta saa. Pelimessut eivät tarjoa peliharrastajille kumpaakaan, analysoi Poliisitapaus.
 
- Joka vuosi käyny pelimessuilla ja voin kyllä sanoa että en ole ensi vuonna tulossa. Viimeiset 2-3 vuotta messujen tarjonta todella huono. Tänä vuonna koko messualue oli käyty läpi vartissa. Missä hyvää tulosta tekevä Nintendo Switch? Missä oli monen odottama Xbox One X-esittely? Messuilla PS4-pelialueella samat vanhat demopelit kuin mitä olet voinut esim. Prismassa pelata yli vuoden ajan. PS VR veti hyvin mutta verrattuna viime vuoteen määrä kutistui yli puolella. Ubisoftin kattaus kummastutti. Far Cry 5 sai vain kaksi konetta kun muut koneet olivat AC Origins -peliä. Samat 3 kauppaa kuin aina myymässä kamaa. Todella paljon tyhjää tilaa. Tuntuu että peliala alkaa vähitellen tippumaan tuolta pois ja kohta nämä ovat vain pelikauppojen messut eikä mitää muuta, tilitti Kim Nyman.
 
Tämän viikon kysymyksessä tiedustelemme, hankitko uuden Xbox One X -konsolin. Vastata voit kuluvan viikon ajan Pelaajalehti.comin etusivulla tai vaihtoehtoisesti suoraan täällä.

 

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Hellsinki kuva
Hellsinki

Messut olivat taas aivan syvältä tänä vuonna vaikka siellä oli valot monilla osastoilla toisin kuin viime vuonna.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Tosiaan harmi että messujen koko pienentynyt ja tarjonta heikentynyt vuosi vuodelta.

Silloin kun nimi vaihtui Digiexposta GameXpoksi, niin sitä erehtyi hetken jo luulemaan että messujen kokoa ja tarjontaa pyrittäisiin parantamaan, mutta näemmä kävi päinvastoin....vaikka silloin Dixiexpon aikaankin osa tilasta oli varattu kameroille, hifille sun muille laitteille, niin ainakin suurin osa siitä yläkerran hallista oli nimenomaan peleille varattu.

Viimeksi taisi v.2013 uusien konsolien julkaisun aikaan käytyä ja vaikka silloinkin messujen koko/tarjonta oli mielestäni heikentynyt messujen ensimmäisiin vuosiin verrattuna, niin ikävää että tilanne on tuosta vain mennyt huonompaan suuntaan.

Tiedä sitten onko messujen pienetymisen syy ollut siinä, ettei kansaa noin ylipäätään ole viime vuosina enää messut kiinnostaneet, vai onko niin että Messukeskuksen puolelta ollaan haluttu antaa enemmän tilaa noille muille tapahtumille, vai eikö pelialan yrityksilta/maahantuojilta riitä budjettia/kiinostusta tulla paikan päälle?

Näin jatkossa, kannattaisikohan tällaiset tynkä-GameXpot unohtaa kokokaan ja yrittää järjestää vain peleille pyhitettyä tapahtumaa vaikka samaan aikaan Assemblyjen kanssa? Vai onko tuolloin Assemblyjen aikaan mukamas kaikki Messukeskuksen hallit/tilat varattu pelaajille? Tietenkään aikataulun puolesta Assemblyt eivät osu siihen uusien pelijulkaisujen kuumimpaan aikaan, mutta luulisi että Assemblyn kaltainen tapahtuma (vaikka pitkälti PC-pelaaja painotteinen tapahtuma onkin) tarjoaisi paremmat mahdollisuudet myös Microsoftille, Sonylle ja Nintendolle, sekä pelien maahantuojille markkinoida omia tuotteitaan.