Lukijat ovat puhuneet: Näin moni samaistuu vastakkaiseen sukupuoleen / Uutiset / pelaaja.fi

Lukijat ovat puhuneet: Näin moni samaistuu vastakkaiseen sukupuoleen

23.06.2014 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
18

Naisten asema peleissä ja erityisesti naispäähahmojen puute on puhuttanut pelialaa viime viikkoina. Ubisoft totesi E3:ssa jättäneensä pelattavat naishahmot pois Assassin's Creed Unitystä niiden vaatiman työmäärän vuoksi, ja möläytystä seurannut mediasirkus on useista sovitteluyrityksistä huolimatta edelleen käynnissä.

Utelimme Pelaajalehti.comin lukijoilta, onko pelien päähenkilöiden sukupuolella todella väliä.

Viime viikon kysymys kuului:

Pystytkö samaistumaan eri sukupuolta olevaan päähahmoon?

Kyllä, olen itse nainen // 6%
Kyllä, olen itse mies // 78%
En, olen itse nainen // 1%
En, olen itse mies // 16%

Naisia kyselyyn vastasi roimasti vähemmän kuin miehiä, mutta noin 85% kummankin sukupuolen edustajista kertoi voivansa samaistua eri sukupuolta olevaan päähenkilöön. Herää kysymys, onko jäljelle jääneiden 15 prosentin samaistumisongelma este pelin pelaamiselle.

Kerro alla olevassa kommenttiosiossa, miten päähahmon sukupuoli vaikuttaa mielestäsi pelikokemukseen!

Tämän viikon kysymys koskee kesän alennusmyyntejä. Vastata voit Pelaajalehti.comin etusivulla tai vaihtoehtoisesti täällä.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän kurrinen123 kuva
kurrinen123

Usein jos saa valita, pelaan mielummin naisella. Riippuen tosin pelistä. Codia en pelaisi naisella, mutta Saints Rowia, roolipelejä ja vaikka Tomb Raiderin tyylisiä pelaan mieluusti.
Jos pitää pelata miehellä tai naisella, eli ei voi valita, niin ei haittaa. Kunhan hahmo on tehty hyvin.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ihan sama vaikka pelataan sammakolla, kengällä tai vaikka seinällä kunhan peli muuten jaksaa kiinnostaa. En itse vastannut kyselyyn mutta olen enemmistön kanssa samaa mieltä.

Tosin on tullut huomattua että pelaan ensin aina mieshahmolla ja mahdollisella toisella kierroksella valitsen naishahmon ja tämän lisäksi pelaan pelin silloin muutenkin eri tyylillä. Näin siis ainakin Dark Souls II:ssa ja Mass Effecteissä. Jälkimmäisen naishahmo on paljon kovempi ja karumpi tyyppi kuin miekkonen ja tämän takia sillä on hauskempi pelatakin. DSII:ssa ei taas naishahmo vaikuta muuhun kuin ulkonäköön mutta onpahan jotain vaihtelua sekin uudelle kierrokselle.

Toisaalta taas tuo ensisijainen mieshahmon valinta johtuu usein siitäkin mitä hahmoa peli ensimmäisenä tarjoaa: usein siellä on se perusäijä ekana vaihtoehtona ja erityisesti kahden välillä on helppo ottaa ensimmäisenä käyttöön se ensimmäinen hahmo. Toisaalta valitsen myös hahmoni ominaisuuksien perusteella, erityisesti moninpeleissä. Dead Islandissa hahmona oli teräviin aseisiin erikoistunut ja staminaan painottuva naishahmo.

En kaipaa peleihin väkinäistä mies/nais-valintaa jos se huonontaa panosta mitä yhteen päähenkilöön voitaisiin tehdä. En halua siis kahta ok-hahmoa vaan mieluummin yhden loistavan hahmon.

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine

Näkisin mieluusti enemmän naisia päähenkilöinä peleissä, joissa keskityttäisiin muuhunkin kuin vain ulkonäköön. Olisi ihan mielenkiintoista joskus nähdä peli, jossa pelin päähenkilö olisi äiti. Jostain syystä pelkästään isiä tai isä-hahmoja käsitellään peleissä.

Käyttäjän Atomi kuva
Atomi

Ei ole mitään merkitystä kummalla pelaan mutta jos valita saa niin yleensä valintani on nainen.

Käyttäjän Drifu kuva
Drifu

En ole koskaan samaistunut yhteenkään hahmoon, eikä naishahmot ole mikään poikkeus.

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi

Valkoiseen mieheen pystyn pelkästään samaistumaan, tosin en siihenkään tietenkään aina mutta se on se lähtökohta. Ja jos peliin on ilman mitään järkevää syytä laitettu nainen päähahmoksi, jää peli kaupan hyllyyn.

Käyttäjän TheRajaskel kuva
TheRajaskel
Lainaus käyttäjältä gurgi

[b]Ja jos peliin on ilman mitään järkevää syytä laitettu nainen päähahmoksi[/b], jää peli kaupan hyllyyn.

Onko sitten pelimaailman mieshahmoilla aina jokin järkevä syy olla pelin päähahmo?

Käyttäjän kurrinen123 kuva
kurrinen123
Lainaus käyttäjältä gurgi

Valkoiseen mieheen pystyn pelkästään samaistumaan, tosin en siihenkään tietenkään aina mutta se on se lähtökohta. Ja jos peliin on ilman mitään järkevää syytä laitettu nainen päähahmoksi, jää peli kaupan hyllyyn.

Aika hölmö syy jättää peli ostamatta, jos muuten peli kiinnostaa.

Käyttäjän JiiiHaad kuva
JiiiHaad

Aivan sama kumpaa sukupuolta, koska peleissä sillä on harvoin mitään muuta väliä kuin grafiikat. Oblivionia aikoinaan pelasin innoissaan valkeatukkaisella velhonaisella.

Nyt kun aloin kuvittelemaan tilanteita joissa en haluaisi naisella pelata tuli mieleen romanttiset suhteet. En kertakaikkiaan pystyisi olemaan innoissaan jostain miehestä jota päähenkilö (nainen) yrittäisi. Sellaiseen peliin en ole edes törmännyt. Dragon Agessa (Mass Effectissä?) kai oli jotain tälläistä, mutta ilmeisesti täysin valinnaista joten sen ei tulisi ketään haitata.

Tyttöystäväni muuten pitää naisella pelaamisesta ja hän ostaakin aina Tomb Raiderin sen ilmestyessä, koska päähenkilö on nainen. Ensin naureskelin seksistisyydelle, mutta kyllähän sillä on itsellenikin väliä mitä hahmoa pelaan. Vaikka tämä ei sukupuoleen liitykkään, niin siinä on varmasti jotain samaa että pelaan mieluummin ninjaa kuin merirosvoa.

Tässä kirjoittaessa tuli mieleen että jos GTA5 saa lisäosan toivoisin sen kertovan Maudesta. Hahmon missionit olivat hauskoja ja niitä jatkamalla hahmon tarinan saisi sopimaan GTA5 meininkiin 100%.

Ai kuka Maude?
http://3.bp.blogspot.com/-Ax-Ua1r3TZ8/UsdvLTQRnUI/AAAAAAAABM8/1O2CoR7I4Hs/s1600/mm.jpg

Käyttäjän dumbguyfin kuva
dumbguyfin

Itse pystyn kyllä samaistumaan naishenkilöön, mutta en yhtä helposti, kuin mieshenkilöön. Etenkin roolipeleissä valitsen aina mieshenkilön, tosin roolipelaan lähes aina "itsenäni" (hahmo näyttää minulta). Erityisesti Dragon agen tai Mass effectien pelaaminen naisenhenkilöllä ei minulta varmasti onnistuisi, sillä pelit keskittyvät niin vahvasti hahmoihin ja niiden välisiin suhteisiin.