Pelaaja.fin viime viikon kysymys on saatu päätökseen. Kyselyssä tiedusteltiin, koetaanko pelialustojen yksinoikeuspelit negatiivisena vai positiivisena asiana, mikä kirvoitti varsin monipuolisia ja erilaisia näkemyksiä lukijakunnassa.

Vastauksia kertyi tällä erää 552 kappaletta, joista yhteensä 55 prosentin enemmistö koki yksinoikeuspelit joko jokseenkin tai enimmäkseen negatiivisena asiana. Positiivisemmalle kannalle kääntyi 37 prosenttia vastaajista, kun taas 8 prosenttia ei osannut ilmaista asiaan selkeää mielipidettä. Tarkemman vastausjakauman voi katsastaa ohesta.

Koetko pelialustojen yksinoikeuspelit negatiivisena vai positiivisena asiana?

Enimmäkseen positiivisena asiana 17 %
 
Jokseenkin positiivisena asiana 20 %
 
Jokseenkin negatiivisena asiana 18 %
 
Enimmäkseen negatiivisena asiana 37 %
 
En osaa sanoa 8 %
 

Avointen kommenttien puolella kysymystä puitiin monin erilaisin sanankääntein. Tässä niistä muutamia.

– Tästä puuttuu vastaus ”yksinomaan positiivisena asiana”. Ilman yksinoikeuksia ei olisi mitään järkeä olla eri alustoja yleensäkkään. Mua haittaa vähemmän se, jos joku peli jää väliin kyseisen alustan puuttuessa valikoimastani, kuin se jos kaikille alustoille on samat pelit, kirjoitti Megaman.

– Pahasti negatiivinen juttu. Se rajoittaa pelien pelaajakuntaa ja niiden säilyvyyttä tulevaisuuteen. Yksinoikeuspelit painuvat historian hämäriin ja jäävät enää omistautuneimpien harrastajien huviksi, kun niiden konsoleiden valmistus lopetetaan ja ne katoavat kodeista. Jokainen pelaamisen arvoinen peli, joka julkaistaan vain ja ainoastaan yhdelle konsolille, on tragedia, ja jotkut pelaajat vielä iloitsevat niistä, sanaili Refloni.

– Yksinoikeuksista sentään tietää että ovat hyviä. Suurien monialustapelien laatu näyttää laskeneen aivan liikaa viimevuosina, tuumi rautahuilu.

– Jotenkin tuntuu, että se on usein pc-pelaaja, jolle konsoliyksinoikeudet on ongelma. Itse pelaan PlayStationeilla, enkä ole koskaan ollut kateellinen Xbox- tai pc-yksinoikeuksista. Saati Nintendon, puntaroi Pauli 4X4.

– En sinänsä näe yksinoikeuspelejä ongelmana, jos kyseessä on alunperin tietylle alustalle tehty yksinoikeus. Yksinoikeuspelit kun on useimmiten ovat paljon persoonallisempia pelejä kuin multiplatform-pelit, jotka siistitään ja siloitellaan sopimaan kaikille markkinoille. Mitä en voi hyväksyä on vanhojen multiplatform-pelien muuttamista jonkin alustan tai palvelun yksinoikeuspeliksi. Näiden pelisarjojen tulisi jatkossakin pysyä kaikilla niillä platformeilla, joille ne on aiemminkin ilmestyneet, totesi GrumpyOldMan.

– Helppo vastata, että pelkästään negatiivisena. Ei asia toki ihan niin mustavalkoinen ole kokonaisuutena. Esimerkkinä Nintendon omat yksinoikeudet on välillä varsin kummallisia ja ilman Nintendon kummallisia ohjaimia ei niitä pelejä varmaan edes syntyisi. Tässä mielessä yksinoikeudet voivat viedä kehitystä eteenpäin. Toisaalta suurimman osan Nintendon pelejä voisi pelata myös muilla laitteilla. – – Sitten on se toinen isompi ongelma kuten Sony ja Microsoft. Yksinoikeudet ovat lähtökohtaisesti pelkästään huono valinta tuossa. Sony on varsinkin PS4 sukupolvena pystynyt kasvattamaan markkina-asemansa liian suureksi. Yksinoikeudet ihan tuosta syystä rupeavat yhä enemmän valumaan Sonyn laariin, myös muuten kuin Sonyn omista studioista. Tämä lisää entisestään kilpailun vääristymistä. Ainut keino vastata tähän vääristymään on toisella osapuolella hankkia enemmän studioita ja enemmän yksinoikeuksia, sanaili Paladin777.

Lisää luettavaa