Maailman terveysjärjestö WHO hyväksyi videopeliriippuvuuden kansainväliseen tautiluokitusjärjestelmään – pelialan edustajat pyytävät uudelleenharkintaa / Uutiset / pelaaja.fi

Maailman terveysjärjestö WHO hyväksyi videopeliriippuvuuden kansainväliseen tautiluokitusjärjestelmään – pelialan edustajat pyytävät uudelleenharkintaa

26.05.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
15

Maailman terveysjärjestö WHO on päättänyt ottaa virallisesti käytöön uuden ICD-11-version kansainvälisestä tautiluokitusjärjestelmästään. Pelien ja pelaamisen kannalta päätös on huomattava siitä, että ensimmäistä kertaa videopeliriippuvuus on luokiteltu mukaan järjestelmään.

ICD-11:ssä "pelaamishäiriö" on listattu uhkapeliriippuvuuden rinnalle ja kuvailtu hyvin samaan tapaan sen kanssa. WHO:n mukaan videopeliriippuvuus ilmenee varsinkin käytöksessä, jossa pelaaminen ottaa kasvavissa määrin etusijaa elämässä, vaikka sillä olisi negatiivisia vaikutuksia esimerkiksi perhe-elämään, koulutukseen, työhön tai muihin keskeisiin elämän toiminnallisiin osa-alueisiin.

Päätös on otettu pelialalla vastaan huolestunein tuntein. Joukko alan kattojärjestöjä ympäri maailman julkaisi lauantaina yhteisen lausunnon, jossa se on pyytänyt WHO:ta harkitsemaan uudelleen videopeliriippuvuuden luokitusta. 

– WHO on arvostettu organisaatio ja sen ohjeistuksen tulee perustua säännöllisiin, kattaviin ja avoimiin arvioihin, joita riippumattomat asiantuntijat tukevat. "Pelaamishäiriö" ei perustu riittävän vankkoihin todisteisiin oikeuttaakseen paikkansa eräässä WHO:n kaikkein tärkeimmässä normatiivisessa työkalussa, lausunnossa kerrotaan.

Huolta luokittelussa on nostanut aina mielenterveysasiantuntioissa asti se, videopeliriippuvuudesta puhuminen voi häiritä sen alla kytevien syvempien ongelmien käsittelyä. Monille pelaaminen voi olla esimerkiksi selviytymismekanismi masennusta ja ahdistusta vastaan. WHO:n tautiluokitusta onkin tällä saralla kuvailtu hätiköidyksi ja sen on todettu vaativan lisää tutkimustyötä tuekseen.

Virallisesti käyttöön ICD-11:n on määrä tulla tammikuussa 2022.

Lähde: WHOESA, ICD-11, Polygon, Journal of Behavioral Addictions

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu

Hienoa.
Videopeliriipuvuus on oikea asia mutta jos pelaaminen on eskapismia sitä ei saa sekoittaa siihen oikeaan vaivaan.
Luulen että tulemme näkemään diagnooseja "videopeliriippuvuus" vaikka henkilö pelaa, eskapismia, autismia, masennusta, itsetuhoisuutta, yksinäisyyttä jne. jne. ja oikea ongelma jätetään huomiotta.
Älkää herranjumala menkö kallonkutistajalle ellei elämä ole kyseessä, sehän on jo moneen kertaan todistettu ettei niiden mukaan kukaan ole täysijärkinen

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

Mikähän WHO:lla on ollut tämänkin taustalla? Luulisi, että WHO on yksi eniten harkintakykyä harjoittavasta organisaatiosta ja tämä tuntuu niin väkisin väännetyltä kuin olla ja voi. Lieneekö tässäkin taustalla taas lääkefirmojen kanssa tehty "yhteistyö" millä saadaan tungettua lisää nappia ihmisten kitusiin. Ei ole meinaan ensimmäinen kerta kun WHO ja Big Pharma ovat lietsoneet paniikkia millä saadaan myytyä rokotteita.

http://naturalsociety.com/world-health-organization-suspect-huge-flu-pandemic-scam/

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu

Olen nihilisti joka uskoo ainoastaan ihmisen itsekkyyteen ja ahneuteen että ottakaa komenttini sen mukaan.

Käyttäjän mantelirapu kuva
mantelirapu

Kyllä minusta peliriippuvuus voi olla vakava tila, joka vaatii puuttumista. Kyllä huumeisiin ja uhkapeleihinkin paetaan yleensä kamalaksi koettua arkea, mistä sitten kehkeytyy riippuvuus. Jotain Suomen super nannyä joskus vilkaisin ja kauhulla katselin miten lapset alkoivat itkuraivota kun pistettiin pelit poikki, ja koko vapaa-aika kului pelaamiseen aamusta iltaan, itse asiassa haittasi nukkumistakin.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ensin olin että "joo, totta kai se voi olla riippuvuus ja kuuluu tuonne" mutta sitten kun luin/muistin että pelaaminen voi olla tosiaan myös seuraus eikä syy, niin voi siinä mahdollisesti ollakin jotain tarkennettavaa. Tai ainakin siinä, kuka luokitellaan riippuvaiseksi ja hoidetaanko oikeasti sitä syytä vai mennäänkö tekemään asia vain pahemmaksi viemällä niitä viimeisiä hyviä asioita jonkun elämästä. Tietenkin se seurauskin voi muuttua myös riippuvuudeksi, jolloin sekin pitää jossain vaiheessa saada hallintaan.

Lainaus mantelirapu

Jotain Suomen super nannyä joskus vilkaisin ja kauhulla katselin miten lapset alkoivat itkuraivota kun pistettiin pelit poikki, ja koko vapaa-aika kului pelaamiseen aamusta iltaan, itse asiassa haittasi nukkumistakin.

Ei ne itkupotkuraivarit välttämättä mikään pelaamiseen liittyvä erikoisuus ole vaan joka asia, joka ei mene lapsen mielen mukaan, päättyy raivareihin. Toki liikaa pelaamistakin voi lapsella myös olla mutta ei se, että tulee raivarit pelin lopettamisesta tarkoita vielä samaa kuin riippuvuus. Sitten aika moni lapsi olisi riippuvainen karkeista, leluista, kotiin jäämisestä tarhan/koulun/tms sijaan, eri ruuasta kuin mitä on tarjolla, siitä vanhemmasta, jonka nukutusvuoro juuri nyt ei ole, jne.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Noh, tästäkin tulee vähän sellainen fiilis, että tämä on vaan taas yksi uusi tapa, jolla ihmisille voidaan diagnoisoida ongelmia ja eiköhän kohta joku lääkeyhtiö keksi tähänkin "vaivaan" lääkkeen, jota syö pian 50% jenkkien nuorisosta.

Tässä on myös absurdia se, että itsessäänhän peliriippuvuus ei ole sen haitallisempaa, kuin mikä tahansa eristäytyminen yhteiskunnasta. Jos lojut päivät pitkät tv:n ääressä, niin olet todennäköisesti pian vielä pahemmassa jamassa kuin pelien kanssa.

Uhkapeliriippuvuus, alkoholismi ja huumeriippuvuus ovat itsessään ihmiselle tuhoisia "harrastuksia". Ensimmäinen tuhoaa talouden ja kaksi viimeistä sen lisäksi vielä terveydenkin. Tautiluokitus on siis perusteltua. "Tavallinen" peliriippuvuus on kuitenkin aika erikoinen lisäys tämän joukon jatkoksi.

Käyttäjän Kille kuva
Kille

Jos tämä on kerta nyt virallista, niin kuinkahan pitkän saikun maksimissaan saisi? "Nyt ei pysty, ei kykene. Suomi voitti just maailmanmestaruuden ja jätkät pelaa nyt koko kesän Fortnitee. Mun pitäisi saada mielellään 3kk lepoa, että olisin yhtä hyvä loppukesästä"

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Voi hyvää päivää taas.

Käyttäjän Tunna kuva
Tunna

Virallisesti käyttöön ICD-11:n on määrä tulla tammikuussa 2022.

Oho! Eläkeikä tulikin etuajassa. Työkyvyttömyyseläke ja kuntoutustuet odottavat!
IMAGE(https://66.media.tumblr.com/8408f9f8c922ade548b040389d2d8e67/tumblr_pe5l1ve8zV1qecvpeo1_400.gif)