Maailman terveysjärjestö WHO valmistautuu tunnustamaan videopeliriippuvuuden / Uutiset / pelaaja.fi

Maailman terveysjärjestö WHO valmistautuu tunnustamaan videopeliriippuvuuden

31.12.2017 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
9

Maailman terveysjärjestö WHO on lisäämässä videopeliriippuvuutta osaksi kansainvälistä tautiluokitusjärjestelmäänsä.

Lyhyesti myös ICD:nä tunnettu luokitusjärjestelmä on saamassa ensi vuonna kokonaan uuden ICD-11-version, jonka myötä peliriippuvuus vaikuttaisi pääsevän mukaan ensimmäistä kertaa. ICD-11:n uudessa beta-luonnoksessa peliriippuvuus on liitetty vastaavaan kategoriaan yhdessä uhkapeli-, huume- sekä alkoholiriippuvuuden kaltaisten häiriöiden kanssa. Siinä se luokitellaan ilmiöksi, jossa pelaaminen ottaa negatiivisen yliotteen ihmisen muusta elämästä.

Kokonaisuudessaan luokittelun voi lukea englanniksi tästä.

Polygon-sivustolle antamassaan lausunnossa WHO-koordinoijana toimiva tohtori Vladimir Poznyak kertoo, että peliriippuvuus on huomioitu eri maista saatavilla olleiden tieteellisten todisteiden ja tutkimusten pohjalta. Hänen mukaansa WHO:ta ei ole näin ollen siis esimerkiksi poliittisesti painostettu peliriippuvuuden käsittelyyn.

Nykyisellään käytössä oleva ICD-10 valmistui  alunperin vuonna 1992. Sitä on kuitenkin myös päivitelty vuosien mittaan uusilla painoksilla.

Lähde: Polygon

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän taistelujake kuva
taistelujake

Tarkoittaako tämä siis sitä että nämä "peliriippuvaiset" käyvät samoissa niin sanotuissa ringeissä juurikin näiden huume, alkoholi ja uhkapelaajien kanssa. Veikkaan että jos näin käy niin peliriippuvaiset ovat mahdollisesti altistumassa juurikin näille muille haitta tekijöille. Tiedän parikin tapausta missä alkoholi riippuvaiset (tuttavat en sano kaverit koska sitä he eivät ole) ovat käyneet näissä "hoitavissa" jaetaan kokemuksia ringeissä. Sanotaan vaikka niin että seura tekee kaltaisekseen.

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Olen riippuvainen mutta mitä muuta tekisin kuin pelaisin hyviä peliä ;)

Käyttäjän Brutal1ty kuva
Brutal1ty

Hmmm, pistää miettimään että auttaako tämä mahdollisesti tulevaisuudessa Loot Box:eja vastaan taistelussa?

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Moista ei ole olemassakaan.

Käyttäjän laurihon kuva
laurihon

Ihan jokaisella ihmisellä on jonkinlainen riippuvuus. Yhä useammalla se on SOME, minulla se on pelit. Jos luopuisin peleistä voisihan sitä alkaa käyttää huumeita, eikö?

Käyttäjän Hepii89 kuva
Hepii89

Mitä jos tunnustettais että kaikkeen mikå on kivaa voi jäädä koukkuun tai kaikesta mistä tykkää, koukkuun voi jäädä jokaikisestä asiasta mikä saa aivot tuottamaan mielihyvää. Mäki oon ollu datoihin asioihin koukussa, myös pelaamiseen.

Käyttäjän OsKu kuva
OsKu
Lainaus snaketus

Moista ei ole olemassakaan.

Entäs sitten esim. nuo aasialaiset, jotka kuolevat tuonne pelikahviloihinsa?

Tunnustan itsekin, että olen riippuvainen esim. netin käytöstä. Vaikeaa olisi olla ilman sitä jos olisi pakko. Viimeksi olen ollut vuosia sitten kun olin mökillä ilman mitään laitteita. Pelaamatta pystyn olemaan välillä viikkojakin ilman, että pahaa tekee ja sitten saatan pelata vaikka monena päivänä putkeen.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac
Lainaus snaketus

Moista ei ole olemassakaan.

Monet aasialaiset - varsinkin kiinalaiset sekä korealaiset - olisivat hyvin eri mieltä asiasta.

Ainakin Kiinaan on rakennettu jopa vieroituslaitoksia peliriippuvaisten hoitoon. Yle näytti sellaisesta aikoinaan dokumentinkin. Siellä hoitolassa oli kova kuri ja jossain määrin se "vieroitus" oli todellisuudessa aikamoista aivopesua. Sarjassamme nuorille kiinalaismiehille näytettiin taululta eka piirrustusta "normaaleista aivoista" ja sitten "piirrustusta pelaajien aivoista" ( = onneton herneen kokonen pallero kallon sisällä). Se touhu oli paikoitellen vähän surkuhupaisaa.

Itse en todellakaan usko semmoista, että videopelit eivät muka voisi aiheuttaa riippuvuutta siinä missä esim. päihteet, uhkapelit, seksi tai ihan vaan perus ruoka. Mutta perimmäinen syy sille, miksi just vaikkapa Kiinassa tai Koreassa porukkaa pahimmillaan KUOLEE älyttömiin pelimaratoneihin, on siinä heidän armottomassa suorituskulttuurissaan. Töitä pitää tehdä aivan saatanasti ja oma onnellisuus sekä hyvinvointi ovat toissijaisia yhteiskunnan edun rinnalla. Japanissakin on jopa oma termi niille ihmisille, jotka ovat joko kuolleet työuupumukseen tai sitten tappaneet itsensä burnoutin takia... Ja sitten tuota ilmiötä vielä kehdataan romantisoida, ikään kuin nämä töidensä tapattamat ihmiset olisivat jotain helvetin sotasankareita :/.

Joten Aasiassa ainakin osalla tuo peliriippuvuus juontaa juurensa yhteiskunnan ankariin vaatimuksiin, jota varsinkin vähemmän sosiaaliset ihmiset pakenevat MMO-pelien maailmaan. Mutta osataan sitä muuallakin: katsoin kerran youtubesta videon (tais olla extra creditsillä), jossa joku länsimaalainen mies kertoi omista kokemuksistaan peliriippuvuuden kourissa.

Monestihan riippuvuuksilla joko paetaan oman elämän ongelmia tai pyritään turruttamaan omia tuntemuksia kuten vaikka ahdistusta tai masennusta. Ja kuten sanottua, antisosiaaliset tai ujot ihmiset voivat helpommin olla yhteydessä muihin ihmisiin pelien kautta, kun heitä ei tarvitse tavata kasvokkain eikä tilannetta tarvi siten jännittää samalla lailla kuin oikeassa elämässä. Riippuvuuteen voi toki päätyä muutenkin, vaikkapa joku ns. perusterve ihminen (varsinkin kun päihteet ovat kyseessä), mutta monesti taustalla on muitakin ongelmia.

Eskapismi ei itsessään ole väärin, kunhan sitä tekee kohtuudella. Ei ole myöskään väärin tehdä jotain mielekästä silloin, kun elämä potkii päähän tai kenkä puristaa, kunhan peleistä ei muodostu turvariepua oman elämänsä kohtaamiseen. Jos arjen hallinta, työt/opiskelu sekä sosiaalinen elämä eivät kärsi, niin jopa ne tuntikausia kestävät pelimaratonitkin ovat aina välillä ok. Aasian maissa tosin olisi hyvä höllentää sitä pipoa nykyisestä - vois ihmisten hyvinvointi parantua ja hikikomoritkin kömpiä ulos huoneistaan, jos ihmisille annettaisiin enemmän tilaa hengittää.

Summa summarum, minua ei siis haittaa, että peliriippuvuus ristitään ihan virallisesti taudiksi. Sitähän kaikki elämää nakertavat riippuvuudet ovat - tauteja. Mutta kuten muutkin täällä ovat sanoneet, se millä lailla sitä riippuvuutta meinataan HOITAA, siihen kiinnittäisin itsekin huomiota. Olisi näet aika surullista, jos tuo kiinalaisten suosima nollatoleranssi-linja pääsisi yleistymään. Joillakin ihmisillä se toki voi olla ihan tarpeen, mutta kuten sanottua, monesti se pohjimmainen syy on jossain ihan muualla kuin peleissä itsessään.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus snaketus

Moista ei ole olemassakaan.

Jos luit tuon englanninkielisen määritelmän, niin siellähän peliriippuvuus määritellään tiivistettynä seuraavasti:

1. heikentynyt kontrolli pelaamisen suhteen
2. pelaaminen ottaa enenevässä määrin etusijaa elämässä
3. pelaaminen jatkuu samanlaisena tai jopa aktiivisempana negatiivisista seurauksista huolimatta

Jos siis vain tavanmukaisesti pelaa monta tuntia päivässä, niin se ei tuon määritelmän mukaan ole mitään riippuvuutta. Riippuvuutta on muun muassa se, että vakavista terveydellisistä hälytysmerkeistä huolimatta jatkat pelaamista. Näitä tapauksiahan on tuolla Aasian maalla nähty, että porukka vain pelaa itsenä hengiltä.

Mutta tietenkin aina on asiallista kommentoida ennen kuin selvittää mitä ylipäätään kommentoi.