Mitä mieltä sinä olet... Alien: Isolationista ja The Evil Withinista? / Uutiset / pelaaja.fi

Mitä mieltä sinä olet... Alien: Isolationista ja The Evil Withinista?

19.10.2014 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
22

Päivät pimenevät kovaa vauhtia, joten nyt jos koskaan on jälleen mitä mainioin hetki uppoutua kauhupelien pariin. Osuvasti menneen parin viikon aikana markkinoille onkin saapunut kaksi suuremman luokan kauhugenren edustajaa, jotka molemmat ottavat myös vielä varsin omanlaisensa lähetysmistavan kauhun käsittelyyn.

Pelithän ovat Alien: Isolation ja The Evil Within.

Segan julkaisema Alien: Isolation on Ridley Scottin legendaarisen Alien - kahdeksas matkustaja -elokuvan inspiroima kauhuseikkailu. Pelissä ei siis napata pulssikivääriä kainaloon ja lähdetä lahtaamaan tuhatmäärin ilkeitä avaruuden kansalaisia, vaan sen sijaan suurimman uhkan pelaajalle muodostaa yksi käytännössä kuolematon xenomorph-hirviö. Merkittävä osa pelaamisesta koostuukin näin ollen hiippailusta sekä piileskelystä, ja vaikka aseita pelaajille myös annetaan, on ne tarkoitettu enemmän hämäys- kuin tappotarkoitukseen.

Mielenkiintoisen lisäpiirteen Alien: Isolationiin tuo myös sen kehittäjä. Pelin on luonut brittiläinen pelitalo Creative Assembly, joka tunnetaan aivan muusta kuin kauhupeleistä. Pitkin viimeisimpiä vuosia yhtiöltä on totuttu saamaan lähinnä vain Total War -strategiapelejä ja ennen niitä yhtiön työt painottuivat lähinnä urheilunimikkeisiin.

The Evil Within on vuorostaan japanilaisen Tango Gameworksin debyyttipeli, jota on ollut ohjaamassa itse kehittäjälegenda Shinji Mikami. Peli onkin ollut Mikamille eräänlainen paluu juurille, sillä onhan mies ollut luomassa alkuperäistä Resident Eviliä.

The Evil Within luottaakin vahvasti Resident Evil 4:ltä mallia ottavaan toimintaan, mutta vie sitä samalla hieman toisenlaiseen suuntaan. Resident Evil 4:ään nähden The Evil Within pyrkii olemaan nyt selvästi enemmän nimenomaan selviytymiskauhuun painottuva kokemus, mikä on nähtävissä niin pelin vähäisessä ammustarjonnassa kuin ajoittaisissa hiippailu- ja piiloutumisosioissakin. Ympäristöissä ja vihollisissakin karuus on viety tällä kertaa uudelle tasolle.

Sekä Alien: Isolation että The Evil Within ovat onnistuneet jakamaan arvostelijoiden mielipiteitä maailmalla paikoin jopa varsin vahvasti. Arvosanoja koostavalla Metacritic-sivustolla Alien: Isolationin PlayStation 4 -versio on kirjoitushetkellä eniten arvosteluja kerännyt pelin versio ja sen pistekeskiarvo on parhaillaan 78. Myös The Evil Withinin PlayStation 4 -versio on pelin arvioidun versio ja sen pistearvo liikkuu 76 pisteen tietämillä. Molempien tuotoksien arvosanat kulkevat noin 50 ja 90 pisteen välillä, mutta pääpaino on pysynyt vielä 75 pisteen paremmalla puolella. 

The Evil Withinin pc-versioon liittyen sopinee vielä myös huomioida, että pelin optimointia on kritisoitu maailmalla jonkin verran. Pelin tekninen puoli on muutenkin ollut eräs sen kritisoiduimpia osa-alueita.

Koska jo useamman päivän ajan molemmat peleistä ovat olleet kuitenkin myös kuluttajienkin pelattavissa, kiinnostaisikin meitä seuraavaksi tietää, mitä te olette olleet mieltä uutukaisista.

Kirjoita omat kommenttisi ja arvostelusi alla olevaan kommenttikenttään. Alien: Isolationiin liittyen Pelaajalehti.comin boardeilta löytyy myös pelille oma keskusteluketju.

Etkö ole Pelaajalehti.comin käyttäjä? Rekisteröidy täällä!

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu

The Evil Within piti käydä noutamassa ihan jo vain Mikamin takia. Alun tönkkö hiippailu oli karmea tapa lyödä peli käyntiin, mutta kun kolmos-chapterissa sai jo vähän vapautta liikkua, tutkia ja tutustua vihollisiin, niin aloin pelille lämmetä.

Saas nähdä, miten homma pysyy kasassa.

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic

Alien: Isolation on jännittävin peli, jota olen vuosiin pelannut. Creative Assembly on onnistunut kaikilla osa-alueilla: grafiikka on huippuluokkaa äänisuunnittelusta puhumattakaan. Koko paketti huokuu aitoa Alien-tunnelmaa.

Käyttäjän Oskulock kuva
Oskulock

Toinen on hyvä peli huonolla PC porttauksella ja toinen tylsä kävelysimulaatio hyvällä porttauksella. Pelaan siis mieluummin Mordoria. :D

Käyttäjän Virttis kuva
Virttis
Lainaus käyttäjältä Oskulock

Toinen on hyvä peli huonolla PC porttauksella ja toinen tylsä kävelysimulaatio hyvällä porttauksella. Pelaan siis mieluummin Mordoria.

Alien Isolation ei todellakaan ole tylsä. Et ilmeisesti ole peliä kokeillut? Oon 2 tuntia peliä vasta pelannut ja se onnistui luomaan sellaisen kuumotuksen jo ennen itse alienin näyttäytymistä ja sitten kun se xenomorphi viimein suvaitsi näyttäytyä niin voi juma... En ole sitten Fear 1:sen jälkeen jännittänyt näin paljon pelatessani.

Kuten Kornholic jo mainitsi, Alien onnistuu kaikilla osa-alueilla. Katsoin ennen pelaamista Alienin ja sama tunnelma oltiin saatu tähän peliin. Voin jo nyt sanoa, että aivan mainio peli.

Edit: Evil Within-pc porttaus on kuulemma sellaista kuraa, joten siihen en tule koskemaan.

Käyttäjän SCORPIO kuva
SCORPIO

En tajua mitä täällä valitetaan pc-porttauksesta... itsellä ei yllä "suositeltu"-kokoonpanolle ja silti pyörii max-graffoilla ja ei kertaakaan ole laginut tai muutakaan. Näyttääkin vielä niin pirun hyvältä.

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi

Evil Withinin pisti kivasti survival horrorin nokkimisjärjestyksen uusiksi, tervemenoa Resident Evilit ja Silent Hillit. Ensimmäisen kerran kyseisessä genressä oikeasti joutuu koko ajan miettimään ammusten perään, jokainen pati ja tulitikku on tärkeä ja usein pakoon pötkiminen on ainoa järkevä vaihtoehto. Myös lääkeruiskut on erittäin harvassa ja nekin on säästettävä pahemman hetken varalle, koska et milloinkaan voi tietää mitä edessä päin odottaa. Ikäviä yllätyksiä heitetään jatkuvalla syötöllä naamalle, harvoin saa olla täysin rauhassa ilman vainoharhan tunnetta tai pelkoa perseessä mitä seuraavan oven takana odottaa. RE3:n Nemesiksen jahtaus kohtaukset on pientä sen rinnalla mitä Evil Within heittää monesti eteesi, ehkä pelimaailman häiriintyneimpiä mörköjä pelistä löytyy useampi kuin uskotkaan. Jos vaikka the Outlastin keskinkertainen pakoon pötkiminen pistää paikat tärisemään, niin odota vain kuin tapaat Evil Withinin "tukka-hirviön" ja kumppanit.

Paikoillaan pysymällä energia palautuu juuri sen verran että melkein jokainen osuma on välitön kuolema, jos sattuu käymään tuuri ja selviää hengissä, niin tuon minimi health-rajan alittuessa sprinttaus ei enää onnistu. Sprinttauksenkin perään joutuu katsomaan, kun se syö stamina mittaria ja kun stamina on nollassa, edessä voi olla erittäin usein kohtalokas hengähdystauko puolustuskyvyttömänä. Pelissä on myös vielä ruiskujakin harvinaisempia "täyslääkintä" pakkauksia, jotka pistää hahmon pään vähäksi aikaa sen verran tokkuraan ettei niitäkään voi käyttää joka tilanteessa turvallisesti.

Tullut kuoltua pelissä lukemattomia kertoja, myös ne kaikkein pienimmätkin uhat ovat tappavia, peli ei myöskään pidä kädestä kiinni juuri nimeksikään, vaan itse joutuu tutkimaan ja tesmimään mikä tehoaa mihinkin ja minne mennä. Rivi vastustajissakin löytyy paljon vaihtelua ja pomo taisteluissa/pakoon pötkimisissä on koko ajan kuumotus päällä, sillä harvassa on pomot jotka eivät yhdellä osumalla pistä päähenkilöä lihoiksi erittäin brutaaleilla tavoilla.

Pituuttakin löytyy kiitettävästi, aikaa itsellä mennyt 18h ja 3-4 chapteria taitaa olla vielä jäljellä. Tosin itse nuohoan kaikki kulmat ja se myös palkitaan, aivolimalla jolla voi kasvattaa/parantaa aseita, taitojaan ja taskujaan. Aivomönjän lisäksi myös avaimia ja kartan paloja kerätään maastosta. Avaimilla avataan "turvapaikassa" lokeroita joista saa milloin mitäkin, kartan paloista en tiedä onko niistä mitään hyötyä.

Tarina on tunnelmaltaan hyvin Silent Hill tyylinen ja löydettävät tekstin pätkät avaa kivasti taustoja, josta itse pidän ja miljööt myös vaihtuu erittäin kiitettävästi laidasta laitaan ja valoisasta pimeään.

Eipä nyt tähän hätään keksi mitään negatiivista pelistä, pelkästään positiiviset on ajatukset peliä kohtaan(mitä nyt muutaman kerran tekoäly on ollut mielestäni epäreilu, jonka ansiosta henki on lähtenyt). Ei olisi uskonut miten kovaa tämä iski itselle, kovemmin kuin Resident Evil 2:nen ja nelonen aikoinaan. Olisin melko varmasti paskonut housuuni, jos olisin tätä pelannut saman ikäisenä kuin tutustuin Resident Evil-sarjaan(ala-aste). Onneksi olen nykyään iso ja rohkea, jotta pystyn tästä pelistä nyt nauttimaan.

Kaikkien kannattaa peliä tesmata jotka ovat vanhoista Resident Evileistä pitäneet ja siitä oikeasta survival horrorista jota ne aikoinaan edusti. Loppuun naurahdus kaikille, jotka tämän pelin tuomitsi trailerien perusteella Resident Evil 4-6 kaltaiseksi räiskinnäksi. Miten voikaan ihminen niin syvälle metsään mennäkkin.

(Ja se Survival kannattaa pistää vaikeusasteeksi, jos haluaa saada sen oikean pelielämyksen, läpäistyään sen aukeaa vielä kovempia vaikeusasteita ja extra sälää. Ei muuta kuin Dark Souls tyyliin: Prepare To Die.)

Tosiaan Xone-versio kyseessä ja samaa laatua mitä muutkin next-genit eli alle maagisen 60fps mutta silti pelattava, toisin kuin ilmeisesti jälleen kerran huonosti optimoitu PC-versio.

Käyttäjän peelopuu kuva
peelopuu

@Virttis Pelleilet varmasti? Aika bossia tulla sanomaa Oskulockille, että hidastempoinen, isolta osin vain odottelemiseen ja piiloutumiseen luottava hiippailupeli ei voi mitenkään olla toisen mielestä tylsä. Eli itse pidät kuumottavasta tunnelmasta paljon joten ne ketkä eivät pidä siitä ovat väärässä.
Oikeesti -_-...

Evil Withiniä kokeilen kohta, mutta Alien isolation ei ole saanut minua kiinnostumaan lukemattomien gameplay -videoiden katsomisesta huolimatta.

Käyttäjän Virttis kuva
Virttis
Lainaus käyttäjältä peelopuu

@Virttis Pelleilet varmasti? Aika bossia tulla sanomaa Oskulockille, että hidastempoinen, isolta osin vain odottelemiseen ja piiloutumiseen luottava hiippailupeli ei voi mitenkään olla toisen mielestä tylsä. Eli itse pidät kuumottavasta tunnelmasta paljon joten ne ketkä eivät pidä siitä ovat väärässä.
Oikeesti -_-...

Evil Withiniä kokeilen kohta, mutta Alien isolation ei ole saanut minua kiinnostumaan lukemattomien gameplay -videoiden katsomisesta huolimatta.

En pelleile, se on mielipiteeni ja seison sen takana, koska olen Boss.

Käyttäjän peelopuu kuva
peelopuu

@Virttis Ai mikä on mielipiteesi? Että Oskulock:issa on jotain vikaa, koska hän ei ole sinä?

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu

No niin, jäitä hattuun ja lopetetaan sen riidan haastamisen. Virttis antoi oman mielipiteensä pelistä ja koetti samalla onkia Oskulockilta vähän perusteluja tylsyysväitteeseen. Ei siinä kummempaa.

Jatketaan aiheesta.

-Riepu, moderaattori