Mitä mieltä sinä olet... Destinystä? / Uutiset / pelaaja.fi

Mitä mieltä sinä olet... Destinystä?

13.09.2014 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
35

Huhtikuussa 2010 tapahtui jotakin odottamatonta. Halo-sarjan luoja Bungie ilmoitti jättävänsä sekä maineikkaan sarjansa että yhteistyön Microsoftin kanssa taakseen ja lyövänsä hynttyyt yhteen Activisionin kanssa kymmenen vuoden ajaksi. Halo jäi tunnetusti Microsoftin omistukseen, joten jotakin uutta oli tiedossa. Jo tuolloin käynnistyivät huhut MMO-räiskinnästä.

Pitkään kestäneiden spekulaatioiden, huhumyllyn ja projektista vuotaneiden tietojen myötä on vaikeaa uskoa, että Destiny esiteltiin ensimmäisen kerran virallisesti vasta viime vuoden helmikuussa. Tuolloin alustoiksi ilmoitettiin PlayStation 3 ja Xbox 360, mutta uuden sukupolven myötä myös PlayStation 4 ja Xbox One astuivat kuvioihin.

Sen jälkeen Destinyä on rummutettu lähestulkoon kaikkialla, aina viime ja tämän vuoden E3- ja Gamescom-messuja myöten. Kuluneella viikolla pitkä odotus saatiin päätökseen, kun Destiny sai maailmanlaajuisen julkaisunsa tiistaina, minkä kunniaksi myös Pelaajan väki innostui  tekemään kolmiosaisen videosarjan, jossa esittelimme yksityiskohtia pelin betatesteistä.

Julkaisu onkin ensimmäisten tietojen perusteella ollut menestys. Activisionin Eric Hirshberg on jo ehtinyt kommentoida Destinyn olevan suurin uuden pelisarjan julkaisu peliteollisuuden historiassa.

Vaikka peli on jo ulkona, arvosteluja ei totuttuun tapaan nähty aivan julkaisun yhteydessä, koska pelipalvelimet avattiin myös medialle vasta pelin virallisen julkaisun yhteydessä. Koska pelin rakenne lainaa tyylillisesti MMO-peleiltä, arvion tekemiseen kuluu myös hieman enemmän aikaa. Tästä syystä Pelaajan syväluotaavan arvostelun Destinystä voi lukea Pelaaja-lehdestä 145, joka julkaistaan lokakuun ensimmäisenä perjantaina.

Pelimedian arvostelujen keskiarvoa mittaavissa verkkopalveluissa on sentään listattu jo jokusia Destiny-arvosteluja. Metacriticiin on kirjoitushetkellä saatu listattua vain kourallinen Destinyn PlayStation 4 -version arvosteluja, joiden keskiarvo on tällä hetkellä 75 pistettä sadasta. Myös Gamerankings-sivustolta löytyy kirjoitushetkellä vain hieman yli kymmenen PS4-arvostelun keskiarvo, joka on 76,45 prosenttia.

Destinyä on nyt ehditty pelaamaan noin viitisen päivää, joten haluammekin kuulla sinun mielipiteesi. Onko Bungien neljän vuoden työ tuottanut toivotunlaisia tuloksia? Olisiko studion pitänyt pysyä Halon parissa? Iskeekö pelin MMO-henkinen luonne?

Kirjoita omat kommenttisi ja arvostelusi joko alla olevassa uutiskommenteissa tai Pelaajalehti.comin boardeilla omassa Destiny-ketjussa.

Etkö ole Pelaajalehti.comin käyttäjä? Rekisteröidy täällä!

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Jiguzo Pazuru kuva
Jiguzo Pazuru

Destiny on hyvä peli mielestäni ... Onhan pelissä puutteensa ja paljon samoissa mestoissa ravaamista mutta näin 17 leville päästyä ei vielä ole itseäni ärsyttämään saaneet. End gamea odotan kovasti kun kaverini on jo päässyt sinne asti ja juuri bladedancen saaneena odotan pvpltä nyt enemmän. Lataus ajat voisi olla lyhenpiä mutta kerkeepähän mättöö hakee aina ennen uuden pelin alkua. Halo pelejä pelanneena (ja rakastaneena) tykkään pelin scifi teemasta ja vihujen tyylistä (vex goblinit näyttää ihan cyloneilta !!) suosittelen kyllä kaikkia testaamaan peliä, mutta aika näyttää tuodaanko pelille tarpeeksi lisäsisältöä (RAIDIT!!) ja suurentavatko esim fireteamin kokoa. Jään odottamaan peliltä vielä paljon.

Käyttäjän Atomi kuva
Atomi

Ei ole ollut mitään kiinnostusta kyseiseen peliin ja olen ihmetellyt tätä valtavaa hypeä. En oikeastaan tiedä pelistä yhtään mitään. Nyt julkaisun jälkeen olen katsellut gameplayta pleikkarin live from playstationista ja näyttäähän se ihan mielenkiintoiselta. Ostoon menee kuitenkin kun hinta on kohdallaan (20-30e)

Käyttäjän SomethingGrand kuva
SomethingGrand

Loistava peli mielestäni, varsin viihdyttävä peli etenkin kavereiden kanssa.

Käyttäjän ZaleraFF kuva
ZaleraFF

Jo Beta oli niin tylsä ja itseään toistava, että päätin vain jättää kokonaan väliin. Myös nähdyt pelipätkät ei ollut yhtään innostavia. Onneksi en koskaan päässyt mukaan hypejunaan.

Käyttäjän frozen kuva
frozen

clan toiminalle ei ole mitään käyttöä pelissä ja ja itse peli on kyllä niin tylsää puurtamista että ei mitään järkeä

Käyttäjän Lordo kuva
Lordo

Kommentoinkin tätä tuolla toisessa uutisessa. Tässä lainaus itse mestarilta eli minulta.

Lainaus

Tottahan tämä on, että moni Bungie fani pelin ostaa heti, mutta itselläni kävi taas aivan toisin. En aluksi ollut innoissani yhtään kyseisestä pelistä ihan vain Bungien takia. Oni oli ihan ok, mutta Halot olivat mielestäni täyttä ripulia, joten ymmärrettävästi odotukset eivät olleet aluksi korkealla Destinyä kohtaan. Päätin antaa betalle mahdollisuuden ja kokeilin Destinyä ja julkaisupäivänähän kyseinen peli oli pakko hommata. Beta kolahti itseeni niin lujaa, että huhhuh ja julkaisuversio ei muuttanut tätä mitenkään. Nyt 15 tuntia nauttineena vieläkin jaksaa.

Pääsin myös tuon kommentin jälkeen pelaamaan parin kaverin kanssa peliä Fireteamissa ja peli antoi aivan uusia hyviä ulottuvuuksia. Kavereiden kanssa kaikki on mukavampaa. :)

Käyttäjän Vngames00 kuva
Vngames00

mulla ei itellä oo vielä tota pelii mut kyl se ihan hyvätä vaikuttaa et saatan kyl ostaakki sen

Käyttäjän CM761 kuva
CM761

Näin alkuun pitänee mainita, että jätin tarkoituksella lukematta ja katsomatta kaiken mahdollisen materiaalin pelistä, koska ei rehellisesti sanottuna kiinnostanut ihan hirveästi. Koska kyseessä on Bungien peli, päätin kuitenkin antaa sille reilun mahdollisuuden ja ostin sen tuohon äskettäin hankkimani PS4:n kylkeen. Alkuvaikutelmat ovat olleet lievästi sanottuna ristiriitaiset.

Destinyn tähänastiset arviot eivät ole olleet kovin imartelevia ja yhdynkin niihin suurimmilta osin. Tehtävät ovat saman toistoa, maailma pitkälti putkijuoksua ja tarinankerronta jopa huvittavan onnetonta. Tuohon voisin itse lisätä vielä oman ikivihan kohteeni, joka saa kääntymään monen hyvänkin pelin äärestä, eli turha monimutkaisuus. Kun pelissä pitää matkata planeetalta toiselle keräämässä samanlaisia tehtäviä kymmeneltä eri geneerisesti nimetyltä hahmolta, jotta saisi numeroyhdistelmillä nimettyjä aseita ja varusteita, on turhautuminen aika lähellä. Kuin peli olisi tarkoitettu vain tekijätiimin pelattavaksi. "Nouda Patrol Mission 3 Warlock-Bobilta Cityn Hangaarialueelta, niin saat häneltä AR538-aseen ja Forester 2.0-haarniskan." Onneksi Destiny pelastaa itsensä selkeillä waypointeilla ja esineiden yksinkertaisilla stateilla. Ja vaikka tiedän, että olen huono seuraamaan tarinoita, niin viiden tunnin pelailun jälkeen olen tietoinen tasan siitä kuka minä itse olen, ja että robottipallokaverini on Ghost.

Näistä (lukuisista) vioista huolimatta ensikosketukseni Destinyyn on ollut itse asiassa aika positiivinen. Pelissä on paljon asioita joista pidän, ja selkein niistä on pelattavuus. En oikeasti välitä vaikka tehtävät ovat itsensä toistoa, sillä minulla on niitä pelatessa erittäin hauskaa. Aseet tuntuvat oikeasti erilaisilta ja niissä on juuri sopivasti voiman tuntua. Plasmakivääri ei potki paljon, mutta tuntuu melko lussulta. Lempiaseeni, eli hand cannon -pistooli taas on kuin pieni räjähdys kädestäsi, ja jälki on sen mukaista. Siihen vielä päälle mehevä puukotusanimaatio, kranaatit, ponteva tuplahyppy ja vihollisten hyvä AI, niin minulla ainakin on hauskaa.

Olen tähän asti pelannut vain Maassa, ja vaikka alue koostuu paljolti tunneleista, on se silti yllättävän kutsuva. Kun kerran päätin poiketa annetulta reitiltä, ajauduin pitkään viemäristöä muistuttavaan tunneliin, jonka päästä löysin useamman uuden alueen, jotka tuntuivat mukavan erilaisilta aiempiin kokemiini verrattuna. Alueiden rakenne oli hieman tiiviimpi ja rakennetumpi, ja kovempitasoiset viholliset antoivat kovan vastuksen seikkailutahdolleni. Juuri tällaisten oma-aloitteisten kokemusten perusteella rakastun peleihin; ne antavan persoonallisen silauksen muuten valmiiksi määriteltyyn kokemukseen.

Ai niin, ja graafinen suunnittelu on myös aivan loistavaa. Karua sci-fi -meininkiä, mutta värejä ei ole pelätty käyttää ja ainakin PS4:llä valaistus ja muut efektit ovat upeita.

Näin lyhyen ajan jälkeen on hieman epäreilua antaa pelille arviota, mutta jos olisi pakko, antaisin pelin kokonaisuudelle 6 ja omalle viihtyvyydelleni 8 tai 9. Pelissä on paljon ongelmia, mutta se ei ole estänyt minua pitämästä hauskaa. Pääsen pian myös moninpelihupiin käsiksi, kun kaverini ostaa pelin. En malta odottaa etenkään kovempien bossien pieksemistä, jotka ovat olleet yksinkin pelatessa pelin kohokohtia.

Käyttäjän Ruby kuva
Ruby

Ei Bungien olisi välttämättä Halon kanssa tarvinnut pysyä, 343i tekee hyvää työtä. Mutta Destiny oli itselleni valtava pettymys loistavien Halojen jälkeen. Räiskintä ja oikeastaan kaikki muukin toimii loistavasti, mutta kyllä siitä uupuu tietynlainen henki. Ja kilpailullinen moninpeli oli se kaikista isoin pettymys.

Käyttäjän Jabba Tha Hutti kuva
Jabba Tha Hutti

Mieluusti pelaisin menemään, mutta en ole alun 2,5h riipasun jälkeen saanut puhdasta tuntia pelattua ilman katkeamista. Rasittavaa.