Näillä eväin The Crew lähtee ajopelikilpaan – ennakkossa avoimen maailman kaahailu!

The Crew on kunnianhimoinen autopeli. Sen kunnianhimo voi koitua kuitenkin pahimmassa tapauksessa sen kohtaloksi.

7.10.2014 22:29

The Crew on Ubisoftin osanottaja tämän syksyn autopelikisaan, joka hakee vertaistaan konsolihistoriassa. Microsoft tuli markkinoille Forza Horizon 2:n sekä Forza Motorsports 5:n voimin. PlayStation ja Sony sekoittivat tällä viikolla ilmestyvällä Driveclubilla. Kun mukaan laskee vielä Slightly Mad Studiosin työstämän ja Bandai Namcon julkaiseman Project Carsin, tulee autopelifanaatikoille helposti ähky.

Millä eväin The Crew sitten aikoo erottautua tässä kisassa? Pelaaja käväisi Ubisoftin toimistoilla Englannissa katsomassa, miltä jengipelaaminen The Crew’n parissa tuntuu.


The Crew on avoimen pelimaailman ajopeli. Pelialue The Crew’ssa on valtava, ja sen päästä toiseen ajaminen kestää yli 90 minuuttia. Täysin avoin pelimaailma kyykyttää jopa uuden sukupolven koneita melkoisesti. Muutaman tunnin testisessioiden aikana juuri pelin tekninen toteutus aiheuttikin eniten huolenaiheita. Pelin julkaisuun oli testisession jälkeen ainoastaan muutama kuukausi, ja graafisesti peli oli joillakin pelialueille vielä todella karun näköinen.

The Crew’n tuottaja Julian Gerighty oli silti iloisella päällä esitellessään peliä. Mikä parasta, Gerighty on harvinaisen suorapuheinen kertoessaan sen kehityksestä. Tämä on pelimaailmassa harvinaista, sillä kovin usein tuottajat paasaavat läpi samat myyntipuheensa kaikille kiinnostuneille.

– Kesäkuisessa beetatestissä oli meille kyse vain ja ainoastaan siitä, että saimme hiottua pelistä mahdollisimman paljon bugeja ja muita teknisiä ongelmia pois. Niitä on matkan varrella riittänyt, ja siksi peliä siirrettiinkin alun perin yli puolella vuodella eteenpäin sen alkuperäisestä julkaisupäivästä. Jos olisimme julkaisseet sen siinä kunnossa kuin se puoli vuotta sitten oli, peli olisi ollut teknisesti kaamea.

Kun Gerightylta kysyy pelin suurinta vaikuttajaa, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

The Crew’ta työstävän Ivory Tower -studion jäseniä työskenteli aikoinaan [vuonna 2006 ilmestyneen] Test Drive Unlimitedin parissa. Uskallan väittää, että se peli oli vallankumouksellinen. Nykyään monet kollegani ovat kertoneet minulle, miten Test Drive Unlimited oli aikaansa edellä avoimine pelimaailmoineen ja vapaaseen, välillä päämäärättömään ajeluun keskittyvine tunnelmointeineen. Halusimme alusta lähtien, että The Crew’ssa olisi samanlainen vapauden tunne, Gerighty kertoo.

The Crew’ta voi pelata monella eri tavalla. Itse keskityn lähinnä vapaaseen ajeluun. Kaahailen ympäri pelialuetta ja saatan esimerkiksi keskittyä etsimään pelialueilta löytyviä auton osia. Niillä voin rakentaa täysin uuden kulkuvälineen, jota ei muuten ole peliin saatavissa. Verkkopelaajat voivat taas keskittyä omaan juttuunsa, kuten esimerkiksi kilpailemaan toisiaan vastaan tai suorittamaan takaa-ajotehtäviä kavereidensa kanssa. Yritämme tarjota kaikille kaikkea, hän jatkaa.

Muutaman tunnin sessioiden aikana kokeilimme The Crew’n eri osa-alueita. Tunnustetaan suoraan: välillä olin ulapalla kuin kaarnalaiva hirmumyrskyssä. Meidät jaettiin testisessioissa neljän toimittajan ryhmiin. Yksi meistä toimii jengijohtajana, jonka kautta kutsut moninpelikisoihin ja jengitehtäviin hoidetaan. Gerighty mainitsi useaan otteeseen pelin olevan tietynlainen hybridi autopeliä ja verkkoroolipeliä. Kenties juuri tästä syystä kaltaiselleni verkkoroolipelialoittelijalle peli tuntui alkuun melko monimutkaiselta.

– En usko, että pelin verkkoroolipelihenkisyys tai valintojen paljous karkottaa pelaajia pois The Crew’n luota, pikemminkin päinvastoin. The Crew’ssa autojaan voi tuunailla todella pikkutarkasti. Vaikka The Crew on arcadepohjainen autopeli, emme aliarvioi pelaajia. Eräs kaikkien aikojen suosikkiautopelejäni on Need For Speed Underground, jossa tuunaamiseen saattoi käyttää todella paljon aikaa. Samalla se oli kuitenkin perusluonteeltaan yksinkertainen arcadepeli. Tähän pyrimme myös The Crew’n kanssa, Gerighty kertoo.

Kun valitan olleeni täysin eksyksissä pelin valikkojen ja valinnanvaran keskellä testisession alussa, Gerighty naurahtaa ymmärtäväisenä.

– Testisession alussa teillä oli avoinna ja käytössä kaikki pelin salat, joten ymmärrän, että informaatiota ja erilaisia muunneltavia asioita tuntui olevan valtava määrä. The Crew’n moninpeliin pääsee käsiksi kuitenkin vasta pelattuaan läpi pelin opetusosuuden, joka ohjeistaa pelaajan alkuun ja sisälle pelimaailmaan. Suosittelemme muutenkin kaikille, että he pelaisivat pelin yksinpeliä ainakin parin tunnin ajan ennen hyppäämistä moninpelin pariin. Näin pelaajat ovat paremmin perillä autoista ja niiden käyttäytymisestä.

Harvoin on vastaan tullut autopelin tuottajaa, joka näin aktiivisesti yrittää hillitä pelaajien halua päästä mittelemään toisiaan vastaan. Toisaalta tämä osoittaa, että Gerighty ja The Crew ottavat moninpelin vakavasti. Kuuteen automalliin eli ”hahmoluokkaan” jaetut menopelit ja niiden salat on syytä hallita hyvin, ennen kuin lähtee kaahailemaan kaduille muita pelaajia vastaan. Offroad-ajoon tarkoitetulla nelivedolla on katukisassa lirissä, mutta sama toimii toki myös toiseen suuntaan: Ferrarilla on turha lähteä kaahailemaan metsän keskelle.

The Crew tuntui testin perusteella äärettömän kunnianhimoiselta peliltä. Jo sen valtava avoin maailma on jotain ennennäkemätöntä. Siinä saattaakin olla pelin suurin ongelma, sillä The Crew’ssa on aineksia pariinkin autopeliin. Pelkona on, että sen tekijät haukkaavat liian suuren palan, eivätkä saa kaikkia pelin osa-alueita tasapainoon julkaisuun mennessä.

Huono peli The Crew ei missään tapauksessa ole. Syksyn autopelimarkkinoiden voittaja saadaan selville kuitenkin vasta loppusuoralla. Virheisiin ei tuolloin ole varaa.

The Crew julkaistaan joulukuun 2. päivä PS4:lle, Xbox Onelle, pc:lle ja Xbox 360:lle.

Lisää luettavaa