Netissä annetut tappouhkaukset ajoivat jälleen pelinkehittäjän kotoaan / Uutiset / pelaaja.fi

Netissä annetut tappouhkaukset ajoivat jälleen pelinkehittäjän kotoaan

12.10.2014 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
28

Loppukesästä Revolution 60 -mobiilipelin ulos saanut yhdysvaltalainen pelinkehittäjä Brianna Wu on ajautunut jättämään kotinsa tällä viikolla netissä saamiensa raiskaus- ja tappouhkauksien myötä.

Wu kertoi asiasta Twitter-tilillään varhain lauantaiaamuna Suomen aikaan jakaen kuvia aggressiivisen Twitter-tunnuksen takaa levitetyistä uhkausviesteistä. Viesteissä uhkausten yhteydessä tehtiin toistuvia viittauksia feminismiin ja kerrottiin muun muassa julkisesti Wun ja tämän puolison kotiosoite.

Wu on kertonut Twitterissä myöhemmin lisäksi, että hänen Giant Spacekat -pelistudionsa pankkitilit ovat myös ajautuneet hakkerien kohteeksi.

Pelisivusto Polygon raportoi, että poliisi on ottanut uhkaustapauksen tutkintaansa. Uhkauksia tehnyt Twitter-tili on kirjoitushetkellä jäädytetty.

Wu on puhunut julkisesti jo pidemmän aikaan paljon naisten asemasta pelialalla. Heinäkuussa hän julkaisi Polygonin kautta tekstin alalla kohtaamastaan varsin rajustakin kohtelusta, minkä ohella hän on viime aikoina kritisoitunut varsinkin sosiaalisessa mediassa kiivaasti roihunnutta niin sanottua Gamergate-liikettä. Liike sai vähitellen syntynsä loppukesän paikkeilla ja sen on kovasti väitetty ajavan keskustelua eettisen pelijournalismin puolesta. Liikkeen siivellä on kuitenkin ilmennyt rutkasti ahdisteluja varsinkin pelinkehittäjiä ja pelimedian edustajia kohtaan muun muassa juuri uhkauksien, hakkerointien ja henkilökohtaisten tietojen levittämisen muodossa. Erityisesti liikkeen on kritisoitu vilisseen myös juurikin naisvihaa.

Liikkeen puolestapuhujat eivät toki ole raporttien mukaan jääneet hekään täysin hyökkäyksittä. Monet Gamergateen uskovat ovat myös todenneet, etteivät he hyväksy missään muodossa ihmisten ahdistelua.

Viimeisen noin kolmen kuukauden aikana myös Depression Quest -pelin luonut kehittäjä Zoe Quinn ja mediakriitikko Anita Sarkeesian ovat päätyneet jättämään kotinsa hetkellisesti uhkausten johdosta. Sarkeesian oli herättänyt uhkaajissa jo pidemmän aikaa huomiota videopelien naiskuvaa pohdiskelevilla videoillaan, kun taas Quinn ajautui ahdistelun kohteeksi loppukesästä, kun tämän mahdolliset suhteet median edustajien kanssa alkoivat nousta sosiaalisessa mediassa kiivaaksi puheenaiheeksi.

Netissä remunnut ahdistelu onkin herättänyt jälleen kovaa keskustelua pelaajien nettikäyttäytymisestä ja suvaitsevaisuudesta. Muun muassa syyskuussa Spaces of Play -nimisen indiestudion kehittäjä Andreas Zecher julkaisikin avoimen kirjeen, jolla hän kampanjoi kaikille mukavan pelialan ja pelaamisharrastuksen puolesta. Kirje keräsi lyhyessä ajassa reilut 2000 allekirjoittajaa, joiden joukosta löytyy myös nimekkäitä pelialan edustajia aina Cliff Bleszinskista Tim Schaferiin.

Lähde: Polygon, VentureBeat, Kotaku, Brianna Wu (Twitter)

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän erakko kuva
erakko

Ja piakoin varmaan paljastuu, että koko juttu oli tekaistu vain jotta saadaan mustamaalattua vastakkaista osapuolta. Ei tässä selkkauksessa voi ottaa oikein mitään tosissaan.

Käyttäjän Kaze88 kuva
Kaze88

Tästä tuli heti mieleen tällainen sivusto johon naiset voivat postata tällaisia ihania viestejä mitä he peleissä saavat. Kaikille tommosille internet/kone kielto pariksi vuodeksi ainaki tekis hyvää, ehkä oppis vähä tapoja.

Lainaus käyttäjältä erakko

Ja piakoin varmaan paljastuu, että koko juttu oli tekaistu vain jotta saadaan mustamaalattua vastakkaista osapuolta. Ei tässä selkkauksessa voi ottaa oikein mitään tosissaan.

Vaikka juuri tämä selkkaus paljastuisi tekaistuksi, niin et voi kirkkain silmin väittää etteikö suurinosa pojista/miehistä väheksy ja alenna naisia jotka pelaavat tai ovat pelinkehittäjiä.

Käyttäjän jpatrik kuva
jpatrik

Se että väheksyykö naista jossain pelissä riippuu vähän siitä että kauan ne naiset ovat pelanneet tai tehneet niitä pelejä.Uutisen mobiilipelistä kukaan ei todennäköisesti olisi edes kuullut ilman tuota ahdistelu uutista joten voi olla hyvinkin tekaistu juttu.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Näyttää siltä että pieni mutta äänekäs vähemmistö pilaa taas miespuolisten pelaajien maineen ja antaa lisää ammuksia vastapuolelle. Harmi että homma on tällaista pelialan naisväen osalta, vastakkaisen sukupuolen näkemys voisi tuoda uutta eloa paikoin ummehtuneeseen ja kaavoihinsa kangistuneeseen pelialaan.

Käyttäjän JNyknn kuva
JNyknn

Haluaisin vain tietää, mikä ajaa ihmiset tekemään jotain noin kauheaa. Oikeasti, kuka tasapainoinen ihminen on valmis latelemaan tappouhkauksia ihmiselle, jota ei ole koskaan edes tavannut? Mikä on ajanut ihmisen tuollaiseen tilanteeseen? Mistä kumpuaa kaikki tämä paha olo?

Käyttäjän kurrinen123 kuva
kurrinen123
Lainaus käyttäjältä JNyknn

Haluaisin vain tietää, mikä ajaa ihmiset tekemään jotain noin kauheaa. Oikeasti, kuka tasapainoinen ihminen on valmis latelemaan tappouhkauksia ihmiselle, jota ei ole koskaan edes tavannut? Mikä on ajanut ihmisen tuollaiseen tilanteeseen? Mistä kumpuaa kaikki tämä paha olo?

No kuule Niinpä! En voi käsittää...

On typerää että vielä nykyäänkin on tuollaista, voisiko sanoa sukupuoli rasismia.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Eihän tästä oikeasti mitään voi tietää mutta jotenkin haiskahtaa false flag hommat. Mukavasti saisi peli sellaisen kautta julkisuutta ja myötäeläjät ostavat pelin ihan myötäelämisen vuoksi = profit. Voin olla väärässäkin enkä väitä tämän olevan näin mutta haiskahtaa vain, kun yhdentekevän pelin takia tehty tilit ja HIEMAN liiankin aggressiivista tekstiä. Ihmiset on sen verran kieroja että ihan hyvin voi asia mennä juuri näin.

Käyttäjän Jarkko Fräntilä kuva
Jarkko Fräntilä

Itse olen ollut katsomassa uhkailtujen ihmisten paneelikeskusteluja ja jutellutkin heidän kanssaan.

Jos aidosti uskotte, että kukaan keksisi tällaisia syytöksiä niin hävetkää. Hävetkää todella, todella paljon.

Tällaiset keissit kannattaa aina suhteuttaa omaan elämään:

Mitä jos teidän äitiänne/siskojanne/puolisoitanne huoriteltaisiin, uhkailtaisiin raiskauksella, uhattaisiin tappaa/ silvoa? Jos teidän äidillenne lähetettäisiin viestejä, joissa kerrottaisiin miten hänen lapsensa pitäisi raiskata? Sillä tuolloin puhutaan myös sinusta.

Hävetkää, epäilijät. Ihan oikeasti.

Teillä ei ole käsitystäkään siitä, miltä tuntuu olla jatkuvassa pelossa uhkailujen takia.

Hävetkää.

Käyttäjän SuperNiiku kuva
SuperNiiku

Sekaisin on tämä maailma.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Oli uhkaukset aitoja tai ei niin mikä ihme näillä "miehillä" on naisia vastaan pelien maailmassa tai yleensäkin?

Muistan minua ärsyttäneen WoWia pelatessa tai muitakin pelejä se, että jos siellä nyt sanoi joku nainen olevansa mukana, niin poikien käytös muuttuu sillä sekunnilla aivan ihmeelliseksi ja itse peliin keskittyminen unohtuu. Näin kova puute pojilla?

Pelaan MMO-pelejä tyttöystäväni kanssa ja olenkin sanonut hänelle, että jätä mainitsematta sukupuolesi niin saat reilua kohtelua ja aihe ei muutu pelistä asiattomuuksiin vaikka näin ei tarvitsisi olla.

Meillä oli SWTOR-killassa naispuolinen hyvin asiansa osaava ja aktiivinen hyvällä johtamiskyvyllä oleva pelaaja, joka pääsikin aina varajohtaja statukselle asti, kunnes lopetin pelin pelaamisen tai oikeastaan jo vähän ennen ylensin hänet killan johtajaksi, koska halusin vähentää omaa taakkaani. Tästäkös paskamyrsky alkoi joidenkin jäsenten toimesta ja moni kyseenalaistikin hänet ja piti minua edelleen johtajana vaikka hän oli varmasti pätevämpi sille pallille, kun minä.

No kumminkin pelaamisessa pitäisi olla enemmän naisia mukana, että siitä yhdestä sadan miehen joukossa ei menisi pasmat sekaisin pojilla. Naiset voi olla ihan yhtä hyviä pelissä kun pelissä. Voin sanoo, että tuli Street Fighterissa pataan niin, että tukka pölisi, kun ekaa kertaa tuli haastettua muija. Enpä tiennyt, että oli pelannut enemmänkin sitä. Nii joo ja vetihän se mulle GW2 clocktower achievementin, kun oma talentti loppu kesken. Sillain. Eikä nainenkaan nalkuta pelaamisesta kun intressit on samat :D