Nintendo täytti 125 vuotta - kurkista peliyhtiön menneisyyteen / Uutiset / pelaaja.fi

Nintendo täytti 125 vuotta - kurkista peliyhtiön menneisyyteen

23.09.2014 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
11

Pelialan historian merkittävimpiin toimijoihin lukeutuva Nintendo juhlistaa tänään huomattavaa merkkipaalua.

Tänään 125 vuotta täyttävä Nintendo perustettiin Kiotossa 23. syyskuuta vuonna 1889. Yhtiö aloitti toimintansa valmistamalla käsin tehtyjä Hanafuda-pelikortteja, jotka osoittautuivat vuosien varrella erittäin suosituiksi Japanissa. Konsolipeleistään tunnettu yhtiö valmistaa edelleen rajallisia määriä pelikortteja lähinnä Japanin markkinoille, mutta länsimarkkinoillekin yhtiön kortteja on tuotu vielä viime vuosien aikana esimerkiksi Club Nintendo -kanta-asiakasohjelman kautta.

Nintendolle haettiin 1900-luvun puolivälin jälkeen uusia kasvusuuntia useilta aloilta. Yhtiön tarjonta sisälsi hetkellisesti mm. taksipalveluita, "rakkaushotelleja" sekä pikariisiä, mutta todellinen hittituote löytyi lopulta leluvalmistuksesta.

1970-luvulla Nintendo alkoi valmistaa ensimmäisten yhtiöiden joukossa elektroniikkaa hyödyntäviä leluja. Yhtiö hankki lisäksi maailman ensimmäisen kaupallisen pelikonsolin, Magnavox Odysseyn, jakeluoikeudet Japanissa, mutta pian Nintendo alkoi tuottaa myös omia pelejään. Pelien todellinen suursuosio käynnistyi vuonna 1981 julkaistusta Donkey Kong -kolikkopelistä, jonka kehittäneistä Shigeru Miyamotosta ja Gunpei Yokoista tuli Nintendon historian merkittävimpiä hahmoja.

Videopeliteollisuus oli jo ehtinyt käydä läpi surullisenkuuluisan romahduksensa Pohjois-Amerikassa, kun Nintendo lanseerasi vuonna 1985 Famicom-pelikonsolinsa maailmalle. Famicom oli ehditty jo julkaista Japanissa paria vuotta aikaisemmin, mutta varhaisia malleja vaivanneet viat rajoittivat tuolloin konsolin menestystä.  Famicom tunnetaan länsimarkkinoilla monella nimellä, mutta 8-bittisen konsolin viralliseksi nimeksi valikoitui Nintendo Entertainment System, NES.

NES:n ehdoton hittituote oli Shigeru Miyamoton kehittämä Super Mario Bros. -tasoloikkapeli. Super Mario Brosia pidetään yhtenä pelihistorian merkittävimmistä julkaisuista, jonka vaikutusta pelialan pelastamisessa surkeiden pelijulkaisujen edesauttamasta vuoden 1983 romahduksesta lienee vaikeaa yliarvioida. Punaiseen lakkiin ja haalariin sonnustautuneen pienen putkimiehen tähdittämästä Super Mario Brosista tuli valtava menestys. Se oli maailman myydyin videopeli vielä yli 20 vuotta julkaisunsa jälkeen, kunnes vuonna 2006 Nintendon julkaisema Wii Sports otti paikkansa listan kärjessä.

Käsin tehdyistä pelikorteistaan taipaleensa aloittanut Nintendo on vuoden 1983 jälkeen myynyt videopelikonsoleitaan yli 669 miljoonan kappaleen verran. Marion, Donkey Kongin ja Zeldan kaltaisten pelihistorian suurnimikkeiden siivittämänä yhtiön pelejä on myyty 4,2 miljardia kappaletta. Ja se yllättäen sankariksi noussut punalakkinen putkimies on edelleen eräs maailman tunnetuimmista hahmoista.

Hyvää syntymäpäivää Nintendo!

Lähteet: Nintendo, Gizmodo

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän hemmoheikkinen kuva
hemmoheikkinen

Kyllä nuo mummolassa vietetyt hetket Super Marion parissa olivat kultaista aikaa. Pariin otteeseen olen kyllä pohtinut, että voisi palata tämänkin pelisarjan pariin. Sen verran laadukkaita ja mielenkiintoisia nimikkeitä on julkaistu.

Käyttäjän Muksu kuva
Muksu

Kunnioitettava merkkipaalu mille tahansa yritykselle. Grattis, grattis!

Käyttäjän SuperNiiku kuva
SuperNiiku

Jee, Nintendo!

Käyttäjän Lordo kuva
Lordo

Nitendon avulla sitä itsekkin 80-luvun lopussa tutustuin kunnolla pelaamiseen. Kiitos Nintendo ja onnea.

Käyttäjän Ville Arvekari kuva
Ville Arvekari

Voisin kuvitella, että peliala olisi hyvin erilainen tänä päivänä ilman Nintendoa. Lukemattomia lämpimiä muistoja ison N:n jokaisen konsolin parista.

Kiitos kaikista näistä vuosista ja nyt vähän puhtia niihin Wii U:n myynteihin! :)

Käyttäjän Jukka Moilanen kuva
Jukka Moilanen
Lainaus käyttäjältä Ville Arvekari

Voisin kuvitella, että peliala olisi hyvin erilainen tänä päivänä ilman Nintendoa.

Kieltämättä aika hurjalta tuntuu miettiä, millaiseen suuntaan peliteollisuus olisi lähtenyt vuoden 1983 romahduksen jälkeen, jos Nintendo ei olisi markkinoille tullut. Super Mario Brosin yli 40 miljoonan kappaleen myyntilukema on myös ihan käsittämätön saldo, kun miettii millaisessa jamassa ala oli, vaikka tuota peliä myytiin aika paljon pidemmällä aikajänteellä kuin nykyisiä julkaisuja.

Vaikka Wii oli lopulta ensimmäinen itse omistamani Nintendo-konsoli, ovat merkittävimmät pelimuistot varmasti vanhalta kunnon NESiltä. Kaverien luona tuli jokunen tunti lapsuudesta upotettua Marioiden ja henkilökohtaisen suosikkini Bionic Commandon parissa.. Huikeita pelejä.

Käyttäjän Kingsta kuva
Kingsta

Nintendoomed, jo 125 vuotta.

Käyttäjän Luffymcankka kuva
Luffymcankka

Nintendosta pelaamiseni alkoi, Nintendoon se myös loppuu. Eiköhän Nintendo jossain vaiheessa tee laitteen, jolla Miyamoton ja kumppaneiden aivot voidaan kopioida tietokoneelle, joka jatkaa pelien kehittämistä ainakin vielä seuraavat 125 vuotta.

Käyttäjän Carpio kuva
Carpio

Yritys joka muutti maailmani kertaheitolla, eikä enää ei ollut paluuta pelittömään arkeen, kun sain aikanaan matolaatikon ja Super Mario Bros.:in käsiini. Tuhansien ja taas tuhansien tuntien Nintendon pelien kanssa vietetty aika ei kaduta yhtään, oli se sitten yksin tai kavereiden kavereiden kera. Onko Pelaajan lukijoilla Nintendon valmistamia pelikortteja? Itse onnistuin nappaamaan Japanista Zelda-aiheiset pelikortit. Samalla reissulla onnistuin myös näkemään Nintendon päämajan. Viime aikojen pelaamiset olen omistanut edesmenneelle Gunpei Yokoille. Olen pelannut Super Mario Landia jatko-osineen ja nauttinut itselleni tuoreista 2D-Marioista. Tsemppiä seuraavalle 125-vuotiselle ajalle, Iso N.

Käyttäjän Juhis815 kuva
Juhis815

Mun muistikuva on kyllä aika hämärä, mutta voi olla että mulla Nintendon rakkaus alkoi SNES:in avulla, ja vaikka en ole minkään sortin hardcore Nintendo fanipoika, niin silti Nintendon pelejä tulee pelattua välillä jos mulla ei ole tekemistä.