Nintendo löysää YouTube-sääntöjään - vie edelleen siivun tuotoista / Uutiset / pelaaja.fi

Nintendo löysää YouTube-sääntöjään - vie edelleen siivun tuotoista

31.01.2015 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
17

Nintendon uusi YouTube-politiikka antaa pelaajien pitää osan videoidensa mainostuotoista.

Vuonna 2013 Nintendo rekisteröi tavaramerkkinsä YouTubessa tekijänoikeuksiensa suojelemiseksi. Nintendo-videoiden tekijöiden harmiksi tämä antoi yhtiölle paitsi tilaisuuden mainostaa pelivideoiden yhteydessä, mutta myös täydet oikeudet mainoksista mahdollisesti kertyviin tuottoihin. 

Katkeraa keskustelua herättänyttä ratkaisua kerrottiin muovattavan jo viime vuonna. Nyt Nintendo on julkistanut toukokuussa alkavan Nintendo Creators Program -ohjelman, joka antaa videoiden tekijöiden pitää suurimman osan tuotoistaan.

Creators Programiin rekisteröityneet käyttäjät saavat 60 prosenttia yksittäisten videoidensa mainostuotoista, ja kokonaan ohjelmalle omistetut kanavat saavat päälle vielä ylimääräiset kymmenen prosenttia. Rekisteröimättömien videoiden tuotot kuuluvat edelleen kokonaisuudessaan Nintendolle. 

Rahojaan joutuu kuitenkin odottelemaan tavanomaista kauemmin. YouTube lähettää tuotot ensin Nintendolle, joka maksaa tekijöiden osuudet myöhemmin. Nintendo varoittaa toimenpiteen kestävän parisen kuukautta, ja pidättää myös oikeudet muuttaa tekijöille annettuja osuuksia koska tahansa.

Niskalenkin hölläys ei kuitenkaan ole tyydyttänyt kaikkia. Muun muassa supersuosittu YouTube-pelitähti PewDiePie ehti jo avautumaan Tumblr-sivuillaan Nintendon toiminnasta, ja pelisivusto Giant Bombin Jeff Gerstmann suunnitteli Twitterissä lopettavansa Nintendo-videoiden lataamisen YouTubeen.

Nintendo Creators Program aloittaa toimintansa virallisesti 27. toukokuuta, mutta rekisteröityä voi jo etukäteen.

Lähde: Nintendo, PolygonPewDiePie, Twitter

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax

Olisi kyllä paljon parempi jos peleistä tehtyyn videosisältöön saataisiin ihan kunnon pelisäännöt, sen sijaan että tasan vain ja ainoastaan nintendo yrittää itsekseen tällaista.

Käyttäjän Blastyk kuva
Blastyk

Huhhuh... Sanattomaksi vetää tällainen toiminta... Jos MS tai Sony olisi keksinyt jotain tällaista, niin shitstorm olisi valtava, nyt hyssytellään koska n*ntendo. Avoin kettuilu pelaajille ko. lafkan toimesta on jatkunut jo vuosia, mutta mitään reagointia ei ole peliyhteisön suunnalta tapahtunut. Toivottavasti sitten nyt viimeistään.

Käyttäjän frozen kuva
frozen

sitten varmaan nintendolla ihmetellään miksi muut kuin kovimmat nintendo fanit ei halua postata youtubessa videoita >.<

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus

Onhan tuo perseestä. Varsinkin tuo "me saadaan muuttaa sääntöjä ihan miten halutaan" kohta. Mutta kyllä nuo reaktiot on myös aika naurettavia. Porukka ei tee nintendo videoita jollei saa mainoksista rahaa. Ai rahanko takia nykyään tehdään tubeen videoita. Itse olen ollut siinä luulossa, että moni tekee pelivideoita koska tykkäävät tehdä niitä, mutta ilmeisesti olen ollut liian sinisilmäinen.

Kuinkahan moni tuosta itkevä edes tekee videoita joilla on sellainen määrä katsojia jotta jopa tienaisivat jotan.
Itsehän en lähtenyt mukaan koko "tienaa rahaa mainoksilla" diiliin koska ehdoissa luki, että tube alkaa entistä tarkemmin syynäämään videot läpi tekijänoikeus rikkomusten varalta. Joo ei kiitos.
Tosin eipä meikäläisen katsojamäärillä mitään tienaisikaan :D

Käyttäjän Diego McBonana kuva
Diego McBonana

https://www.youtube.com/watch?v=koX-Ny6zHdM
https://www.youtube.com/watch?v=t-67CvWTQ0I

Nintendo ei vaan osaa.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Sanoisin vahingon jo tapahtuneen - Nintendon armoton copyright-vasara paukutti niin Pewdiepien kuin Angry Joen kaltaisten tunnettujen(kin) youtube-julkimoiden videot matalaksi. Sellainen toiminta, varsinkin positiivista palautetta antavien videoiden kanssa jättää takuulla karvaan maun suuhun. Eikä tämä Nintendon viimeisin tempaus juuri anna parempaa kuvaa heidän toiminnastaan, päinvastoin.

Ei voi vaan kuin ihmetellä kuinka paranoidi ja kontrollifriikki Nintendo voi olla ilmaisen mainostuksen suhteen. Olenkin samoilla linjoilla Frozenin kanssa, tätä vauhtia Nintendon pelejä käsitteleviä videoita ei halua ja/tai uskalla tehdä ketkään muut kuin hardcore fanit :/.

Käyttäjän Bloob kuva
Bloob

Aika pa*ka veto Nintendolta. Arvosteluthan on edelleen suojattuja, mutta Let's Play -pelaajat joutuvat maksamaan. Sääli kyllä koska varsinkin Nintendon pelit voi kuitenkin kokea vain pelaamalla, ja letsplayaajat ovat Nintendolle vain hyvää mainosta.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Onneksi ei tarvi tehdä Nintendo videoita. Toivottavasti tää feilaa niin ettei muut julkaisijat ei suunnittelisi mitään yhtä typerää.

Käyttäjän Muksu kuva
Muksu
Lainaus käyttäjältä partajeesus

Onhan tuo perseestä. Varsinkin tuo "me saadaan muuttaa sääntöjä ihan miten halutaan" kohta. Mutta kyllä nuo reaktiot on myös aika naurettavia. Porukka ei tee nintendo videoita jollei saa mainoksista rahaa. Ai rahanko takia nykyään tehdään tubeen videoita. Itse olen ollut siinä luulossa, että moni tekee pelivideoita koska tykkäävät tehdä niitä, mutta ilmeisesti olen ollut liian sinisilmäinen.

Noh, toki suurin osa videoiden tekijöistä on varmaan tuolla linjalla liikkeellä. Osa kuitenkin tienaa elantonsa niillä, joten toki heidän pitää ajatella sitä rahaa minkä he niistä saavat. Toki tuollainen on harvinaista, mutta kuka sitä nyt haluaisi antaa rahaa pois minkä saa omasta duunistaan.

Käyttäjän Core kuva
Core
Lainaus käyttäjältä partajeesus

Onhan tuo perseestä. Varsinkin tuo "me saadaan muuttaa sääntöjä ihan miten halutaan" kohta.

Tollanen fine printti löytyy jotakuinkin jokaisesta vastaavasta hyväksymästäsi Terms of Servicestä/vastaavista. Se on lähinnä yleensä sellainen oman selustan varmistamista ko. lafkoilta kun sitä että ne oikeasti sellasta tekisi.

Nostoja