Nintendo luopuu kiistanalaisesta Creators-ohjelmastaan – videoiden tekeminen Nintendo-peleistä helpottuu ainakin näennäisesti / Uutiset / pelaaja.fi

Nintendo luopuu kiistanalaisesta Creators-ohjelmastaan – videoiden tekeminen Nintendo-peleistä helpottuu ainakin näennäisesti

29.11.2018 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
5

Nintendo on hölläämässä sääntöjä koskien sen peleistä tehtäviä erilaisia pelikuvavideoita.

Viimeiset lähes neljä vuotta yhtiö on rajannut mahdollisuuksia saada sen sisältöön pohjautuvista videoista mainostuloja pakottamalla videoiden tekijät rekisteröitymään osaksi sen omaa Nintendo Creators -ohjelmaa. Tuossakin tapauksessa ohjelmaan kuuluvat joutuivat noudattamaan Nintendon tarkkoja sääntöjä ja jakamaan tuotot yhtiön kanssa saaden ne usein myös tavanomaista isommalla viiveellä.

Nyt Nintendo on kertonut luopuvansa ohjelmasta joulukuun aikana ja näin ollen antaa kaikille videoiden tekijöille mahdollisuuden tienata rahaa luomuksillaan, kunhan rahoituskeinot ovat Nintendon hyväksymiä. Videoiden tyylin täytyy jossain määrin myös vastata Nintendon säännöksiä. Yhtiö esimerkiksi vaatii, että videoihin on laitettu mukaan jonkinlaista omaa luovaa panostusta, eli esimerkiksi silkkaa puhdasta pelikuvan julkaisemista ilman kommentointia Nintendo ei katso välttämättä hyvällä. 

Poikkeuksen muodostavat lyhyet videopätkät, jotka on luotu käyttäen hyväksin Switchin jako-ominaisuuksia. Ohjenuorat ovat luettavissa Nintendon kotisivuilta.

Nintendo Creators -ohjelma syntyi aikoinaan reaktiona vuonna 2013 lanseeratulle Nintendon aina vain kovemmalle käytännölle. Tuolloin se saattoi kylmästi vain ohjata Nintendon pelimateriaalia sisältävistä videoista mainostuotot suoraan sen omiin taskuihin ilman mitään mahdollisuutta saada edes pientä siivua välistä.

Lähde: Nintendo of Europe (Twitter)

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän menu kuva
menu

Eli piti jaksaa nintendon ja myös youtuben kanssa jos laittoi videon sinne ? :)

Käyttäjän N-Gage kuva
N-Gage

Hyvä että höllentyy. Ite kyllä striimannu Mario Makeria ja Mario Karttia ilman probleemia, tosin ei oo seuraajia eikä tuloja mitä jakaa :)

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Jos nykyistä pelivideo-kulttuuria ei olisi, niin ymmärtäisi jotenkin Nintendon säätöjä tämänkin asian kanssa mutta kun vakiintunut tapa on täysin muuta kuin mitä Nintendo yrittää. Luulisi tuon olevan parempi heillekin, että suositut "videoartistit" pelaisivat heidän(kin) pelejään. Esimerkiksi Dunkey on kehunut useammat Nintendon pelit ja yleensä haukkuu kaikki. Varmasti on ollut jonkinlaista vaikutusta.

Mutta milloinpa Nintendo olisi osannut mitään (ainakaan näennäisesti) järkevää tehdä. Tuntuu että ikään kuin heittäisivät tikkaa asioiden kanssa: joskus sattuu täysi-Wii ja joskus tulee pelkkä Wii U. Tosin pelaajien näkökulmasta kai U on parempi vehje kuin Wii. Ei tosin itsellä niin paljoa infoa, että voisin varmaksi sanoa. Wii ei kiinnostanut ikinä mutta U:ta harkitsin pitkään.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus menu

Eli piti jaksaa nintendon ja myös youtuben kanssa jos laittoi videon sinne ? :)

Jep. Videontekijänä teet kaiken työn ja tienaat vähiten. Ensin 50-50 tuben kanssa, sitten siitä omasta 50:stä muistaakseni tässä Nintendon tapauksessa 60-40.

Käyttäjän jutetsu kuva
jutetsu
Lainaus zappah

Mutta milloinpa Nintendo olisi osannut mitään (ainakaan näennäisesti) järkevää tehdä.

Tuskin mikään muu pelialan yhtiö tekee mitään niin järkevästi kuin Nintendo. Tutustupa hieman yhtiön historiaan ja tekemisiin.