Nintendon happoinen elämäsimulaattori unohtaa kokonaan homosuhteet / Uutiset / pelaaja.fi

Nintendon happoinen elämäsimulaattori unohtaa kokonaan homosuhteet

8.05.2014 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
28

Nintendo ei ole aikeissa lisätä tukea samaa sukupuolta olevien pelihahmojen rakkaussuhteille pian länteen saapuvaan Tomodachi Life -elämäsimulaatiopeliinsä. Yhtiön amerikkalaisosasto kertoi asiasta tällä viikolla uutistoimisto Associated Pressille vastauksena internetissä startanneen Miiquality-liikkeen nousulle.

Huhtikuusta lähtien pitkin sosiaalisia medioita vilisseellä Miiquality-tempauksella on pyritty saamaan Nintendo huomaamaan, että sen uutuuspeli voi potentiaalisesta saada osan ydinpelaajistaan tuntemaan itsensä vieraantuneeksi. 3DS:n Mii-avatarhahmoja hyödyntävässä Tomodachi Lifessa pelaajat voivat siirtää oman Miinsä peliin tapaamaan muita vastaavia erilaisilla persoonilla varustettuja hahmoja ja joissain tapauksissa hahmot voivat myös rakastua ja mennä esimerkiksi naimisiin – näin siis, mikäli Miit edustavat eri sukupuolia.

Miiqualityn on laittanut alulle arizonalainen Tye Marini, joka toivoisi voivansa kokea Tomodachi Lifen avioliitto-osuuden kihlattunsa kanssa ilman, että peli pakottaisi toista esimerkiksi vaihtamaan Mii-hahmonsa sukupuolta. Hän näkee pelin nykyisen tilan ongelmallisena, sillä Tomodachi Lifen Mii-suhteet ja niiden kytkös oikeaan maailmaan ovat hänestä ne pelin mielenkiintoisimmat ja vetävimmät osa-alueet.

Nintendon Associated Pressille antaman lausunnon mukaan homosuhteet puuttuvat, koska yhtiön tarkoituksena ei ole ollut välittää yhteiskuntakritiikkiä pelillään. Sen sijaan yhtiö kertoo pyrkineensä tarjoamaan hupsun ja eriskummallisen kokemuksen, joka ei niinkään edusta oikeaa elämää, vaan leikkimielistä vaihtoehtoista maailmaa. Lännessä pelin ei ole myöskään ollut määrä poiketa sen alkuperäisestä japanilaisesta versiosta.

– Mahdollisuus samaa sukupuolta olevien suhteiden tapahtumiselle ei ollut osa alkuperäistä Japanissa julkaistua peliä. Se hyödyntää samaa koodia, jota on käytetty, kun peliä on lokalisoitu muille Japanin ulkopuolella oleville alueille, Nintendon edustaja kertoo.

Marini on osana kampanjaansa korostanut, ettei hän halua ihmisten missään nimessä boikotoivan Tomodachi Lifea. Osoittamalla Nintendolle, että pelille löytyy oikeasti kiinnostusta, uskoo Marini yhtiön tällöin pohtivan helpommin pelin päivittämistä tai mahdollisesti uuden Tomodachi-pelin julkaisemista, mikä voisi tuoda homosuhteet viimein pelisarjaan.

Nintendo itse korostaa, että se kyllä kuuntelee faniensa esittämiä toiveita.

– Tulemme jatkamaan palautteen kuuntelemista ja miettimistä. Käytämme tätä tilaisuutta hyväksemme ymmärtääksemme paremmin kuluttajiamme ja heidän odotuksiaan meidän koko organisaatiomme kohtaan.

Tomodachi Life julkaistaan 3DS:lle kesäkuun 6. päivä niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Ohessa Nintendon tekemä varsin erikoinen esittelyvideo tuotoksesta.

Lähde: ABC News/AP

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän kurrinen123 kuva
kurrinen123

No, lapsillehan tämä taitaa olla tehty...

Minusta tästä asiasta on hieman turha edes puhua. Vaikka homo suhteet ovatkin hyväksyttyjä, niin ei niitä nyt joka paikassa tarvitse olla...

Käyttäjän jorikemppi kuva
jorikemppi

Mitä sellaista homosuhteissa on, jota ei voi näyttää lapsille, mutta jonka vastineen heterosuhteissa voi?

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman

Lapsillehan niitä homosuhteita pitäisi nimenomaan näyttää. Ihmisten kuuluisi nimenomaan kasvaa siihen, että se on normaali asia, siinä missä heterosuhteetkin.

Käyttäjän Hugejorma kuva
Hugejorma
Lainaus käyttäjältä Megaman

Lapsillehan niitä homosuhteita pitäisi nimenomaan näyttää. Ihmisten kuuluisi nimenomaan kasvaa siihen, että se on normaali asia, siinä missä heterosuhteetkin.

Tämä. Onneksi on ulkomaisia tv-sarjoja ja leffoja, missä saman sukupuolen väliset suhteet ovat täysin arkipäiväisiä asioita. Aika hyvin lapset ja nuoret ovat nykyään oppineet suvaitsemaan erilaisuutta. Hävettää katsoa varsinkin vanhemman polven suhtautumista homoihin, tummaihoisiin yms. Onneksi maailma muuttuu. Toivoisi pelienkin edesauttavan tätä suuntausta. Onhan meillä jo esim Fablet ja Biowaren tuotokset hyvänä esimerkkinä.

Käyttäjän kurrinen123 kuva
kurrinen123

Tarkoitin sitä nyt taas että Se että asiasta kiistellään koko ajan, niin ei taatusti sitä asiaa. Parempi olisi antaa asian olla, homot on normaaleja. Jee! Mennään elämässä eteenpäin. Ja jos tuon pelin halutaan olevan realistinen, niin silloinhan juuri homo avioliittoja ei saisi siinä olla. Paitsi joissakin maissa.
Jos tekisin pelin niin ei todellakaan tulisi mieleenikään laittaa siihen homoja. Ja voin paljastaa salaisuuden! Kolme kaveriani ovat bi seksuaaleja, ja heitäkin ärsyttää tämä, kun kaikkialla vaan huudellan homoja siellä ja homoja täällä!

Käyttäjän Hugejorma kuva
Hugejorma

En itsekään halua, että näistä mitään turhia uutisia tehdään. Toivoisin tämän olevan vaan jo itsestäänselvyys kaikkialla. Varsinkin tämänkaltaisten pelien kohdalla oltaisiin voitu toimia toisin. Pelissä kuitenkin ihmissuhteet ovat pääosassa.

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman
Lainaus käyttäjältä kurrinen123

Ja jos tuon pelin halutaan olevan realistinen, niin silloinhan juuri homo avioliittoja ei saisi siinä olla. Paitsi joissakin maissa.

Mun perspektiivistä mikään ei viittaa siihen, että tuolla pelillä tähdättäisiin realistisuuteen. Katsoppa vaikka tuota kuvaa tuossa ylhäällä.

Lainaus käyttäjältä kurrinen123

Ja voin paljastaa salaisuuden! Kolme kaveriani ovat bi seksuaaleja, ja heitäkin ärsyttää tämä, kun kaikkialla vaan huudellan homoja siellä ja homoja täällä!

Ja heterosuhteitako ei "mainosteta" missään? Syy miksi heterosuhteiden läsnäoloa ja esilletuontia ei pidetä "huuteluna", on koska ihmiset ovat tottuneet hiiden olemassaoloon. Homosuhteiden piilottelu tuskin johtaa niiden olemassaoloon tottumiseen ja hyväksyntään.

Käyttäjän Kingsta kuva
Kingsta

Kyllähän tämä nimenomaan olisi peli, jossa homosuhteet kuuluisi olla mukana.
En tiedä millainen on homojen asema Japanissa, mutta ehkä päätös jättää homosuhteet muultakin maailmalta pois johtui puhtaasti helpommasta käännöstyöstä. Saa nähdä lähteekö Nintendo peliinsä homosuhteita päivityksellä lisäämään.

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax
Lainaus käyttäjältä Hugejorma

En itsekään halua, että näistä mitään turhia uutisia tehdään. Toivoisin tämän olevan vaan jo itsestäänselvyys kaikkialla. Varsinkin tämänkaltaisten pelien kohdalla oltaisiin voitu toimia toisin. Pelissä kuitenkin ihmissuhteet ovat pääosassa.

Tästä oli tuolla "sosiaalisessa" mediassa puhetta kun Hakkarainen sanoi noista Tom of Finland merkeistä ettei ainakaan tule käyttämään niitä. Juuri näinhän se on että pitäisi periaatteessa olla yhtä itsestään selvää kuin vasenkätisyys tai että tummilla ihmisillä samat oikeudet kuin vaaleilla. Vaikka suurin osa onkin nykyään samaa mieltä, niin kyllä on aina muutama vanhempi ihminen joka yleensä sanoo ettei halua kommentoida asiaa tai että kuvan taiteilija on pösilö. Voin vain kuvitella sitä ylösnousua vanhemmilta että heidän pikku tuutirullallaa opetetaan homoseksuaaliseksi nintendopelissä, ei tosin ehkä suomessa.

Pitää tosin myös muistaa että Nintendo haluaa pysyä mahdollisimman kaukana kaikesta vähänkään aikuismaisesta teemasta ja lokalisoidessa ovat muuttaneet aika usein mm. transseksuaaleja heteroiksi ja käskeneet pienentämään Out of this worldistä alienejen persvakoa 3px verran. Joillain alueilla homoseksuaalisuus on kuitenkin hyvin arka asia, jopa laitonta. Japanin tilannetta en tällä hetkellä tiedä, mutta helpompaahan se on vain sanoa että tekevät suoran käännöksen alkuperäisen pelin pohjalta, kuitenkin sekin olisi huonoa jos kuka tahansa voi olla suhteessa kenen tahansa kanssa niinkuin kaikki olisi panseksuaaleja.

En yhtään muista kuinka ensimmäinen the Sims hoiti asian, mutta varmasti pystyi tekemään saman sukupuolen talouksia ja randomilla puhelinsoitolla sai kakaran :D

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi

Ihme ratkaisu kerrassaan, on meinaan vaikeaa kuvitella yhdenkään heteron pelaavan tätä. Homoushan on tosiaan yhtä normaalia kuin vaikkapa pedofilia ja sukurutsaus, tosin vain hyväksytympää. Ja ihminen joka ei suvaitse näitä kaikkia edellä mainittuja, ei ole suvaitsevainen alkuunkaan. Tekopyhää massan mukana valkkaamista.