Oculus Rift -virtuaalilasien oma erikoisohjain paljastui – yhteistyö Microsoftin kanssa myös julki

Oculus piti torstaina lehdistötilaisuuden, jossa se sekä esitteli sekä oman virtuaalitodellisuusohjaimensa että myös tulevia virtuaalitodellisuuspelejä.

12.6.2015 01:23

Rift-virtuaalitodellisuuslaseja valmistava Oculus VR on julkistanut omat virtuaalitodellisuuskäyttöön suunnitellut erikoisohjaimensa. Parhaillaan prototyyppiasteella olevaa tuote koostuu itse asiassa kahdesta molemmat kädet valloittavasta langattomasta ohjaimesta, joita yhdessä kutsutaan Oculus Touchiksi.

Kukin Oculus Touchin ohjaimista on varustettu analogitatilla, kahdella napilla sekä liipaisimella, minkä ohella niihin on ujutettu sensorit käden liikkeiden tunnistusta varten. Ohjaimien käytön ei pitäisi myöskään jäädä vain nappien painelun ja huitelemisen tasolle, vaan niiden pitäisi esimerkiksi myös tunnistaa, milloin pelaaja näyttää pelatessaan peukkua tai osoittaa vaikkapa jotain sormellaan.

Ohjaimista löytyy myös haptista teknologiaa. Sen avulla pelaajille pitäisi olla mahdollista viestiä varsinkin virtuaalimaailmassa tapahtuvaa kosketusta.

Kun Oculus Rift kuitenkin ensi vuoden alussa julkaistaan, ei se saavu kauppoihin ainakaan heti vielä samassa paketissa Oculus Touchin kera. Sen sijaan kaikki Riftit tullaan paketoimaan yhteen Xbox Onen langattoman ohjaimen kanssa. Näin kaikki Riftille pelejä työstävät kehittäjät voivat olla varmoja ainakin yhdestä yksinkertaisesta ohjainkokonaisuudesta, joka kaikkien Riftin omistajien hallusta löytyy.

Oculuksen ja Microsoftin välinen yhteistyö ei lopu myöskään tähän, sillä heinäkuussa julkaistavan Windows 10:n on ilmoitettu tukevan Rift-laseja natiivisti. Xbox-pomo Phil Spencer on henkilökohtaisesti myös vahvistanut, että Xbox One -pelien suoratoistopelaaminen Windows 10:llä on mahdollista Riftia käyttäen. Sen sijaan tosin, että tämä lisäisi Oculus Rift -tuen Xbox One -peleihin, näyttäisi Xbox One -pelien peluu tapahtuvan Riftilla eräänlaisesta virtuaalisesta olohuoneesta käsin.

Kukin edellä mainituista julkistuksista tehtiin osana Oculuksen torstaina järjestämää lehdistötilaisuutta. Sen yhteydessä joukko pelinkehittäjiä kävi esittelemässä myös pelejään, jotka on nimenomaan suunniteltu Riftia varten. Tällaisia olivat esimerkiksi Ratchet & Clankista tutun Insomniac Gamesin arktinen seikkailupeli Edge of Nowhere ja Gunfire Gamesin astetta fantastisempi pelikokemus Chronos.

Pelien esittelyjen yhteydessä Oculus myös ilmoitti, että se on aikeissa tukea lähitulevaisuudessa kymmenellä miljoonalla dollarilla itsenäisten Rift-pelien kehitystä. Pikainen vilaus lehdistötilaisuudessa saatiin lisäksi myös Oculuksen omaan Rift-käyttöliittymään, joka tarjoaa pelaajien hyödynnettäväksi esimerkiksi kaverilistan kuin myös pelikaupan, jossa pelien virtuaalitodellisuusominaisuuksia voi testata ennakkoon ennen ostotoimenpidettä.

Oculus Rift -lasit on määrä julkaista vuoden 2016 alussa. Toistaiseksi laseille ei ole vielä annettu hintaa. Niiden suositusvaatimukset tarvittavaa pc:tä koskien voi kuitenkin katsastaa jo tästä.

Lisää luettavaa