Oikea mielipide: Kosmeettiset mikromaksut ovat pienin paha / Uutiset / pelaaja.fi

Oikea mielipide: Kosmeettiset mikromaksut ovat pienin paha

3.08.2019 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
4
Oikea mielipide: Kosmeettiset mikromaksut ovat pienin paha

Väistämätön on tapahtunut: mikromaksut ovat saapuneet Crash Team Racingiin. Merkit ovat olleet ilmassa jo pitkän aikaa, sillä kosmeettisia parannuksia kuskeihinsa ja autoihinsa on voinut ostaa pelissä tienattavilla Wumpa Coineilla alusta asti. Nyt hurjastelijoille tarjotaan mahdollisuutta ostaa valuuttaa myös oikealla rahalla.

Vaikka mikromaksut ovat yleisesti vihattu konsepti pelaajien keskuudessa, katsotaan kosmeettisten tavaroiden kaupittelua usein sormien välistä, koska ne eivät oleellisesti vaikuta kenenkään pelikokemukseen. Henkilökohtaisesti pidän kosmeettisia mikromaksuja perustavanlaatuisena turhuutena ja siksi tietyllä tapaa jopa paheksuttavampina kuin monia muita maksumalleja. Ne ovat kuitenkin yleinen näky nykypäivän peleissä, joten jonkun niistäkin on pakko pulittaa. Mutta miksi ihmeessä?

Päällimmäinen perustelu, joka päässäni pyörii, on luonnollisesti turhamaisuus. Monille moninpelejä suosiville on hyvin tärkeää erottua massoista edukseen, ja pelaajan identiteetti rakentuu usein puhtaasti visuaalisen pröystäilyn päälle. Virtuaalivaatteiden ostaminen yksilöitymistarkoituksessa on siis helposti verrattavissa vaikkapa vuosituhannen vaihteen kännykkälogobisnekseen. Toisinaan omaperäisellä ilmeellä voi tosin olla jopa kevyitä pelillisiä etuja: esimerkiksi Rocket League -kentillä pelin seuraamista helpottaa huomattavasti se, etteivät kaikki autot ole samanvärisiä ja -muotoisia.

Turhamaisuudella on valitettavasti myös varjopuolensa, sillä monesti hintavan näköisellä habituksella tahdotaan viestiä tietynlaista paremmuutta. Eritoten peleissä, joissa myynnissä olevia kosmeettisia parannuksia voi tienata myös näkemällä niiden eteen aikaa ja vaivaa, itsestään voi antaa helposti todellista omistautuneemman ja menestyneemmän kuvan yksinkertaisesti pulittamalla muutaman euron. Tavaroista muodostuu statussymboleita, joista tietynlaiset pelaajat ovat enemmän kuin valmiita maksamaan.

Kosmeettisia ostoksia keinotekoisesti arvottamalla on helppo luoda pelin sisäinen kysynnän ja tarjonnan talous. Tällaisesta mainio esimerkki on Counter-Strike: Global Offensive, jonka pelaajat maksavat skineistä parhaimmillaan satoja euroja. Kosmeettisten parannusten jälleenmyynnin salliminen ruokkii pelin mikromaksutaloutta kahdella tavalla: osa pelaajista kohtelee harkitusti tehtyjä mikro-ostoksia tulevaisuuden sijoituksina, ja toiset syytävät loputtomasti rahaa loottilaatikoihin lottovoiton toivossa. Niin kauan kuin kauppa käy, ei kehittäjän tarvitse turvautua röyhkeämpiin maksumalleihin.

Sydäntälämmittävin vaihtoehto on toki tilanne, missä pelaaja maksaa kosmetiikasta puhtaasti tukeakseen pelinkehittäjää. Monet ilmaiset pelit tekevät tuottonsa pelkästään kosmeettisilla mikromaksuilla, ja niistä pulittaminen on tällöin ainoa tapa osoittaa konkreettista arvostusta kehittäjää kohtaan. Nimellistä maksua vastaan pelaaja tuntee tehneensä oikein ja saa vastalahjaksi hyvän mielen lisäksi jotain silmäänsä miellyttävää.

Pienen pohdinnan päätteeksi on siis melko itsestäänselvää, miksi kosmeettisille mikro-ostoksille on kysyntää. Ihmiseläin on toki turhamainen, mutta muitakin syitä mikromaksutalouden tukemiselle on olemassa. Itse en näiden neljän kappaleen kynäilyn aikana kokenut minkäänlaista henkilökohtaista käännytystä, mutta voin kenties tulevaisuudessa pelata roolipelejä leimaamatta kanssapelaajiani pinnallisiksi pröystäilijöiksi heti ensinäkemältä. Kippis henkiselle kehitykselle!

Johanna Puustinen

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

Eihän ne F2P peleissä haitaakaan, siellä ne ovat täysin hyväksyttävä ja ymmärrettävä rahastusmalli. Jollain se pelin kehitys pitää saada katettua. Mutta siinä vaiheessa kun peli maksaa sen 60€ ja siihen päälle aletaan vielä kosmetiikasta nyhtämään rahaa aletaan olla ojassa jo ja pahasti. Yleensä ne eivät edes rajoitu pelkkiin kosmeettisiin esineiseen, vaan lisää saa maksaa myös XP boosteista ja aseista ja muusta roinasta, jolla pelin etenemistä voi vauhdittaa. Voiko joku tässä tilanteessa oikeasti väittää käsi sydämellä, että peliä ei ole pitkitetty tai hidastettu yhtään pelaajan houkuttelemiseksi mikromaksujen loputtomaan suohon?

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Koen olleeni kosmeettisten mikromaksujen kanssa tietyllä tavalla etulinjassa, koska olin Team Fortress 2:n aktiivinen pelaaja, kun hattu-apokalypsi iski (hattuja ei tosin alkuun voinut vaihtaa rahasta). Oma reaktio oli jo silloin hyvin karvas, koska TF2 oli eheällä ja viimeisen päälle mietityllä graafisella tyylillä varustettu peli ja yhtäkkiä kaikkia hahmoja alkoi koristaa toinen toistaan typerämmät päähineet ja kaunis peli oli lopullisesti pilalla... minun silmissäni.

Kirjoitin tästä silloin Steamin foorumille tulikivenkatkuisen palautteenkin ja yllätyksekseni huomasin silloin olevani asian kanssa aikalailla yksin, koska vastaukset oli lähinnä ilkkuvia. Nyt omalle kannalleni löytyy ehkä enemmän ymmärrystä, kun lähes jokainen moninpeli on ottanut vastaavat rahastusmallit käyttöön, mutta silloin turhautti niin paljon, että pelin pelaaminen jäi siihen paikkaan. Tämä toki yhdistettynä myös siihen, että hahmoluokkapäivitykset sotki vähän väliä myös pelin erinomaista balanssia.

Käyttäjän Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragung kuva
Rindfleischetik...

Onnea Johanna kihlautumisen johdosta! Vie onnittelut myös Jannelle. :)

Käyttäjän Bloob kuva
Bloob

Enpä tiedä, onko kosmeettiset mikromaksut parempi vai pahempi kuin kausipassit?

Itse tuli kosmeettisia (skinejä) ostettua League of Legendsiä vielä pelatessani melko paljonkin. Pitkälti vain koska tykkäsin itse katsoa niitä, mutta myös ilmaispeliä tukeakseni. Mikä kosmeettisissa voi olla huonoa, on että perusmallisto saattaa muuttua tylsäksi. Toki näissä täyshintaisissa peleissä mikromaksuilla ei juurikaan ole asiaa ylipäätänsä, ja tuo "tylsän ulkoasun" -strategia saattaakin tehdä pelistä /markkinointimateriaalista luotaantyöntävän ja peli jää ostamatta.

Sitten ihan oma lukunsa on mitä niillä mikromaksuilla rahoitetaan. Harvemmin kovinkaan suuri osa rahoista menee pelin jatkokehitykseen, varsinkaan näiden isojen julkasijoiden peleissä.