Oikeus voitti...? Indiepeli menettää nimensä vaatejätin takia / Uutiset / pelaaja.fi

Oikeus voitti...? Indiepeli menettää nimensä vaatejätin takia

30.09.2015 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
6

Saksalaiskehittäjä Black Forest Gamesin viime vuonna early access -muodossa julkaisema räiskintäpeli DieselStormers joutuu muuttamaan nimensä. Syy tähän on pelin kehittäjien epäonnistunut hanke saada DieselStormersista heidän oma tavaramerkkinsä vaateyhtiö Dieselin vastustuksesta johtuen.

Dieselin mukaan DieselStormersin nimi – jonka diesel-osa viittaa siis polttoaineeseen, ei farkkuihin – voisi tavaramerkkinä mahdollisesti aiheuttaa sekaannusta Dieselin tuotteiden kanssa. Tavaramerkeistä Euroopan unionissa päättävä sisämarkkinoiden harmonisointivirasto OHIM näyttää olleen vaatejätin kanssa samaa mieltä asiasta, sillä nyt noin vuoden jatkuneen pallottelun jälkeen Black Forest Games on jäänyt kiistassa tyhjin käsin.

– Päätös on yllättänyt meidät housut kintuissa. Olemme hämmentyneitä, että tavaramerkkihakemuksemme on virallisesti evätty. Emme ole monikansallinen korporaatio, joten emme voi taistella päätöstä vastaan siitäkään huolimatta, että tapahtuma on katastrofi indiemarkkinoinnin nykytilan huomioiden, studion virallisessa blogissa kerrotaan.

Black Forestin työntekijät eivät ole kuitenkaan lannistuneet asiasta. Kehittäjien tarkoituksena on seuraavaksi varmistaa, että pelaajat pystyvät jatkossakin pelaamaan DieselStormersia ja keksiä sitten uuden nimen tuotteelle. Vähitellen Black Forest on jo myös valmistellut pelinsä virallista julkaisua.

Lähde: Black Forest Games, Eurogamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus

Mutta se on ok, että alkossa myydään diesel likööriä ja sen sotkeminen vaatemerkkiin on ilmeisesti täysi mahdottomuus.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac
Lainaus käyttäjältä partajeesus

Mutta se on ok, että alkossa myydään diesel likööriä ja sen sotkeminen vaatemerkkiin on ilmeisesti täysi mahdottomuus.

Diesel on yleisessä käytössä oleva sana, joten sitä tuskin pystyy täysin bannaamaan edes toisten tuotteiden nimistä. Diesel-likööri on myös niin erilainen tuote, että sitä ei kovin hevillä yhdistä vaatteisiin. Ehkäpä se on siksi saanut jäädä rauhaan.

Voipi olla, että Dieselstormerssin kohtaloksi koitui juuri tuo sanojen yhdistelmämuoto. Jos pelin nimi olisi ollut pelkästään "Diesel", se olisi voinut vielä mennä läpi, koska se on edelleenkin yleisessä käytössä oleva englanninkielinen sana, eikä sitä voi siten kovin hevillä omia täysin itselleen (joskin Candy Crush koitti ilmeisesti jotain vastaavaa tuubaa sanan "Candy" kanssa). Mutta koska se onkin DieselStormers, pikkusieluiset vaatevalmistajat voisivat mieltää sen yrityksenä esittää peliä heidän sponssaamana tuotoksenaan. Tai jotain.

Yleisesti ottaen, monet näistä tapauksista ovat vain ala-arvoista nillitystä sekä pienempiin yrityksiin kohdistuvaa simputusta. Jos brändillä on edes pienintäkään (väkisellä väännettyä) aihetta epäillä tuotteen nimestä aiheutuvan sekaannusta, siitä nostetaan kanne silkkaa ylimielisyyttään. Sen takiahan näitä juttuja sattuu niin usein, kun mahtailevat tehdaspamput uskovat automaattisesti voittavan pelkän mahtinsa voimin. Onneksi näin ei kumminkaan aina käy: http://www.bbc.com/news/business-34334776

Myönnettäköön, uutisen Lindt ei todellakaan ole mikää pikkufirma. Kehtaisin silti väittää, että Haribo on kumminkin näistä kahdesta se isompi pulju. Ongelma piilee juurikin siinä, että kovinkaan monet pikkyritykset eivät uskalla lähteä samalla lailla pitkiin oikeuskamppailuihin rahallisten tappioiden pelossa. Ja ottaen huomioon miten isommilla firmoilla on varaa lähestulkoon lahjoa koko oikeusalin konkkaronkka puolelleen, tuo varovaisuus on perusteltua

Käyttäjän Tunna kuva
Tunna

Aika vaikeaksi menee nimien keksiminen tuotteille, kun isot firmat omistavat näköjään jo oikeuden sanoihin. Huh huh

Käyttäjän kurrinen123 kuva
kurrinen123

Juu, kohta ei itse polttoainetta saa kutsua Dieseliksi.

Käyttäjän onnistunyt kuva
onnistunyt

Vuosituhannen vaihteessa menin humalapäissäni ostamaan aurinkolaseja. Huonossa arviointikyvyssäni tuli ostettua Dieselin aurinkolasit hintaan 600 markkaa. Virheen huomattuani yritin myydä laseja, mut kukaan ei ostanut, arvatkaapa miksi? Nimittäin kun lasit laittoi päähän näkökenttä huononi aivan tajuttomasti! Tajuton pimeys (uusi Stuar vars tullee...) kohtasi kaikkia jotka käyttivät laseja päässään, eikä kukaan uskonut niitä 600 markan tai vielä vähemmän Dieselin laseiksi. Tuon kokemuksen myötä en oo ostanut ainuttakaan Dieselin tuotetta.

Käyttäjän Joulupukki kuva
Joulupukki
Lainaus käyttäjältä partajeesus

Mutta se on ok, että alkossa myydään diesel likööriä ja sen sotkeminen vaatemerkkiin on ilmeisesti täysi mahdottomuus.

Diesel likööriä valmistava yhtiö on reilusti yli 100 vuotta vanha yritys, joten rajoittaminen olisi vähän hankalaa.

Myöskin se on eriasia kun on kyseessä peli. Diesel on lisenssinä mukana pelialalla, muun muassa myyynyt lisenssinsä sims 3;seen. Joten niillä on todella hyvä syy puollustaa diesel nimimerkkiä. Jos eivät puollustaisisi, niin esimerkiksi ea;llakin olisi lupa sen jälkeen tehdä diesel ripoffeja simeihin, laittamalla diesel ja jonkun sanan lisää, sitten muuttas parista kohdasta ompelujälkiä vaatteista niin ei tarvitsisi maksaa rojalteja tai sopimusta dieselille.

Nostoja