Osa loottilaatikoista todettiin lainvastaiseksi Alankomaissa – viranomaiset usuttavat pelintekijät nyt toimenpiteisiin

Alankomaat ovat ottaneet loottilaatikot siinä määrin tarkkailuunsa, että osan niistä on nähty olevan nyt lainvastaisena.

19.4.2018 22:24

Alankomaiden viranomaiset ovat todenneet osan tämän hetken suosituimmista videopeleistä rikkovan maan uhkapelejä koskevaa lainsäädäntöä. Asia otettiin tutkintaan sen jälkeen, kun keskustelu loottilaatikoiden ja uhkapelaamisen samankaltaisuudesta sai tuulta purjeisiinsa aiemmin viime vuonna.

Alankomaan uhkapeliviranomaiset kertovat ottaneensa tutkimuksissaan tarkasteluun kymmenen peliä, joista neljän todettiin olevan lainvastaisia. Ongelmaksi niissä muodostuivat nimenomaan loottilaatikot, jotka tarjoavat pelin ulkopuolella vaihdettavissa olevaa sattumanvaraista sisältöä. Viranomaisen mukaan satunnaisesti saataville esineille muodostuu näin rahallista arvoa, jolloin kyseisten loottilaatikoiden tarjoaminen maan kansalaisille on kiellettyä ilman erillistä lupalisenssiä.

Oma huolenaihe Alankomaiden viranomaisille on ollut myös loottilaatikoiden ja addiktion mahdollinen yhteys. Se kehoittaakin peliyhtiöitä yleisesti siistimään loottilaatikoita tarjoavista tuotteistaan addiktiota ruokkivia elementtejä. Näistä se antaa esimerkkinä ”läheltä piti” -tyyppiset voittojen esittelemiset ja mahdollisuuden avata loottilaatikoita nopeasti peräjälkeen.

Seuraavan kahdeksan viikon sisällä viranomaiset vaativatkin, että peliyhtiöt tekevät tarvittavat toimenpiteet, jotta näiden tuotteet mukailevat maan lakia. Muuten Alankomaiden on ryhdyttävä vastatoimiin sakkojen ja kieltojen voimin.

Viranomaiset eivät ole suoraan kertoneet, mitkä pelit on tarkalleen ottaen nähty lainvastaisena. Tutkimus suoritettiin kuitenkin peleillä, joiden on katsottu olevan suosiossa internetin striimauspalveluissa. Julkisessa keskustelussa esiin onkin nostettu jo mahdollisina tapauksina varsinkin Dota 2, PlayerUnknown’s Battlegrounds, Rocket League ja FIFA 18.

Lähde: Kansspelautoriteit, Gamasutra, Eurogamer

Lisää luettavaa