
Ikärajalautakunta PEGI on julkistanut laajentavansa vuonna 2018 lisätyn In-Game Purchases -maininnan paljastamaan jatkossa myös sen, jos pelissä on ostettavia satunnaisia esineitä, kuten loottilaatikoita.
PEGI lisäsi syyskuussa 2018 erillisen ikonin pelin sisäisille ostoksille, jotka koskivat tuolloin kaikenlaisia mikromaksuja. Nyt sen alapuolelle lisätään erillinen merkintä (”Includes Paid Random Items”, sisältää maksullisia satunnaisia esineitä), jos peleissä on nimenomaan satunnaisuuteen perustuvia maksuelementtejä.
Näihin lukeutuvat muun muassa loottilaatikot, korttipakat ja palkintopyörät, jotka voivat avata niin kosmeettisia esineitä, uusia hahmoja, päivityksiä tai karttoja. Merkintä lisätään nimenomaan sellaisiin peleihin, joissa näitä elementtejä voi ostaa omalla tai niin ikään omalla rahalla ostettavalla pelinsisäisellä valuutalla.
Jos peli ei sisällä satunnaisuuteen perustuvia maksuelementtejä, vaan ainoastaan muunlaisia mikromaksuja, säilyy merkintä entisellään ilman lisäviitettä.
Uusi merkintä lisätään niin pelien digitaalisiin kuin fyysisiin kopioihin.
Myös Pohjois-Amerikan ikärajoista vastaava ESRB täydentää aiemmin lisäämäänsä In-Game Purchases -mainintaa vastaavin toimin.
Lähde: PEGI
Kommentit
Eipä tällä ole mitään merkitystä, kun mikromaksut lisätään aina 2 kk pelin julkaisun jälkeen.
Turha odotella mitään järkevää kun ovat täysin corruptuneita
Jos tällaista kiertämistä pystyttäisiin tekemään niin eikö silloin myös K12-peliä voi päivittää K18-kamalla? Tämän kautta en usko että tuollaista porsaanreikää on voitu jättää tuohon systeemiin.
Johan niitä voi, kattoo vaikka noita Total War sarjan bloody gore dlc pakettei.
Niin, DLC on eri asia kuin päivitys. Luulisi lisäreissäkin olevan omat merkintänsä erikseen, joten sen kautta asia ok.'
EDIT: Tarkistin asian. Emopeli K16 ja lisäri K18. Asia siis ok koska se on sinne oikein merkitty.
Näillä DLC:illä on kylläkin PEGI 18 -leima, pääpelin ollessa PEGI 16. Kyseessä ei ole päivitys, vaan erikseen myytävä lisäosa, joka siis arvioidaan erikseen.
On tämä edelleen siinä mielessä porsaanreikä että (”Includes Paid Random Items”) ei vaikuta pelin ikärajan nostoon/ laskuun millään tavalla. Jäi omasta mielestä PEGIn työ puoliksi tekemättä kun tuolaiset pelit pitäisi jatkossa leimata kysymättä Adult Only peleiksi mutta ennenkuin viranomaiset puuttuu hommaan ei juuri mikään muutu varsinkaan PEGI:n ja/ tai isojen pelijulkaisijoiden toimesta.
En ottanutkaan kantaa kuin tuohon lisäosa-asiaan, jossa homma mielestäni toimii hyvin. Ihan hyvä idea myydä emopeliä K16-kamalla mutta antaa mahdollisuus K18-lisärillä päivittää siihen K18-kama. En näe tuossa ongelmaa.
Pelin ns. pakollisilla/ilmaisilla päivityksillä ikärajan tai muun merkittävän sisällön muuttaminen on taas täysin eri asia kuin erikseen PEGI-merkitty sisältö. Päivityksillähän ei mitään merkintöjä ole ja niillä voidaan muuttaa peliä paljonkin. Joskaan en edelleenkään halua uskoa että ikärajaa voidaan muuttaa seurauksitta puhtaasti peliä päivittämällä.
Mikromaksumerkintä on taas eri asia ja tuntuukin että sitä ei ole loppuun asti mietitty. Itse olen yhä sitä mieltä että jos peli ansaitsee mikromaksumerkinnän, niin ikärajaksi 18.
Johan tuota jo nyt tehdään. Pidetään mikromaksut ja loottilaatikot poissa julkaisuversiosta niin arvostelut ei sano niistä mitään, tai jopa hehkuttavat niiden poissaoloa.
Ja sitten peli päivitetään parin kuukauden päästä. Kuka käy päivittämässä pelilaatikot markettien ja pelaajien hyllyillä?
Niimpä, tämä tuppaa olemaan ennemmin sääntö kuin poikkeus. Parasta olisi kun tehtäisiin EU ja amerikassa laki joka kieltäisi kikkailun, eli joko se "laatikosto" on heti alussa mukana tai ei ollenkaan. Niin kaikki pääsisi helpommalla..