Pelaaja tanssipelien EM-kisoissa: ”Suomalaiset työskentelevät kovemmin kuin muut”

Tanssipelaamisen järjestyksessään yhdeksännet EM-kisat polkaistiin eilen käyntiin Helsingissä, ja Pelaaja kiisi paikalle ihmettelemään menoa.

23.7.2015 13:39

Tanssipelaamisen järjestyksessään yhdeksännet euroopanmestaruuskisat polkaistiin eilen käyntiin Helsingissä, ja Pelaaja pääsi paikan päälle jututtamaan jännittyneitä kisaajia avajaisten alla.

Nuorten toimintakeskus Hapen sokkeloiset tilat kaikuvat jo kiivaasti kertaavien osanottajien jalkojen töminästä. Kynnelle on kyennyt kirjava joukko osallistujia mantereen eri kolkista Isosta-Britanniasta Itävaltaan.

Nelipäiväisessä tapahtumassa mittaa toisistaan ottavat niin keski- kuin huipputasonkin tanssijat, ja totisimmille kisaajille tarjolla on myös kahdella alustalla samaan aikaan tahkottava tuplasarja. Toinen tapahtuman pääjärjestäjistä, Renne Brandt, odottaa tulevan viikonlopun kisahuumaa jo innolla.

– Tänä vuonna kokeilemme aivan uudenlaista kisajärjestelmää. Biisipaketit on koottu valmiiksi kuten ennenkin, mutta kilpailijat itse eivät enää pääse suoraan valitsemaan tanssimiaan kappaleita. Teoriassa omilla vahvuuksillaan ei voi enää ratsastaa, mutta näemme politiikan toiminnassa tänä vuonna vasta ensi kertaa, Brandt selittää.

Kisat tanssitaan tänäkin vuonna In The Groove -peliä hyödyntäen. Brandtin mukaan peli soveltuu parhaiten kisakäyttöön muun muassa helpon muokattavuutensa ja käyttäjäystävällisyytensä vuoksi.

– On hyvä huomata, että myös tanssialustoissa on rakenteellisia eroja. In The Groove -kabinetit kestävät kovaa kisakäyttöä, mies valottaa.

Mutta miksi juuri Suomi? Brandtin mukaan aiemmin muun muassa Amsterdamissa järjestetyn vuosittaisen tapahtuman uudeksi kodiksi on vakiintunut Helsinki lähinnä suomalaisen sisun ansiosta. Rahoitus kisoihin haalitaan osallistumismaksujen ohella sekä urheiluministeriöstä että kaupungilta itseltään.

– Kun Amsterdamin järjestäjäporukka hajosi ja laitteet myytiin, Suomi sai mahdollisuuden toteuttaa tapahtuman omien visioidensa mukaan. Suomessa on työvoimaa ja tahtoa järjestää oikeasti ammattimaiset ja hyvin suunnitellut kisat, mies hehkuttaa.

Tanssipelaamista viitisentoista vuotta harrastanut ja lukemattomiin kilpailuihin osallistunut ruotsalainen Kasper Sandin on Brandtin kanssa samaa mieltä Suomen ylivertaisuudesta.

– Monissa muissa maissa tanssipelien suosio nousee ja laskee trendien ja julkaisujen mukaan, mutta Suomen piirit ovat pysyneet tasaisen aktiivisina jo vuosia. Suomalaiset työskentelevät tanssipeliyhteisöjen ylläpitämiseksi ja sanan levittämiseksi kovempaa kuin ketkään muut, Sandin kertoo.

Kisojen kotimainen ennakkosuosikki ja hallitseva Suomen mestari Markus Kokkonen on tahollaan myös tyytyväinen tapahtuman rantautumisesta kotimaahan. Pitkiä kisamatkoja miehen ei ole tarvinnut tehdä enää viimeisimmän EM-voittonsa jälkeen.

– Tänä vuonna en valitettavasti ole päässyt treenaamaan tavalliseen tapaan jalkavamman vuoksi. Toivon toki menestystä, mutta tällä kertaa tulin kisoihin tapaamaan tuttuja ja pitämään hauskaa, Kokkonen pahoittelee.

Kokkonen toivoo kisojen aiempaa laajemman näkyvyyden tuovan uusia kasvoja etenkin suomalaisiin kuvioihin.

– Onhan tanssipelaamista hankalaa harrastaa aktiivisesti, vaikka kotiin voikin hankkia alustan. Täällä uudet pelaajat pääsevät näkemään, kuinka korkeatasoista oikea kilpapelaaminen voi olla, mies toteaa.

Tapahtuma on tänäkin vuonna täysin ilmainen katsojille. Kisoja voi halutessaan mennä seuraamaan paikan päälle, mutta tiukkaa tanssaamista voi ihailla myös verkossa Twitch-suoratoistopalvelun kautta. Kunkin sarjan loppupelit selostetaan sekä suomeksi että englanniksi. 

– Kisat ovat ainutlaatuinen tilaisuus seurata kovatasoista urheilua aivan lähietäisyydeltä. Jos laji kiinnostaa millään tasolla, siihen on nyt helppo tutustua, Brandt houkuttelee.

 

Kisoista voi lukea lisää niiden verkkosivuilta, ja viikonlopun aikataulut löytyvät muun muassa Twitch-linkin takaa. Toimintakeskus Happeen (Sörnäisten rantatie 31) navigoi helpoiten Sörnäisten metroaseman läheisyydestä.

Johanna Puustinen

Lisää luettavaa