Pelaaja testaa: Bully-kiusaajapeli / Uutiset / pelaaja.fi

Pelaaja testaa: Bully-kiusaajapeli

11.08.2006 // Kirjoittanut: Riot
25

Julkaistu Pelaaja 34 / heinäkuu 2005 -numerossa
Huomioi, että peli on vuoden myöhästymisen myötä voinut muuttua ratkaisevasti sitten viime kevään, kun Pelaaja peliin tutustui näimme.

ss_02.jpg

Rockstar on erikoisessa asemassa. Minkä tahansa pelin kustantaja tekeekin, sitä tullaan vertaamaan sen lippulaivaan Grand Theft Autoon. Vastaavanlaisen menestyspelisarjan luominen on lähestulkoon mahdoton tehtävä, ja Rockstarin pelien suhteen odotukset ovatkin epärealistisen korkeat. Kustantajan kaksi edellistä uutta julkaisua Red Dead Revolver ja Manhunt olivat molemmat hyviä pelejä, jotka hyödynsivät vähän käytettyjä aihepiirejä. Ne eivät kuitenkaan nousseet erityisen suuriksi menestyksiksi, mutta sopivat samalla kustantajan erikoisempaan linjaan. Samaan suuntaan kulkee lokakuussa julkaistava Bully, joka on Rockstarin Vancouverin studion käsialaa. Bullyn (”koulukiusaaja”) kaltaista peliä ei ole nähty sitten Commodore 64:n Skool Dazen. Tuntuukin siltä, että Rockstarin jokaisen pelin on poikettava pelien valtavirrasta, mutta ongelma piileekin siinä, että kustantaja ei ole vielä kyennyt tekemään niistä samanlaisia A-luokan pelejä kuin GTA:sta. Saadaanko aiheesta tällä kertaa tarpeeksi irti?

Bully kertoo kouluvuodesta ränsistyneessä Bullworthin akatemiassa, jossa koulukiusaaminen ja korruptio rehottavat. Koulua kansoittavat ongelmalapset, kuten päähahmo Jimmy Hopkins, sekä rikkaiden perheiden vesat, jotka tunnetusti sekaantuvat kaikenlaiseen epämääräiseen toimintaan. Jimmy on nuori pojankoltiainen, jolla on lyhyt siilitukka, hieman pulska olemus ja ikävä luonne. Juuri sellainen kaveri, jota ala-asteella piti vältellä, ettei saanut turpiinsa. Jimmy on potkittu ulos kaikista aiemmista kouluistaan, ja äiskällä on jo viides avioliitto meneillään, eikä tämä halua kuulla sanaakaan ongelmallisesta pojastaan.
Peli käsittää yhden kokonaisen kouluvuoden, jonka aikana on noustava koulun sosiaalisen nokkimisjärjestyksen huipulle. Se tapahtuu liittoja tekemällä, lintsaamalla, opettajia palvelemalla ja pettämällä sekä kaikenlaisilla muilla likaisilla keinoilla. Jimmyn on otettava Bullworth ns. haltuun.

ss_06.jpg

Koulussa voi olla kivaakin

Eniten Bully tuo mieleen Electronic Artsin Harry Potter -pelit, jotka nekin on kuvattu kolmannesta persoonasta ja niissäkin samoillaan pitkin laajan kouluympäristön tiluksia, käydään oppitunneilla ja suoritetaan tehtäviä. Bully tarjoaa peliympäristöksi Bullworthin valtavan kampuksen, joka käsittää muun muassa asuntolan, luokkarakennuksia, ruokalan, futiskentän ja paljon muuta. Jossakin vaiheessa päästään koulun ulkopuolellekin.
Jimmyn oma huone on täynnä sarjakuvia ja rojua. Vaatekaapin kautta voi käydä vaihtamassa vaatteensa. Koulutuntien aikana on käytettävä koulun univormua. Hallivalvojat eivät suvaitse siviilivaatteiden käyttämistä kouluntuntien aikana, eikä oppitunneille ei ole asiaa ilman oikeanlaista varustusta. Vapaa-aikana voi käyttää haluamaansa asustusta, ja uusiakin vaatteita voi ostaa.
Interaktiivisuutta on paljon. Jimmy voi vierailla muiden opiskelijoiden huoneissa ja esimerkiksi pölliä heidän kamojaan, yrittää vaivihkaa livahtaa rehtorin huoneeseen ja niin edelleen. Kaiteiden päällä voi liukua, esineitä voi repiä irti seinistä, telkkaria voi katsella ja heittää tikkaa. Vessassakin pitää käydä. Koulun tiluksilla maleksivat muut oppilaat kommentoivat Jimmyn vaatetusta ja hajuakin, jos tämä ei ole käynyt suihkussa. Välillä pihalla tai käytävillä näkee pieniä tappeluja ja mopotusta, jolloin voi joko mennä väliin jakamaan oikeutta tai lisäämään kärsimystä. Tai sitten tehdä kuten opettajat meikäläisen lukiossa ja teeskennellä, ettei edes huomaa koko tilannetta.
Koulun eri alueita kansoittavat erityyppiset oppilaat. Futiskentän liepeillä on paljon jenkkifutistakkeihin pukeutuneita futista pelaavia snobioppilaita ja cheer leadereita. Tietokoneluokan liepeillä on paksuilla laseilla varustettuja rasvalettisiä poikia ja niin edelleen. Graafisesti Bully on melkoisen karun näköinen.

ss_03.jpg
Eiks koulutunneilla käyminen olekkaan mälsää?

Miten peli sitten etenee? Joka päivä on mentävä kahdelle vaaditulle oppitunnille, jotka yleensä käynnistävät tehtäviä. Kun tehtävä on käynnissä, pelaajat voivat silti liikuskella koulun alueilla vapaasti ja tehdä mitä lystäävät. Päivän eteneminen on kuitenkin sidottu tehtäviin, jotka kuljettavat päivää eteenpäin.

Yksi esimerkkitehtävistä oli biologianopettaja Wintersin erikoinen pyyntö. Sekopäinen alkkisprofessori haluaa Jimmyn tappavan erään kasvin, joka sijaitsee Harrington-talossa lukittujen ovien takana. Harrington-rakennuksessa asuvat koulun vauraat oppilaat. Jimmy suostuu, koska haluaa pysytellä väleissä hullun opettajan kanssa. Jimmy tarvitsee Harrington-rakennukseen päästäkseen salasanan, jonka voisi saada Tad-nimiseltä oppilaalta. Niinpä ensin on etsittävä Tad, mikä on helppoa, sillä hän näkyy punaisena neliönä GTA:n vastaavan kaltaisessa kartassa. Tad ei aluksi halua puhua, mutta kun kaverille iskee pari heivaria ja tunkee sitten pään vessanpönttöön, niin johan alkaa poika puhella. Kun salasana on saatu selville, niin päästään Harrington-rakennuksen sisälle. Siellä tuhotaan opettajaa ärsyttänyt kasvi. Se tapahtuu tietenkin kiinarilla, jolla kasvi pistetään kappaleiksi. Sekös vasta suututtaa snobioppilaat, jotka käyvät Jimmyn kimppuun.
Tappelut ovat suoraan koulujen pihoilta, melkoista huitomista. Munaskuille voi potkaista, ja lyönnit edustavat lähinnä heivareita sekä läpsäisyjä naamaan. Tappelut näyttivät huvittavilta ja sopivan ylilyödyiltä. Pelissä ei voi kuolla, eikä väkivalta ole niinkään graafista kuin koomista. Jimmy voi myös käyttää ritsaa, jolla voi tähdätä ja ampua. Keinujen penkit voi repiä mukaansa lyömäaseiksi.
Bully sisältää myös paljon minipelejä, kuten liikuntatunnilla pelattavan polttopallo-minipelin. Se näytti ihan hauskalta ja toimivalta.

Demosta ei käynyt ilmi, aivan kuinka paljon vapautta Bully tarjoaa. Koulutunneilta voi lintsata, mutta hallivaksit ovat tuolloin Jimmyn perässä, mikä vaikeuttaa koululla liikkumista. Omaan asuntolaan on palattava tiettyihin kellonaikoihin, mutta tällaisia vaatimuksia voi rikkoa, kunhan ei jää kiinni.

Bully ja Jimmy itse ovat mukavan anarkistisia, enkä osaa nimetä toista samankaltaista peliä sitten Skool Dazen. Potentiaalia on paljon ja huumori kukoistaa. Toki peli oli usein kovin ilkeämielinen, mutta Jimmy ei ole aina kiusaava osapuoli, vaan hänkin ottaa kuritusta vastaan. Koulun hierarkian huipulle ei selviä pelkällä kiusaamisella, vaan heikompiaan on autettava, sillä heillä on ratkaiseva rooli Jimmyn nostamisessa Bullworthin kuninkaaksi.

ss_08.jpg

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

eka :D

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Olekkaan? Menkäähän kertaamaan äidinkieltä.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

"Heikompiaan on autettava, sillä heillä on ratkaiseva rooli Jimmyn nostamisessa Bullworthin kuninkaaksi."

Hyvä että R* teki pelistä tallaisen.

Käyttäjän Yarichin kuva
Yarichin

"Olekkaan? Menkäähän kertaamaan äidinkieltä."

Tuskin yhden tai hieman useamman typon takia tarvitsee kerrata yhtään mitään. =/

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

"Juuri sellainen kaveri, jota ala-asteella piti vältellä, ettei saanut turpiinsa."
Thomaksella jotain omia kokemuksia.. :D

Ja itse en tajua mitä tuossa Olekkaan -sanassa edes on väärin, eli ei se niin vakavaa sitten olekkaan, heh.

Käyttäjän Tencer kuva
Tencer

Kuinka et muka voi tajuta. Sen pitäisi olla olekaan, eikä olekkaan.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Jaa, näitä sanoja, mitkä lausutaan eri tavalla kuin kirjoitetaan. Ja ottakaa huomioon, että tuo koko otsikko on tuolla tavalla "Eiks olekkaan" tyyliin, eli niinkuin puhekieltä.

Sitä paitsi (yhdyssanako) Thomaksen äidinkieli ei ole suomi. Muistan sen... ;)

Käyttäjän Riot kuva
Riot

Joo, ei tollaiset pikkuvirheet nyt maailmaa tapa, mutta olen aliarvoinut miten jengi kiinnittää tollaiseen huomiota. Virheet kuitenkin pitää korjata ja niistä oppia, se on selvä.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

"Olekkaan? Menkäähän kertaamaan äidinkieltä."

Kaikille voi myös sattua ns. kirjoitusvirheitä.. :roll_eyes:

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Ei sillä niin väliä tuliko yks pieni virhe, tärkeämpää on se että viesti menee perille, ja juttu on hyvä.
Ja sitäpaitsi en viitsisi yleistää mutta tyypit jotka ovat pilkun...... heillä voi itse teksti olla kovin tylsää ja niistä ei oiken löydy mitään persoonallista.