Puhtaasti pelaamiseen keskittyviä tapahtumia ei Suomessa ole liikaa. Summer Assembly -tietokonefestivaaleja pidettiin pitkään Suomen suurimpana lanitapahtumana, mutta vuosien saatossa kesän Assyt muovautuivat ihan eri muottiin. Silloin tuntui, ettei lanitapahtumia ollut ollenkaan, mutta Summer Assembly -järjestäjät päättivät luoda tilannetta paikkaamaan Assembly Winter -lanipartyn, joka päätti tänäkin vuonna helsinkiläisten hiihtoloman 22.–24. helmikuuta.

Maailmanmaineeseen noussut tapahtuma jatkoi voittokulkuaan lisäämällä kilpapelaamisen määrää ja pitämällä kävijämäärät korkealla, kuten aikaisempinakin vuosina. Nimekkäimpiin ohjelmanumeroihin lukeutuivat ehdottomasti Battlefield 3 -pelin pääsuunnittelijan vierailu ja uuden End Game -lisäsisältöpaketin esittely sekä Supercell-studion oma esitys.

Assembly Winter -lanitapahtuman historia alkaa jo vuodesta 2006, jolloin ajatus pelaamiselle pyhitetystä tapahtumasta alkoi kyteä Assembly-tapahtuman perustajan Pekka Aakon päässä. Tällöin ei vielä kukaan osannut aavistaa, millainen Assembly Winter tulisi olemaan.

– Ensimmäinen kipinä tapahtumalle lähti liikkeelle, kun huomattiin, että Summer Assemblyt on aika täynnä ohjelmaa ja halu tuoda lisää pelaamista kasvoi. Lopulta tultiin siihen tulokseen, että jos halutaan enemmän pelata, tulisi meillä olla pelaamiselle pyhitetty tapahtuma, Aakko muistelee.

Muutaman vuoden kuluttua Pekka esitteli talkooporukalle ajatuksen lanitapahtumasta kollegansa Jussi Laakkosen kanssa. Seitsemän vuotta myöhemmin lopputulosta ei voi kuin ihailla. Puhtaasti pelaamiseen keskittyvällä tapahtumalla on tällä hetkellä merkittävä osa Suomen peliskenessä ja -kulttuurissa, joissa amatööripelaajia kannustetaan ponnistamaan kilpapelaamisen ihmeelliseen maailmaan.

– Ihmisten tulee saada kokemusta erilaisista tapahtumista. Siitähän lähtee mikä tahansa harrastus – kokemuksista ja mahdollisuuksista, Aakko muistuttaa.

Astellessani Kaapelitehtaan suurista ovista sisään edessäni oli pitkä jono tietokonetornein varustettuja pelaajia odottaen kuumeisesti pelilaitteiston kasaamista. Yleisöfiilis oli jo alkuillasta erittäin positiivinen ennen alkuseremoniaa. Suurin osa pelaajista saapui paikalle osallistumaan amatööriturnauksiin tai muuten vaan pelaamaan. Vaikka nimekästä ohjelmaa oli listalla, pääpaino pysyi edelleen pelaamisessa.

Kilpapelaajat ovat joutuneet liikaa tottumaan pitkiin odotusaikoihin ja epämukaviin oloihin tapahtumapaikkojen lattioilla. Heidän mukavuutensa ja viihtyvyytensä oli huomioinut tapahtumassa SEUL RY (Suomen elektronisen urheilun liitto). Yläkerrassa pelaajille tarkoitettu Pelaajalounge oli tavalliselta yleisöltä suljettu alue, jossa kilpapelaajat pystyivät verkostoitumaan, haukkaamaan pikkupurtavaa tai katselemaan muiden otteluita omien matsien välissä. Yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Keto vertaa järjestön toimintaa Suomen Jalkapalloliittoon. SEUL RY hoitaa samankaltaisia asioita kilpapelaamisen merkeissä.

– SEUL RY on kaksi vuotta sitten perustettu kilpapelaajien etujärjestö. Liitto koostuu 15 jäsenjärjestöstä, ja SEUL RY:hyn kuuluu myös eri pelimedioita, tapahtumajärjestäjiä, organisaatioita sekä kehittäjiä. Järjestömme tärkeimpiin tehtäviin lukeutuu toimintaympäristön parantaminen, jotta huipulle nousemiselle olisi mahdollisuuksia myös Suomessa, Keto kommentoi.

SEUL RY:n perustaminen sai Kedon sanojen mukaan kipinän tietokonetapahtumajärjestäjien aloitteesta kolme vuotta sitten. Tavoitteena oli luoda yhtenäisempää toimintaa liittojen välille, sillä 1990-luvulla samankaltaisilla järjestöillä ei ollut minkäänlaista yhtenäistä toimintaa. SEUL RY perustettiin, jotta järjestöt voisivat puhaltaa yhteen, suurempaan hiileen. Tällä tavalla saatiin SEUL RY:n tavoitteille enemmän kuuluvuutta. Tapahtumassa olevasta Pelaajaloungesta päätellen näin on käynyt, sillä suurin osa kilpapelaajista suomalaisessa tapahtumassa koostui ulkomaalaisista pelaajista. He tuntuivat viihtyvän loungessa hyvin ja saivat ladata akkujaan tulevia otteluita varten.

Järjestön jäseniä lukuun ottamatta suomalaisia pelaajia ei juuri loungessa näkynyt, mikä kertoo suomalaisten kilpapelaajien vähäisyydestä. Keto haluaa nostaa suomalaisia kilpapelaajia enemmän maailmalle. Hänen mukaansa pelaajiemme taso on ollut jo pitkän aikaa todella kovaa, löytyyhän kotimaastamme muutamia maailmanluokan Counter-Strike– ja StarCraft-pelaajia. Keto haluaa myös kannustaa muita harrastepelaajia saapumaan amatööriturnauksiin, jotta taitotasot ja mahdollisuudet kilpapelaamiseen kasvaisivat.

– Kenenkään puolestahan me emme voi harjoitella, Keto muistuttaa.

Lyhyen alkuseremonian jälkeen sammutettiin päävalot, sytytettiin neonvalot ja laitettiin diskojumputus soimaan luomaan hyvää fiilistä hauskanpitoon kavereiden kanssa. Ensimmäisen päivän kruunasi Assemblyn oma Harlem Shake. Tämä vain vahvistaa Aakon sanoja, että Assyille tullaan aina pitämään hauskaa – pelaamista unohtamatta. Näinhän se on ja näin se tulee aina olemaan.

Lisää luettavaa