Peli kovenee markkinoilla / Uutiset / pelaaja.fi

Peli kovenee markkinoilla

26.02.2007 // Kirjoittanut: Miika Huttunen
18

Media-analyyseja tuottavan Screen Digestin vuoteen 2010 ulottuvan ennusteen mukaan uuden sukupolven pelit alkavat tehdä voittoa kunnolla vasta ensi vuonna. Syynä tähän ovat kasvavat kehityskustannukset ja se yksinkertainen seikka, että laitekanta on vielä verrattain pieni. Etenkin PS3:n ja Xbox 360:n kohdalla pelien tekoon menee enemmän aikaa ja tekijöitä tarvitaan enemmän – tuotto vähenee ja riskit kasvavat.

Ohjelmistotalot pyrkivät tästä syystä kehittämään pelejään mahdollisimman monelle eri alustalle. Luvassa on myös paljon jatko-osia sekä hittielokuviin pohjautuvia pelejä.

Itse konsolien valmistajat puolestaan ovat valinneet toisistaan jonkin verran poikkeavat strategiat lähivuosien varalle. Sony panostaa omien pelien kehittämiseen, sillä yhtiö katsoo, että laitekantaa – ja tulevaisuuden voittoja – kasvatetaan yksinoikeuspeleillä. Sitten PlayStation 2:n julkaisun firma onkin tuplannut omien kehitystiimiensä henkilöstömäärän.

Microsoftin lähestymistapa on vastaavanlainen, mutta omien kehittäjätiimien sijaan se tilaa yksinoikeuspelit ulkopuolisilta kehittäjiltä, esimerkkinä Epicin tekemä Gears of War.

Nintendo kulkee omaa, jo tutuksi käynyttä polkuaan. DS- ja Wii-pelien kehityskustannukset on erilaisen suunnitteluideologian ansiosta mahdollista pitää pienempinä. Firma keskittyy tuottamaan pelejä tavallista pelaajakuntaa laajemmille kohderyhmille.

Screen Digest povaa myös vuoden 2010 kotikonsolien markkinaosuudet. Ennusteen mukaan Japanissa hallitsee PS3 kahden kolmanneksen voimin, Wiillä olisi neljännes ja Xbox 360:llä loput. Yhdysvalloissa tilanne olisi arvattavasti Xboxille kallellaan, sillä ennusteen mukaan sillä olisi hieman yli 40 prosentin osuus, PS3:lla hieman vähemmän ja Wiillä noin 20 prosenttia. Läntisessä Euroopassa (sekä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa) tilanne olisi vastaava, mutta Sonyn eduksi. Sille tulisi yli 40 prosenttia, Microsoftille hieman sen alle ja Wiille loput.

Screen Digestin kotisivut löydät täältä ja otteen ennusteesta täältä.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Yanathan kuva
Yanathan

Eli tämä Screen Digestin ennustus tarkoittaa että Ps3 tulee myymään eniten ja Wii vähiten?
Miksi niin suuri muutos nykyhetkeen?
Screen Digest ennustaa kuin Pekka Pouta.
Päätelkää itse onko se hyvin vai huonosti.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

LÄSSYN LÄSSYN SANON MINÄ! wii myy kun leipä ja ps3 seisoo hyllyssä . ei ole realistisia noi jutut oikein

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Jaa, että Wii romahtaisi noin paljon ja Sony nousisikin ylivoimaiseksi voittajaksi Japanissa. Ei tuu toteutumaan. :D

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Pekka pouta ennustelee hyvin, Screen Digestistä taas on paha sanoa....

Käyttäjän Yanathan kuva
Yanathan

Analyytikot on perseestä sanon minä!
Te perustatte mielipiteenne analyytikkojen mielipiteisiin ja kohta ei ole mikään ihme jos Ps3 voittaa kun analyytikot mainostavat sitä liikaa.
PS: Pelit on terkeimpiä, blue rayt vittuun!

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

"Analyytikot on perseestä sanon minä!
Te perustatte mielipiteenne analyytikkojen mielipiteisiin ja kohta ei ole mikään ihme jos Ps3 voittaa kun analyytikot mainostavat sitä liikaa.
PS: Pelit on terkeimpiä, blue rayt vittuun!"

Pelit ovat tärkeit, mutta esim. Blue-Ray myös plussaa. Analyytikot eivät ole mainostajia, vaan antavat oman näkemyksensä ja heillä tahtoo myös yleensä olla hyvät perustelut näille.

En tiedä ovatko analyytikot "perseestä", kuten tokaisit. He eivät tietenkään ole erehtymättömiä, mutta antavat viitteitä tulevaisuudesta. Henkilökohtaisesti luotan analyytikkojen taitoihin.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Ihan hieno uutine. Tuleekos monet täälläki jonottaa kauppojen ulkopuolelle seuraks 23.03.2007, kun possu 3 (tai enemminkin teho prossu) julkaistaan. Itse odotan innolla.

Uutisest sen verra, että kaip kaikil ihan ok taktiikka on. Nopeasti katottun Sonyn taktiikka paras, mutta tiedä sitä, kun en oo ennustaja. Analyytikot toivottavasti tietää, mitä ennustaa. Ihan realistits, mutta toisinkin voi käydä, mitä noi ennustaa.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

"Psp pieksee DS:n Japanissa 10-6"
"Ps3 pieksee Wiin Japanissa 10-6"
:D

Ja vieras sanoi tuola että Blu-Ray yleistyy? Mistäs moista olet kuullut? Ennustaja ilmeisesti olet :)
Sehän on Xbox mikä nousee ku HD-DVD yleistyy.
Sony tekisi itsetuhon jos laskisi PS3:n hinnan alas.
Kyllä se 1. Wii, 2.PS3 ja 3. Xo 360 Japanissa tulee olemaan

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Välttäkää tappelua. Tätä on turha pilata sellaisella. Sanon jo nyt, kun tappelu ei ole alkanut, vaan on vain pientä väittelyä ilmassa. Kaikki konsolit on hyviä ja kaikille tulee hyviä pelejä ja voit nauttia juuti siitä omasta konsolistasi, joten mitä väliä tulevaisuuden arvioista. Nauttikaa tästä hetkestä!

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Totuushan on se, että analyytikot eivät oikein tiedä mitä Wiin kanssa pitäisi tehdä. Ehkä yksi luotettavimmista (ainakin kuuluisimmista) analyysifirmoista, Merrill-Lynch, totesi, että Wii on vaikea tapaus, mutta että sillä menee koko ajan paremmin kuin he itse ennustivat. Nyt he uskovat Wiin myyvän esim. USA:ssa 30 miljoonaa vuoteen 2011 mennessä.

Se mikä heikentää tässä uutisoidun ennusteen arvoa on erityisesti se, että sen mukaan Japseissa Wii myisi VAIN 2,5 kertaa enemmän kuin XO. Jo nyt Wii on kuitenkin myynyt 4,7-kertaisesti XO:hon verrattuna, enkä usko että suhde tulee tippumaan.

Toisekseen analyyttikojen ennusteet eivät oikeasti ole yhtään sen parempia kuin pelialaa seuraavien harrastajien. Keinot ovat erit, mutta foorumikeskustelijat tuntevat pelialan paremmin kuin analyytikot. Esim. Wiin menestys on ennustettu pelaajien toimesta jo paljon aikaisemmin kuin analyytikot edes alkoivat uskoa Wiihin. Sattumoisin juuri nyt kyseessä oleva analyysiveikkaus on vanhan kannan mukainen jo ilmestyessään.

Itse en jaksa uskoa, että PS3 nousisi kuin taikatempun myötä nykyisestä suostaan. Tai kyllähän se noussee, mutta tuskin Wiin ja XO:n ohi. Menestys tulee menestyksen luo ja siksi Wiillä ja XO:lla on valoisammat näkymät kuin PS3:lla.

Voidaan sanoa, että PS3 on aikaansa edellä. Siinä on tekniikkaa, joka tulee yleistymään - jos tulee - vasta sitten kun konsoli on elinkaarensa lopussa. Ei silloin enää markkinajohtajan asemaa saada, koska kilpailijat ovat myyneet tuotteitaan jo vuosia halvemmalla ja enemmän. Pelijulkaisijat puoltavat markkinajohtajia - se on fakta. Ja tällä hetkellä markkinoita johtaa XO Wiin lähestyessä vauhdilla. Tuki tulee niille.

-Zelme