Pelialalla kohdattu seksismi puhuttaa sosiaalisessa mediassa / Uutiset / pelaaja.fi

Pelialalla kohdattu seksismi puhuttaa sosiaalisessa mediassa

27.11.2012 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
5

Miksei pelialalla ole töissä enempää naisia? Siinä osin kysymys, johon mikroblogipalvelu Twitterissä on nyt yli vuorokauden ajan satanut kaataen useita ja taas useita vastauksia.

#1ReasonWhy-nimisen Twitter-trendin alla käytävä keskustelu ei kuitenkaan juhli hauskoilla tarinoilla. Erityisesti monille naiskehittäjille ja -markkinoijille se on päinvastoin muodostunut paikaksi nostaa esiin kokemuksia siitä, miten kehnoa kohtelua he ovatkaan saattaneet alalla saada niin pelaajilta kuin kollegoiltakin.

Kertomuksia löytyykin niin seksuaalisesta häirinnästä, taitojen toistuvasta kyseenalaistamisesta, silmätikkuna olemisesta, palkkaeroista ja ylipäätänsä stereotyyppisistä oletuksista. Luonnollisesti kaikki eivät näitä kohtaa, mutta naisten tilaa alalla kuvailtiinkin lisäksi kritisoimalla muun muassa pelien tapaa kuvastaa useita naishahmoja. 

Pelisivusto GamesIndustry lisäksi huomioi, ettei aivan jokainen alan naispuolinen työntekijä välttämättä edes uskalla nostaa esille ongelmiaan. Sivusto raportoi löytäneensä viestejä, joissa ihmiset myöntävät pelkäävänsä heidän puheidensa johtavan kiusaamiseen tai että ne vaikuttaisivat heidän työllistymismahdollisuuksiinsa.

Twitter-keskustelu onkin herättänyt maailmalla vinhasti huomiota ja se on vastaanottanut luonnollisesti sekä kehuja asian esiin nostamisesta että haukkuja turhasta nillityksestä. Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun pelialan seksismi on noussut puheeksi.

Aihetta sivuten kerroimme esimerkiksi viime E3-pelimessujen aikoihin, kuinka naispelitoimittajan pelitaidot joutuivat vähättelyn kohteeksi tämän yritettyä tehdä työtään. Maailmalla nimeä on myös kerännyt muun muassa verkkosivu fatuglyorslutty.com, joka koostaa vielä tänäkin päivänä yhteen törkyviestejä, joita naispelaajat ovat saaneet pelatessaan. Paljon huomiota tämän tästä ovat keränneet erityisesti myös pelimessuilla käytettävät vähäpukeiset esittelijätytöt, "booth babet", jotka monien toimesta on haluttu poistaa näkyviltä jopa kokonaan.

Tälläkin hetkellä uusia viestejä keräävää Twitter-keskustelua voi selata tästä. Ohessa olevista lähdelinkeistä löytää muutamia viestipoimintoja.

Vastakaikuna #1ReasonWhy-aiheelle on nyt myös syntynyt #1ReasonMentors-niminen vastine. Sen avulla varsinkin kehittäjät pyrkivät antamaan tukea toisilleen.

Lähde: GamesIndustry, Gamasutra, Kotaku, Giant Bomb

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän erakko kuva
erakko

Minä kun luulin että nyt ollaan 2000-luvulla.

Käyttäjän Flash kuva
Flash

Meikän Halo tiimin Cortana osaa kyl pelata todel hyvin Haloo. Välillä se biittaa meijän clubin parhaita( minua mukaan lukien), vaik mie oon pelannu Haloo sitä paljo enemmän.

Käyttäjän Munkk1 kuva
Munkk1

Tuollainen käytös on valitettavaa ja toivottavasti se saadaan vähentymään. Nettipelit ovat tunnetusti täynnä kersoja, jotka aukovat päätään, koska vieressä ei ole ketään antamassa turpaan, mutta se ei selitä edes kaikkea chatissa tapahtuvaa häirintää.

Koko termi "naispelaaja" on ladattu valitettavilla ennakko-oletuksilla, joten toivon, ettei kukaan mene itseään sellaiseksi leimaamaan. Ei omaa sukupuolta tarvitse tietenkään peitellä, mutta sen alleviivaaminen ei kannata. Pelaavat miehet eivät korosta omaa sukupuoltaan (ennen sen "naispelaajan" ilmaantumista), joten miksi naisten pitäisi?

Käyttäjän Marttijuntti kuva
Marttijuntti

Onpa kerrassaan outoa käytöstä miehiltä. Kasvaisivat jo oikeasti aikuisiksi.

Käyttäjän PCforlife1975 kuva
PCforlife1975

Kerran yksi naispelaaja syytti minua Diablossa real money auction housen käytöstä. Ei varmaan osannut itse peleta kun tuli moisia syyttelemään.

Oon sen verta Pro pelaaja ettei tartte mitään real money auction houseja käyttää.

Nostoja