Miksei pelialalla ole töissä enempää naisia? Siinä osin kysymys, johon mikroblogipalvelu Twitterissä on nyt yli vuorokauden ajan satanut kaataen useita ja taas useita vastauksia.

#1ReasonWhy-nimisen Twitter-trendin alla käytävä keskustelu ei kuitenkaan juhli hauskoilla tarinoilla. Erityisesti monille naiskehittäjille ja -markkinoijille se on päinvastoin muodostunut paikaksi nostaa esiin kokemuksia siitä, miten kehnoa kohtelua he ovatkaan saattaneet alalla saada niin pelaajilta kuin kollegoiltakin.

Kertomuksia löytyykin niin seksuaalisesta häirinnästä, taitojen toistuvasta kyseenalaistamisesta, silmätikkuna olemisesta, palkkaeroista ja ylipäätänsä stereotyyppisistä oletuksista. Luonnollisesti kaikki eivät näitä kohtaa, mutta naisten tilaa alalla kuvailtiinkin lisäksi kritisoimalla muun muassa pelien tapaa kuvastaa useita naishahmoja. 

Pelisivusto GamesIndustry lisäksi huomioi, ettei aivan jokainen alan naispuolinen työntekijä välttämättä edes uskalla nostaa esille ongelmiaan. Sivusto raportoi löytäneensä viestejä, joissa ihmiset myöntävät pelkäävänsä heidän puheidensa johtavan kiusaamiseen tai että ne vaikuttaisivat heidän työllistymismahdollisuuksiinsa.

Twitter-keskustelu onkin herättänyt maailmalla vinhasti huomiota ja se on vastaanottanut luonnollisesti sekä kehuja asian esiin nostamisesta että haukkuja turhasta nillityksestä. Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun pelialan seksismi on noussut puheeksi.

Aihetta sivuten kerroimme esimerkiksi viime E3-pelimessujen aikoihin, kuinka naispelitoimittajan pelitaidot joutuivat vähättelyn kohteeksi tämän yritettyä tehdä työtään. Maailmalla nimeä on myös kerännyt muun muassa verkkosivu fatuglyorslutty.com, joka koostaa vielä tänäkin päivänä yhteen törkyviestejä, joita naispelaajat ovat saaneet pelatessaan. Paljon huomiota tämän tästä ovat keränneet erityisesti myös pelimessuilla käytettävät vähäpukeiset esittelijätytöt, ”booth babet”, jotka monien toimesta on haluttu poistaa näkyviltä jopa kokonaan.

Tälläkin hetkellä uusia viestejä keräävää Twitter-keskustelua voi selata tästä. Ohessa olevista lähdelinkeistä löytää muutamia viestipoimintoja.

Vastakaikuna #1ReasonWhy-aiheelle on nyt myös syntynyt #1ReasonMentors-niminen vastine. Sen avulla varsinkin kehittäjät pyrkivät antamaan tukea toisilleen.

Lähde: GamesIndustry, Gamasutra, Kotaku, Giant Bomb

Lisää luettavaa