Pelien ikärajoja ei kunnioiteta Suomessa / Uutiset / pelaaja.fi

Pelien ikärajoja ei kunnioiteta Suomessa

10.12.2007 // Kirjoittanut: Eemeli Rekunen
60

Valtion elokuvatarkastamon ja FIGMAn yhdessä järjestämä koeostoprojekti päättyi. Alaikäiset koeostajat onnistuivat huomattavan usein ostamaan heiltä kielletyn K18-pelin.

Koeostajia kävi yhteensä 24:ssä kaupassa 37 kertaa. K18-peli luovutettiin alaikäiselle peräti 16 kertaa. Oston onnistuessa koeostaja luovutti pelin VET:n tarkastajalle, joka huomauttaa myyjää tapahtuneesta rikkeestä.

14-vuotias koeostaja Rune kertoo: "Myyjät myivät pelin kuin kyseessä olisi ollut mikä tahansa peli ajattelematta ollenkaan pelin ikärajoja. Ei ne myyjät edes älynneet koko ikärajaa."

FIGMAn Riku Olkkonen taas kommentoi: "Eihän tässä näin pitänyt käydä. Selvästi kauppojen henkilökuntaa on koulutettu asian tiimoilta, mutta pelien ikärajoihin ei jostain syystä kiinnitetä riittävästi huomioita".

Vastaavanlaisia koeostoprojekteja tullaan järjestämään jatkossakin.

Lähteet: VET ja FIGMA

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän himopelaaja kuva
himopelaaja

Vähän nyt zemppiä tohon ikärajojen valvomiseen ja sen vakavasti ottamiseen. Eihän tuo hyvältä kuulosta,toivottavasti tuohonkin herättäisiin.

Käyttäjän himopelaaja kuva
himopelaaja

Lisäys vielä edelliseen.

Nimittäin voi miettiä jonkun olevan pielessä jos 14 vuotias saa tuosta noin vain käsiinsä 18+ ikärajalätkällä varustetun pelin ja muina miehinä kävelee ulos kaupasta,kotia kohti pelailemaan sitä.

Nämä testit ovat hyviä ja kun tuollaiset pelit vain ei käy monillekaan alaikäisille,kun eivät vielä ole kehityksessä välttämättä aikuisen tasolla ja silloin voi jäädä joku asia pelistä mieleen ihan oikeutettuna tekona ja nähdä sen niin että vaikka niin voi toimia oikeassakin elämässä. Voihan siitä tietysti traumojakin tulla ja ne ei vät ikinä ole hyväksi lapsen/nuoren kehitykselle,oli se sitten pelit,juovat vanhemmat tai jokin muu traumoja aiheuttava tekijä.

Käyttäjän FINReko kuva
FINReko

Tämä on kyllä totta. Minullekkin myydään jatkuvasti k-18 pelejä. En tiedä johtuuko siitä että ostan samasta paikasta niin paljon pelejä, että ovat jo ajatelleet että on parempi myydä vaan että voittoa saavat.

Marketeissa minusta myydään pelejä tarkoilla rajoilla. Yleensä en edes koita ostaa sieltä itse, koska on turhaa värkkäämistä kun he katsovat rajat niin tarkasti. Mutta marketeissa toimitaan silti aivan oikein, tarkkoja pitäisikin olla.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Onneks ei tarvii olla alle 18 2000 luvun suomessa.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Ainakin anttilat ja tilt ovat täysin välinpitämättömiä.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Täällä päin valvotaan melko tarkasti. Eivät suostu myymään edes niitä alle K-18 pelejä, vaikka laki sallisikin. Saavathan he toki päättää kenelle myyvät.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

No, itse pelailin doomia muistaakseni jo nassikkana eikä siitä mitään muita häiriöitä jäänyt päähän kuin tarve työskennellä pelialalla itsekin. ;)

Kyllähän nuo jotkut pelit ovat epäsopivia nassikoille, mutta normaali zombie/alien/örkkimättö ei varmasti vahingoita ketään.

Kyllä on kasvatuksessa se vika, jos alkaa peleistä ja elokuvista ottamaan mallia.

Käyttäjän TattiKi kuva
TattiKi

Olipas myyjät tiukkoja :O 16/37 Aika harvinaisen tiukkoja myyjiä...

Käyttäjän Fortuna kuva
Fortuna

Mielestäni tämä on vakava juttu!
Tätä menoa homma alkaa lipsua ja kohta sitten kaikilla on joku silent hill ja sitten eivät uskalla mennä pimeässä yksin nukkumaan.
Asialle pitäisi tehdä jotakin!

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Mikään Valtion elokuvatarkastamo ei todellakaan päätä sitä saanko minkä pelata jotain peliä vai en.