Pelikauppaketju GameStopille saattaa tulla stoppi Suomessa ja muualla Pohjoismaissa / Uutiset / pelaaja.fi

Pelikauppaketju GameStopille saattaa tulla stoppi Suomessa ja muualla Pohjoismaissa

1.11.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
26
GameStop, Game Informer, Pohjoismaat, suomi,

Talousongelmien kanssa paininut pelikauppaketju GameStop saattaa tehdä katoa Pohjoismaista.

Ruotsalainen Computer Sweden -sivusto raportoi, että GameStopin tarkoituksena olisi alkaa sulkea pohjoismaalaisia myymälöitään ensi vuonna vähitellen. Tiedon sulkemisesta kerrotaan levinneen työntekijöille lähetyllä sähköpostilla.

Helsingin Sanomat on raportoinut Computer Swedenin artikkelin jälkeen, että sen tietojen mukaan myös suomalaiselle GameStop-henkilökunnalle oltaisiin kerrottu myymälöiden mahdollisesta lakkauttamisesta. Ilmeisesti varsinaista päätöstä asian suhteen ei ole kuitenkaan tehty.

GameStop ei ole kommentoinut raportteja virallisesti.

Amerikasta kotoisin oleva GameStop teki viime tilivuotenaan ennätyksellisen 673 miljoonan dollarin tappiot. Se ilmoittikin syksyllä sulkevansa 180-200 alisuoriutuvaa myymäläänsä. Vielä aiemmin tänä vuonna se raportoi myymäläluvukseen noin 5 830. Näistä reilut 4 000 sijaitseva Yhdysvalloissa ja Kandassa. Suomessa liikkeitä on merkitty sen kotimaisilla sivuilla 17.

GameStopin vaikeudet eivät ole vaikuttaneet vain sen myymälätoimintaan. Pelikauppaketjun omistama Yhdyvaltojen suurin pelilehti Game Informer päätyi loppukesästä irtisanomaan lähes puolet työntekijöistään.

Lähde: Computer Sweden, Helsingin Sanomat, Reddit

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Paladin777 kuva
Paladin777

Ainut ihme on että meni näinkin pitkään. Ylihinnoiltellaan pelit, ja yritetään pyörittää hommaa sillä että ”vaihdetaan” pelejä ja käytetyn (uuden) pelin tuodessa saat ”alennuksen”. Samalla välistä vedetään kohtuuton kate. Kuka tossa voittaa? Ei ainakaan julkaisia, eikä kuluttaja.

Käyttäjän Vaapukkamehuw kuva
Vaapukkamehuw

Pari peliä olen ostanut Gamestopista, kun se sattuu olemaan ainoa pelikauppa, joka on kävelymatkan päässä ja on kyllä törkeen ylihinnoiteltu kauppa. Muutaman vuoden vanhasta pelistä käytettynä maksat saman mitä PS Storen tai Steamin uudesta julkaisusta.

Käyttäjän wlizer kuva
wlizer

Minulla on ainaki vaa hyvää sanottavaa gamestopista. Tietysti vaihtokate on vaihtajalle aika olematon mutta kuitenki edes jotain saanu.

Uskon että tähän tilanteeseen vaikuttaa paljo myös se ku ps4 konsolisukupolvi hiipuu ettei ole enää niinpaljon kiinnostavia julkaisua ja sitäkautta myyntiä ja paljon myös nettikaupassa pelejä ettei monet enää raaski ostaa normi hintaisia.

Minua kuitenki kiinnostaa cd pelien ostaminen enemmän ku digitaalinen just sen uudelleenmyyntiarvon takia ja parempi säilyvyys, esim netti serverit voidaan laittaa kiinni ja palvelu lopettaa ja sitten ei voi saada mitenkään ostamaansa peliä enää jos varmuuskopioki hukkuu.

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

Yhdyn muihin hinta-asiassa - kalliimpaa pelikauppaa en ole ikinä nähnyt. Mahtavaa että menee konkurssiin, vaikka tietysti ikävää työntekijöille. Toivottavasti tämän seurauksena edes hieman useampi alkaa ostaa pelejä digitaalisina.

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu

No ihmekkös tuo kun "uusilla" ja käytetyillä peleillä ei ole muuta eroa kuin pakettiin kiinnitetty lappu ja ehkä viisi euroa eroa uusissa julkaisuissa ja netistä usein löytää halvemmalla.

Käyttäjän j-urski kuva
j-urski
Lainaus Hayarigami

Yhdyn muihin hinta-asiassa - kalliimpaa pelikauppaa en ole ikinä nähnyt. Mahtavaa että menee konkurssiin, vaikka tietysti ikävää työntekijöille. Toivottavasti tämän seurauksena edes hieman useampi alkaa ostaa pelejä digitaalisina.

Onneksi nettikaupoista saa fyysisen version, no problem.

Käyttäjän Stan kuva
Stan

Ainoat kerrat mitä olen gamestopissa asioinut on pokemon koodin haku mutta muuta kauppaa en ole tehnyt, hinnat kun oli mitä oli.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

En ihmettele. Tottakai digitalisaatio on se tärkein syy, mutta kun pelit pystyy jo parin kuukauden jälkeen ostamaan uutena nettikaupoista (CDON, Discshop, VPD jne...) halvemalla, ei GameStopissa asioinnissa ole mitään järkeä, ellei sitten koe että usemman pelin vaihtaminen johonkin uuteen tuotteseen ole itselle se helpoin ratkaisu. Rahaa siinäkin tosin menettää, sillä järkevämpää olisi laittaa ne omat käytetyt pelit vaikka huutonetissä myyntiin.

Mutta tosiaan tuo on se syy miksi en ole nähnyt mitään syytä edes fyysisen median tukijana käydä GameStopissa...toki ymmärrän sen että heidän kannaltaan ainoa järkevä tapa tehdä kauppaa on saada tarpeeksi suri kate käytetyistä peleistä, mutta tosiaan ei mitään järkeä näin kuluttajan näkökulmasta jos pelin saa hyvin nopeasti julkaisun jälkeen uutena halvemalla noista nettikaupoista.

Ja mitä "Hayarigamin" toiveeseen tulee, niin eiköhän suurin osa noista GameStopin entisistä asiakkaista ole JO siirtynyt digiaikaan ja sen takia he ovatkin konkurssin partaalla jota edes painopisteen siirtäminen peliaiheisiin oheistuotteisiin ei pysty estämään....

Itselleni on tosiaan aivan se ja sama miten GameStopille käy, koska kyseisestä puljusta olen viimeksi käynyt pelejä ostamassa varmaan 5-6 vuotta sitten ja silloinkin vain siitä syystä etten muualta edes käytettynä erästä peliä (Metroid Prime Trilogy) järkevään hintaan onnistunut löytämään. Fyysistä mediaa tulen tukemaan hamaan loppuun saakka, mutta siihen ei mitään Gamestoppia tarvita/kaivata. Omasta fyysisten pelien kokoelmasta (joka lähestyy jo 500 kpl) vain muutama on tullut hankittua GameStopin kautta.

Ja turha alkaa tässä minulle avautumaan mistään "maailman pelastamisesta" siirtymällä pois fyysisistä peleistä, itselleni pelien keräily hyllyyn ja kokoelman kasvattaminen on osa tätä harrastusta, siinä missä jollekkin muulle se voi olla esim. figuurien keräily.

Käyttäjän poikavoima kuva
poikavoima
Lainaus Hayarigami

Yhdyn muihin hinta-asiassa - kalliimpaa pelikauppaa en ole ikinä nähnyt. Mahtavaa että menee konkurssiin, vaikka tietysti ikävää työntekijöille. Toivottavasti tämän seurauksena edes hieman useampi alkaa ostaa pelejä digitaalisina.

Kannattaa muistaa, että suomalainen, videopelien ympärillä pyörivä business (jakelu, maahantuonti ja jälleenmyynti) pyörii fyysisten pelien ympärillä. Jos Suomesta katoaa maahantuojat ja jälleenmyyjät, vähenee myös pelimedioitten mainostulot. Tämä taas johtaa siihen, että paikallisissa alan medioissakin vähenee työpaikat.

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic
Lainaus Hayarigami

Toivottavasti tämän seurauksena edes hieman useampi alkaa ostaa pelejä digitaalisina.

Miksi ihmeessä? Digitaalisten pelien hinta on kovempi kuin fyysisten, eikä digitaalisilla ole mitään jälleenmyyntiarvoa. Digitaalinen on kuluttajan kannalta kannattamattomin ostomuoto, kun taas julkaisijan kannalta kannattavin myyntimuoto. PC-pelaajat on saatu huijattua täysin digitaaliseen jakeluun. Toivottavasti sama ei käy konsoleille.

Nostoja