Pelikauppapaikka GOG luopuu "reilun hinnan" käytännöstään irtisanomisten alla / Uutiset / pelaaja.fi

Pelikauppapaikka GOG luopuu "reilun hinnan" käytännöstään irtisanomisten alla

27.02.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
7

Pelilatauskauppa GOG on tekemässä muutoksen tapaansa käsitellä pelien alueiden välisiä hintaeroja.

Aiemmin kauppapaikka on pyrkinyt tasaisesti tarjoamaan esimerkiksi euroalueella hyvityksiä siitä, mikäli pelin eurohinta on ollut kalliimpi kuin dollarihinta. Fair Price Package -niminen ohjelma lopetetaan kuitenkin maaliskuun 31. päivän jälkeen, sillä GOG ei näe sitä enää kannattavana toiminnalleen.

GOG on aiemmin pyörittänyt ohjelmaa maksamalle asiakkaille hyvityksiä nimenomaan omasta pussistaan. Keskimäärin GOG kertoo maksaneensa käyttäjille hyvityksenä takaisin 12 prosenttia pelien hinnasta. Joissain tapauksissa se on saattanut nousta kuitenkin myös aina 37 prosenttiin asti.

Vastaisuudessa tämän ei kerrota olevan enää mahdollista, sillä monien latauskauppojen tavoin myös GOG pyrkii tarjoamaan pelien tekijöille isomman lohkon pelien myynnistä.

– FPP:n poistaminen ei ole päätös, jonka olemme tehneet kevyesti. Tällä muutoksella pystymme tarjoamaan kuitenkin paremmat olot pelien tekijöille, mikä vuorostaan antaa meille mahdollisuuden tarjota teille enemmän kuratoituja klassikkopelejä ja uusia julkaisia DRM-vapaana, GOG selittää yleisessä ilmoituksessaan.

Käytännön poistaminen tapahtuu samaan aikaan, kun GOGin emoyhtiö CD Projekt tekee uudelleenjärjestelyjä verkkokauppansa toiminnan suhteen. Yhtiö vahvisti tiistaina, että se on irtisanonut viime viikolla GOGin puolelta noin kaksitoista henkeä. Se kuitenkin yhtälailla totesi, että viime lokakuussa käynnistyneen uudelleenjärjestelyprosessin aikana se on palkannut myös lisää väkeä ja hakee parhaillaankin uutta henkilöstöä riveihinsä.

Peliblogi Kotakun haastatteleman yhden irtisanotun mukaan pihalle potkitulle väelle on maalattu hieman rujompaa kuvaa GOGin taloustilanteesta. Entisen työntekijän mukaan GOGin väestä kymmenen prosenttia olisi saanut lähteä, sillä kauppapaikalla on ollut vaikeuksia takoa tuottoja kasvun tahdissa ja se liikkuu parhaillaan heikoilla jäillä, jotka eivät välttämättä kestä paljoa enää painetta. Esimerkiksi hyvän tammikuun jälkeen helmikuu ei ole ollut ilmeisesti järin positiivinen GOGille.

Varmuudella ei toki voida sanoa, miten kokonaisvaltainen ja rehti kuva kyseisellä työntekijällä on ollut GOGin toiminnasta näin irtisanomisten jälkeen.

Lähde: GOG, Kotaku

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän edqe kuva
edqe
Lainaus

Varmuudella ei toki voida sanoa, miten kokonaisvaltainen ja rehti kuva kyseisellä työntekijällä on ollut GOGin toiminnasta näin irtisanomisten jälkeen.

Toisaalta emme myöskään edes tiedä onko tätä ko. henkilöä olemassa. Valitettavasti jotkut pelisivustot ovat pitäneet esimerkiksi tuntemattomia reddit-käyttäjiä luotettavina lähteinä.

Toivottavasti GOG.com:n selviytyy ongelmistaan kovan kilpailun tiimellyksessä. Linux+GOG.com edustaa kuitenkin avointa alustaa, jota kohti toivoisin PC-pelaamisen siirtyvän.

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu

Mikä ongelma kehittäjille on tajuta että eri valuutat ovat eri arvoisia?

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Mielenkiintoista seurata mikä reaktio tähän tulee olemaan, koska vähän aikaa sitten Activision-Blizzardin irtisanomiset herättivät jonkinasteisen myrskyn. Pääseekö pieni sympaattinen GOG nyt kuin koira veräjästä, vaikka irtisanoi suhteessa suuremman siivun henkilöstöstään ja samalla luopuu vielä yhdestä sen alkuperäisistä perusperiaatteista?

Jos uskotaankin väitetyn ex-työntekijän väitteitä taloudellisesta ahdingosta, niin se ei muuta sitä, että irtisanomisten paheksuminen on minusta tekopyhää. Mahdollinen ahdinko tekee tästä itse asiassa vain Activision-Blizzardia pahemman esimerkin, koska silloin kyse on huonosta johtamisesta ja ennakoinnin puutteesta. Jos jotain, niin tällainen reaktiivinen johtaminen, jossa ongelmaan puututaan vasta kun se on jo räjähtämässä käsiin, on sitä mikä aiheuttaa jäljellejäävälle henkilöstölle turhia paineita, koska uudelleenjärjestelyä ei voida tehdä hallitusti, vaan se tehdään hetken paniikissa ja kiireellä.

Tästä syystä vastuullista yhtiön hoitoa on se, että varmistetaan sen toimivan optimaalisesti niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. Silloin selusta on turvattu ja ainakin turhimmat kriisit voidaan välttää kokonaan. Parempi se, kuin jatkuva riskirajalla eläminen. Ei ole kivaa henkilöstöllekään jos firma pyörii jatkuvasti kädestä suuhun ja pari huonoa kuukautta saattaa tarkoittaa sitä, että kaikki lähtee kilometritehtaalle.

Lainaus rautahuilu

Mikä ongelma kehittäjille on tajuta että eri valuutat ovat eri arvoisia?

Kysehän on kaikessa yksinkertaisuudessaan siitä, että jos pyydät pelistä Venäjällä tai jossain Intiassa saman verran, kuin meillä rikkaassa Euroopassa, niin se ei myy noilla markkina-alueilla juuri mitään. Eräänlainen tulonsiirto siis rikkailta mailta köyhemmille. Me maksamme enemmän, jotta joku Intiassakin voi kohtuulliseen hintaan harrastaa pelaamista.

On myös hyvä muistaa juuri mainitsemasi fakta, eli kaikki valuutat eivät ole saman arvoisia ja jos niitä haluaa vaihtaa esimerkiksi useimpien suurten julkaisijoiden kotimaan valuutaksi eli dollareiksi, niin siitä seuraa aina ylimääräisiä kuluja. On siis ihan ymmärrettävää, että kotimaiset dollarit on julkaisijoille arvokkaampia, koska se on se yhtiön operatiivinen valuutta, jolla mm. maksetaan leijonasosa yhtiön juoksevista kuluista. On ongelmallista, jos jenkkiläisellä yhtiöllä on kassa täynnä euroja joita tämä ei voi käyttää mihinkään, vaan ne pitää vaihtaa pankin kautta dollareiksi, jolloin pankki luonnollisesti ottaa prosessista jonkun käsittelymaksun.

Sen lisäksi verotuskäytännöt vaihtelee maittain ja vaikka en nyt jaksa alkaa googlettelemaan tarkemmin, niin uskoisin arvonlisäveron olevan Euroopassa keskimäärin korkeampi kuin Jenkkilässä, mikä taas lisää painetta siihen, että hinnatkin pidetään täällä korkeampina.

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu
Lainaus edqe

Toisaalta emme myöskään edes tiedä onko tätä ko. henkilöä olemassa. Valitettavasti jotkut pelisivustot ovat pitäneet esimerkiksi tuntemattomia reddit-käyttäjiä luotettavina lähteinä.

Kotakullahan on sentään ihan näyttöjä, ettei näitä tempaista tuulesta. Tämänkin jutun tehnyt Schreier on kirjaansakin varten ollut jo aiemmin tekemisissä suoraan CD Projektin henkilöstön kanssa.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Pitäisiköhän tässä alkaa latailemaan GOG:in kirjastosta tärkeimpiä pelejä talteen? Sitä ei koskaan tiedä, paljonko mahdollisesta sulkemisesta ilmoitellaan etukäteen ja sitten kun ilmoitellaan, niin linjat on takuuvarmasti niin tukossa, että niille ostoksille saa heittää hyvästit. Aika paljon on nimittäin GOGissa tavaraa, jota ei yksinkertaisesti mistään muualta saa.

Tässä vaiheessa kuitenkin täytyy kiittää tekniikan jumalia DRM-vapaudesta. Muistan kuinka joskus ammoisina aikoina Steaminkin tapauksessa Gabe lupaili, että jos Steam menee joskus nurin, niin aikoo henkilökohtaisesti varmistaa, että kaikki ostot ovat edelleen ladattavissa ja pelattavissa, mutta se oli sitä viattomuuden aikaa, jolloin tuollainen lupaus oli vielä helppo tehdä.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

144 peliä on GOG-kokoelmassa, joten aika paljon jäisi kaivelemaan palvelun kaatuminen. Jos homma menee reisille, niin ehkä joku isompi lafka ostaa koko CD Projektin asiakkaineen? Tietysti jos tämä sattuu olemaan vaikka Epic, niin ei hirveästi hymyilytä vaikka GOG pelikirjasto pelastuisi.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus Angel of Death

144 peliä on GOG-kokoelmassa, joten aika paljon jäisi kaivelemaan palvelun kaatuminen. Jos homma menee reisille, niin ehkä joku isompi lafka ostaa koko CD Projektin asiakkaineen? Tietysti jos tämä sattuu olemaan vaikka Epic, niin ei hirveästi hymyilytä vaikka GOG pelikirjasto pelastuisi.

Sinällään en ole CD Projectin taloudellisesta tilanteesta erityisen huolissani, koska Witcher 3 on ilmeisesti ollut massiivinen menestys ja sen myötä vuosiraporttien mukaan esimerkiksi kaikki yhtiön velat on kuitattu pois. Julkisena yhtiönä senkin on kuitenkin mietittävä ainakin vähän sitä onko GOG:in pitämisessä osana sen liiketoimintaa järkeä, jos se on vain riippakivi, jota emoyhtiö joutuu elättämään. CD Projekt on tuskin menossa mihinkään, mutta GOG osana sitä? Kuka tietää...